Με τις ζυµώσεις στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εντείνονται, στο Μέγαρο Μαξίµου επικρατεί αισιοδοξία για την υπερψήφιση του σχεδίου νόµου µε τον τίτλο «Ισότητα στον γάµο», το οποίο, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις, αναµένεται να γίνει νόµος του κράτους, απολαµβάνοντας ευρεία πλειοψηφία, που θα κυµανθεί πέριξ των 180 βουλευτών, ίσως και περισσότερων.

Η πολιτική ατµόσφαιρα που διαµορφώνεται γύρω από τη συζήτηση για το νοµοσχέδιο ευνοεί την επίσπευση της ψήφισής του, µε το Μαξίµου να φαίνεται πως έχει αποφασίσει η νοµοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Σε γενικές γραµµές, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν την κατάσταση που διαµορφώνεται µε µεγαλύτερη ικανοποίηση έπειτα και από τον διήµερο κύκλο ενηµερώσεων στα µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας στην Πειραιώς. Το κεντρικό συµπέρασµα που εξάγεται από τη διαδικασία είναι ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές µπορούν να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, εφόσον ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να επιβάλει κοµµατική πειθαρχία στην ψήφο τους, ωστόσο η Νέα ∆ηµοκρατία αποτελεί έναν συντεταγµένο πολιτικό φορέα και οι κινήσεις του Μαξίµου το επόµενο διάστηµα θα προσανατολιστούν στη µεταστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, µε στόχο την υπερψήφιση της ρύθµισης. Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει προς ψήφιση το σχέδιο νόµου µε όρους κοινωνίας και όχι κοµµατικής λογικής, επιδιώκοντας να επιτύχει ευρείας συµπαράταξης νίκη σε ένα κρίσιµο ζήτηµα, το οποίο δεν αποτελεί µεν προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία, άπτεται όµως των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, και δη αυτών των παιδιών, αποκαθιστώντας κοινωνικές ανισότητες του παρελθόντος, εδραιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη µεταρρυθµιστική ταυτότητα της κυβέρνησής του, χωρίς να καθορίζει την ατζέντα του από τη διατήρηση ισορροπιών.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Υπερβαίνουν τους 100 οι «γαλάζιοι» βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ

Τη δεδοµένη στιγµή, η εκτίµηση για τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης που θα ταχθούν τελικά υπέρ του νοµοσχεδίου είναι ότι υπερβαίνουν τους 100, ενώ η επιχείρηση πειθούς που έθεσε σε εφαρµογή το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται να αποδίδει σταδιακά καρπούς, µε τα «τεφτέρια» να µετρούν έως και 120 βουλευτές στο «ναι». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των βουλευτών Καβάλας, Μακάριου Λαζαρίδη, και Ευρυτανίας, Τζίνας Οικονόµου, οι οποίοι, καίτοι αρχικώς αρνητικοί στη διάταξη, εµφανίστηκαν πεπεισµένοι έπειτα από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του επισπεύδοντος υπουργού Ακη Σκέρτσου για το περιεχόµενο και τις στοχεύσεις της ρύθµισης.

Ανάµεσα στους βουλευτές που έχουν καταλήξει στην καταψήφιση του σχεδίου νόµου ή στην αποχή τους από την ψηφοφορία είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς και ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, όπως και οι βουλευτές Θ. Πλεύρης, Κ. Καραγκούνης, Μ. Χρυσοµάλλης, Α. Κατσανιώτης, Α. Καραµανλή, Ευρ. Στυλιανίδης, Αθ. ∆αβάκης, Αν. ∆ηµοσχάκης, Β. Γιόγιακας, Θ. Καράογλου, Χ. Μπουκώρος, Χ. Αθανασίου, Π. Μαντάς, Κ. Κατσαφάδος, Ν. Βλαχάκος, Χρ. Κέλλας, Μ. Χαρακόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ι. Τραγάκης, Μ. Σαλµάς, ∆. Κυριαζίδης, Ν. Μηταράκης, Σ. Γκίκας και Γ. Καρασµάνης. Περί τους 30 βουλευτές εµφανίζονται έντονα προβληµατισµένοι για την τελική τους απόφαση, ανάµεσά τους και οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ 

