Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του σχολιασμού στην Ελλάδα έχει έρθει ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών και η πρόθεση της κυβέρνησης να τον νομιμοποιήσει τόσο από την πολιτική σκηνή όσο και από τους πολίτες.

Το ενδιαφέρον επίσης επικεντρώθηκε στο τι ισχύει για το εν λόγω ζήτημα στην Ευρώπη και στον κόσμο, καθώς αρκετές χώρες έχουν κατοχυρώσει νομικά αυτό το δικαίωμα, το δικαίωμα της τεκνοθεσίας αλλά και μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις.

Συνολικά 35 χώρες παγκοσμίως έχουν κατοχυρωμένο νομικό πλαίσιο για τον γάμο, με 24 εξ αυτών να βρίσκονται στην Ευρώπη και 16 να αποτελούν κράτη-μέλη της Ε.Ε.

@parapolitika Σε ποιες χώρες υπάρχει ήδη νομοθεσία αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νομοσχέδιο που πρόκειται να εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση. #parapolitikagr #LGBTQ #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr




















Η πρώτη χώρα που εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης ήταν το 1989 η Δανία, ενώ το 2000 η Ολλανδία ήταν η πρώτη που παγκοσμίως ψήφισε τον πολιτικό γάμο στην Ευρώπη.

Η Δυτική Ευρώπη αποτελεί την περιοχή με τους πιο φιλικούς ως προς τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, καθώς τουλάχιστον 8 στους 10 ενήλικες τίθενται υπέρ, με τη Σουηδία να σημειώνει ποσοστό 92%, την Ολλανδία 89%, την Ισπανία 87%, τη Γαλλία 82% και τη Γερμανία 80%.

Αντίθετα, χαμηλό αποδοχής σημειώνει η θέση αυτή στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, με το 41% και 31% αντίστοιχα να δίνουν «θετική ψήφο», ενώ αποτελούν χώρες που τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «πυροδοτούν» εντάσεις.

Συνολικά στην Ευρώπη αλλά και εντός Ε.Ε., οι χώρες που επιτρέπουν τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο, Εσθονία.

Στον υπόλοιπο κόσμο, ο γάμος είναι νόμιμος στις ΗΠΑ, ενώ η μόνη χώρα στην Αφρική που επιτρέπεται είναι η Νότια Αφρική. Στη Μέση Ανατολή η ομοφυλοφιλία είναι ποινικοποιημένη, ενώ είναι κατοχυρωμένη θεσμικά σε Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά, Κολομβία, Μεξικό, Ταϊβάν, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.