Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή, ανέλαβε την αρμοδιότητα για την «υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+», παρουσιάζει τα 13 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση υπουργών, όπως του Γιώργου Φλωρίδη, που δεν έχει μιλήσει δημόσια μέχρι στιγμής, και του Μάκη Βορίδη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό και οι πληροφορίες θέλουν να απέχει τελικά από την ψηφοφορία. Αργότερα το απόγευμα, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για συνολικά μία εβδομάδα, ώστε στις αρχές Φεβρουαρίου να μπορεί να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μέχρι τα μέσα του μήνα να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον τα δύο τρίτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας –δηλαδή 105 βουλευτές– θα ψηφίσουν «ναι», όπως και τουλάχιστον 75 από τους 85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Συνεπώς, εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, το νομοσχέδιο θα περάσει με πάνω από 180 θετικές ψήφους, αν και απαιτείται απλή πλειοψηφία των 151, ίσως δε και μικρότερη, εφόσον απέχουν βουλευτές της ΝΔ.

«Σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας, κανένα σχόλιο», ανέφεραν χθες κυβερνητικοί κύκλοι μετά την –αναμενόμενη για το Μέγαρο Μαξίμου– αυστηρά αρνητική στάση της Ιεράς Συνόδου απέναντι στη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση αντιπαράθεση, πόσω μάλλον σύγκρουση, με την Εκκλησία και η τοποθέτηση σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραμμίζει τον σεβασμό αυτό απέναντι στην Εκκλησία, να τονίζει την ανάγκη της συνεννόησης και της καταλαγής και να κινείται στο πνεύμα της βιβλικής φράσης «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, και τον υφυπουργό, Γιάννη Μπούγα, του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό, Γιώργο Κώτσηρα, του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό.
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.