Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία βρέθηκε καλεσμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας, και αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, τις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά αλλά και το ζήτημα της λίστας των χειρουργείων.

Γεωργιάδης: Σε όλα τα κοινοβούλια υπήρξε διχασμός για τα νομοσχέδια για τα ομόφυλα ζευγάρια, ειδικά σε κόμματα της Κεντροδεξιάς


«Προσωπικά δεν θεωρώ ίδιου τύπου κοινοβουλευτική συμπεριφορά το "όχι" και ίδιου τύπου κοινοβουλευτική συμπεριφορά την αποχή. Είναι δύο διαφορετικές δηλώσεις στο Κοινοβούλιο, με διαφορετική πολιτική βαρύτητα και με διαφορετικό πολιτικό στίγμα», δήλωσε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην αρχή της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Επειδή έκανα μία μικρή έρευνα αυτές τις μέρες να δω πώς πέρασε το αντίστοιχο νομοσχέδιο από τα διάφορα κοινοβούλια της Ευρώπης, νομίζω ότι δεν υπήρξε κοινοβούλιο που δεν είχε διχασμό στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ιδιαίτερα στα κόμματα της Κεντροδεξιάς. Με άλλα λόγια, αυτή η συμπεριφορά δεν είναι κάτι ασύνηθες, ήταν και ο ευρωπαϊκός κανόνας. Ο λόγος είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που ασφαλώς δημιουργεί στην κοινωνία αμφιβολίες, διότι έρχεται σε κόντρα με παραδοσιακά πρότυπα αιώνων και άρα είναι λογικό αρκετοί άνθρωποι να διστάζουν. Δεν είναι κάτι δηλαδή που γίνεται σαν να είναι η Νέα Δημοκρατία η εξαίρεση. Αυτό εννοώ (…). Το συγκεκριμένο πάντως ζήτημα, όπως βλέπετε, δεν διχάζει μόνο την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Διχάζει οριζοντίως όλα τα κόμματα».


Γεωργιάδης: "Τον κ. Αντώνη Σαμαρά δεν τον βάζουμε στο ίδιο μέτρο με τους άλλους βουλευτές"


«Τον κ. Αντώνη Σαμαρά έχουμε πει ήδη από το παρελθόν, από τις ψηφοφορίες, ότι δεν τον βάζουμε στο ίδιο μέτρο με τους άλλους βουλευτές γιατί δεν είναι στο ίδιο μέτρο. Άρα, και σε μας θα κάνει ό,τι θέλει (…). Έπειτα από τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, ο κ. Σαμαράς, με την πολιτική διαδρομή που έχει διανύσει, πιστεύει ότι έχει κατακτήσει το δικαίωμα να μπορεί να εκφράζει την άποψή του αυθεντικά ο ίδιος. Δεν έχει διαφωνήσει σε όλα τα θέματα. Έχει διαφωνήσει στην τροπολογία για τους μετανάστες και τώρα στον γάμο των ομόφυλων. Στα ελληνοτουρκικά δεν έχει διαφωνήσει. Απλά, τελικά εξέφρασε τη γνώμη του για το πώς να το χειριστούμε. Και η γνώμη που εξέφρασε ήταν επιβοηθητική στον Μητσοτάκη και όχι επιζήμια. Γενικά, ο κ. Σαμαράς εκφράζει πάντα μια συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό. Είναι η πολιτική ταυτότητα του Αντώνη Σαμαρά, την οποία και υπερασπίζεται. Το ερώτημα είναι, έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται την ταυτότητά του ο Αντώνης Σαμαράς; Κατά τη γνώμη μου, ναι, την έχει», σημείωσε, εν συνεχεία, για τον κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας είναι ένα ζήτημα το οποίο διχάζει πάρα πολύ την κοινωνία», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους, ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού, όπως φαίνεται, υπάρχει μια συνέπεια λόγων και έργων.

«Κρίθηκε από τον κύριο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι δεν χρειάζεται να θέσει τους βουλευτές του ενώπιον ενός τόσο σοβαρού διλήμματος και με το δεδομένο ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που τέμνει οριζόντια τα κόμματα, δηλαδή όλα τα κόμματα στην ίδια θέση. Θεωρώ ότι είναι πιο καλό για την ίδια την ουσία του θέματος να μην αποτελέσει το ζήτημα αυτό ένα θέμα πολιτικής έντασης και κρίσης, αλλά να αποτελέσει μια διαδικασία ελεύθερης διαλόγου».


Γεωργιάδης: Ποιοι οι στόχοι για την ενιαία λίστα χειρουργείου - Δεν υπάρχει κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που σε εφημερία δεν έχει αναμονές


Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της λίστας των χειρουργείων το οποίο ξεκινά από 1η Φεβρουαρίου και τις ενστάσεις που ήδη υπάρχουν, ιδιαίτερα από την ΕΙΝΑΠ, αλλά και από τους προέδρους των νοσοκομείων, επισημαίνει πως «η ενιαία λίστα χειρουργείου δεν είναι εύκολο πράγμα. Έχει πολλές παραμέτρους μέσα. Είναι όμως μια προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας και την υπέγραψα πράγματι και την υποστηρίζω και έχω σκοπό μάλιστα να τη διαφημίσω και πολύ και να διαθέσω και ψηφιακά εργαλεία πολλά από το υπουργείο για να την κάνω πιο διαφανή. Έχει δύο στόχους: Ο πρώτος να δώσω μια συνολική εικόνα του τι συμβαίνει στο ΕΣΥ. Να ξέρουμε δηλαδή με το πάτημα ενός κουμπιού πόσα είναι τα εκκρεμή χειρουργεία σε όλη τη χώρα και να βλέπουμε το δεύτερο, εάν πηγαίνουμε προς το καλύτερο, προς το χειρότερο, δηλαδή αν αυτά αυξάνονται ή μειώνονται. Το τρίτο όμως που είναι πολύ κρίσιμο, είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας και φυσικά σε αυτό το τρίτο υπάρχουν και πολλές ενστάσεις (…). Όσον αφορά το θέμα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι τόσο απλό.

Πρώτα απ' όλα δεν υπάρχει κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που σε εφημερία δεν έχει αναμονές. Όταν πάνε σε ένα συγκεκριμένο χώρο πάρα πολλοί άνθρωποι, οι γιατροί όσους και να βάλεις δεν είναι θαυματοποιοί. Και οι δυνατότητες ενός νοσοκομείου είναι περιορισμένες, δεν είναι άπειρες και ειδικά τώρα που έχουμε και την αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, η ροή είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να πω ότι σε έναν βαθμό δεν μπορεί να μην υπάρχει αναμονή. Όμως, το γεγονός ότι πρέπει να μειωθούν αυτές οι αναμονές ναι, είναι σημαντικό. Αυτά συζητούσαμε χθες και με τους διοικητές των νοσοκομείων περίπου έξι ώρες. Θα παρουσιάσουμε, λοιπόν, ένα συνολικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τις ανάγκες των νοσοκομείων, τις οποίες και θα δείτε».