Από εκεί και πέρα, στον ΣΥΡΙΖΑ η νοµοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσµοθέτηση του γάµου και της τεκνοθεσίας και ο δηµόσιος διάλογος που ακολούθησε επί του θέµατος προκάλεσαν µια περιττή εσωκοµµατική αναταραχή, έπειτα και από την πρώτη απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να επιβάλει κοµµατική πειθαρχία στους βουλευτές του. Οι πληροφορίες µας θέλουν και τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν θετικά την προωθούµενη ρύθµιση, παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από ορισµένα µέλη της Κ.Ο., µε πρώτη την Αθηνά Λινού. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτηµα του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας είναι ταυτοτικό, µε το κόµµα του Στ. Κασσελάκη να έχει σηκώσει το θέµα των δικαιωµάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θεσµοθετήθηκε το σύµφωνο συµβίωσης ανάµεσα σε οµόφυλα ζευγάρια, µε 19 βουλευτές της Ν.∆. τότε να ψηφίζουν «ναι» επί της αρχής, ανάµεσά τους και ο σηµερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, όσον αφορά το κόµµα της Κουµουνδούρου, η εξίσωση για τους βουλευτές που έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς την ψήφιση του σχεδίου νόµου γίνεται ακόµα πιο δύσκολη, αν υπολογιστεί ο παράγοντας του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τον σεξουαλικό προσανατολισµό του, έχοντας συνάψει γάµο µε τον σύντροφό του, γεγονός που αίρει τις δεύτερες σκέψεις από µικρή µερίδα βουλευτών.

Κύκλο επαφών µε τους προβληματισμένους βουλευτές έχει ξεκινήσει ο Ανδρουλάκης

Αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. έχει προκαλέσει η επικείµενη κατάθεση του σχεδίου νόµου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Με τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το θέµα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να λέει «ναι» επί της αρχής, παρά την αίσθηση περί του αντιθέτου που προκάλεσε η αρχική δήλωσή του, ότι «δεν θα δέσουµε τα κορδόνια του κ. Μητσοτάκη», χωρίς ωστόσο να θέτει θέµα κοµµατικής πειθαρχίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται επίσης αντιµέτωπος µε αντιρρήσεις των βουλευτών του. Συνεπώς, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, από τους βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη αναµένονται από 22 έως 24 θετικές ψήφοι για την προωθούµενη ρύθµιση της κυβέρνησης για τον γάµο και την τεκνοθεσία ανάµεσα σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών µε τους βουλευτές του που εµφανίζονται προβληµατισµένοι ως προς το νοµοσχέδιο, µε δεδοµένο πως επιδίωξή του είναι να καταστήσει το κόµµα του τον προοδευτικό πόλο απέναντι στη Ν.∆., ενισχύοντας τη δυναµική του στον χώρο του Κέντρου ενόψει και των ευρωεκλογών, ταυτίζοντας τις πολιτικές επιλογές της οµάδας του µε τις τολµηρές µεταρρυθµίσεις µε προοδευτικό πρόσηµο - εν προκειµένω µε την κυβερνητική πρωτοβουλία για την ισότητα στον γάµο.

Υπέρ του νοµοσχεδίου τάσσεται επίσης η Κοινοβουλευτική Οµάδα της «Νέας Αριστεράς», όπως διαβεβαίωσε ο επικεφαλής Αλέξης Χαρίτσης, µε τους 11 βουλευτές να αναµένεται να δώσουν θετική ψήφο στο νοµοσχέδιο, ενώ υπέρ του γάµου και της τεκνοθεσίας για τα οµόφυλα ζευγάρια τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας την άµεση κατάθεση του νοµοσχεδίου. Υπενθυµίζεται ότι η Πλεύση Ελευθερίας αριθµεί οκτώ βουλευτές.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»