Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Παρά τις μετεκλογικές διασπάσεις του διατηρεί τη θέση του ως το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια μεγάλη σύγχυση θέσεων, προσανατολισμού και στρατηγικής, με τη νέα ηγεσία του να αναζητά μέσα από διαδοχικούς εντυπωσιασμούς να βρει τον δρόμο για την ανάκαμψη της δημοφιλίας και των ποσοστών του κόμματος. Η δυσχερής θέση προσανατολισμού της ελληνικής Αριστεράς δεν αποτελεί εθνικό φαινόμενο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η Αριστερά δείχνει πλέον αποπροσανατολισμένη, ασαφής και όλο πιο μειοψηφική απέναντι σε μια εναλλακτική στην Κεντροδεξιά ορθοδοξία. Δεξιά που, με δόγματα την αναστήλωση του εθνικού κράτους και των βασικών παραδοχών του δυτικού πολιτισμού, υπενθυμίζει στις κοινωνίες ότι υπάρχει ακόμη χρόνος επιβίωσης απέναντι στην ολοκληρωτική μονομέρεια της παγκοσμιοποιημένης, αγοραίας και ακυρωτικής «πολιτικής ορθότητας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη ψάχνει αφήγημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη ψάχνει αφήγημα. Αναζητεί μια συγκροτημένη θεώρηση πραγμάτων για την προοπτική της χώρας, απέναντι τουλάχιστον στα σημεία του κεντροδεξιού πραγματισμού και κυβερνητισμού της εποχής Μητσοτάκη. Πολλές από τις πρωτοβουλίες, τους χειρισμούς της ηγεσίας του αλλά και τις θέσεις που υιοθετεί τον οδηγούν σε εμπλοκές, ενώ εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λογικό. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του κόμματος από την προσωπική του περιουσία εισφέρει ένα ποσό στο κόμμα για να πληρωθούν τα εορταστικά δώρα των εργαζομένων στα μίντια που έχει στην ιδιοκτησία του. Μια κίνηση σαφώς άξια ευνοϊκών σχολίων, που όμως καταλήγει σε εσωκομματικό «βέρτιγκο» και δημόσια απολογία. Η θέση του κόμματος και όλης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας εξ αφετηρίας ήταν δεδομένα θετική ως προς τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων.

Διαβάστε ακόμα: ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες: Το δείπνο Κασσελάκη στους βουλευτές σε γνωστή ταβέρνα του νησιού (Εικόνες)

Μάλιστα το κόμμα, συνεπές με τον εαυτό του και τις πάγιες θέσεις του, καταθέτει και σχέδιο νόμου σχετικά, με ρυθμίσεις υπέρ των ομοφυλόφιλων πρωθύστερες ή πιο ριζοσπαστικές από την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Ο κ. Κασσελάκης κατά παράλογο τρόπο και μάλλον εμφατικά μιλά για κομματική πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπλέκει σε μια άσχετη συζήτηση με την πραγματικότητα και χάνει το διά ταύτα. Ο πρόεδρος του κόμματος προσκαλεί τους βουλευτές στις Σπέτσες, όπου διατηρεί και οικία, για μια τριήμερη Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη μορφή brain storming και ξαφνικά γίνεται θέμα αιχμής για την εσωκομματική συνοχή, χάνοντας το πλεονέκτημα το κόμμα να επιδείξει ένα νέο πνεύμα και ατμόσφαιρα πολιτικού εσωκομματικού διαλόγου και προβληματισμού. Το «ραντεβού» των βουλευτών τελικά γίνεται στις Σπέτσες και από χθες και για τρία πεντάωρα υπάρχουν συζητήσεις και προγραμματισμός θέσεων και στρατηγικής για το κόμμα και την κοινοβουλευτική και μη παρουσία του.

Ευρωεκλογές

Το αποτέλεσμα των συζητήσεων και των αποφάσεων στις Σπέτσες δεν είναι ακόμη ορατό και σαφές. Η αναδιοργάνωση του κόμματος με ορίζοντα και τις ευρωεκλογές δεν έχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για να φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα. Ακόμη και η οριοθέτηση του κόμματος στις ευρωπαϊκές ομάδες, αν δηλαδή θα παραμείνει στην ενότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή θα κινηθεί προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, δεν είναι δευτερεύον θέμα προσανατολισμού.

Το χειρότερο που έχει να αντιμετωπίσει είναι ότι, με αφορμή τον πολιτικό γάμο των ομοφύλων, το με σαφές ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο και πολύ έμπειρη ηγεσία ΚΚΕ έκανε μια ριζοσπαστική κίνηση απορρίπτοντας πλήρως τη συνολική ατζέντα του wake «δικαιωματισμού», απευθυνόμενο σε πολύ πιο μεγάλα και σε πολλές περιπτώσεις παραδοσιακά σε θέματα οικογένειας και κοινωνικής συγκρότησης αντιδεξιά κοινά, αφήνοντας πολύ μικρό χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να αναπτυχθεί στις τάξεις των «νοικοκυραίων». Ενώ ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ εκ της θέσης του και της παράδοσής του θα επιχειρήσει με άλλους όρους να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια «περίκλειστη» περιοχή με μονοψήφια εκλογικά ποσοστά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή