Έπειτα από μέρες κοινοβουλευτικής αποχής… και μόλις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Υπουργικό για τη στάση που θα κρατήσει στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφύλων, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης παρενέβη στη Βουλή και ζήτησε τον λόγο να μιλήσει επί της τροπολογίας για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. 

Ζήτησα να λάβω τον λόγο για να αποσαφηνιστεί κάτι που κοινοβουλευτικά είναι δύσκολο και παράξενο, είπε ο κ. Βορίδης.

Το ζήτημα της επιστολικής ψήφου έχει σημαντικά χαρακτηριστικά και δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των συμπολιτών μας να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Είναι σημαντικό και μείζον ζήτημα. Τι περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις. Η κάθε δύναμη με τη σκέψη της να έρθει και να τοποθετηθεί πάνω σε αυτήν την κυβερνητική πρωτοβουλία, συνέχισε ο υπουργός. 

Διαβάστε επίσης: Πηγές Μαξίμου για Βορίδη: Δεν υπάρχει ζήτημα παραμονής του στο Υπουργικό

Παρέμβαση Βορίδη για την επιστολική ψήφο

Ο κ. Βορίδης διάβασε από τα πρακτικά της επιτροπής πως η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ τη στήριξαν την πρωτοβουλία και τους κατηγόρησε για ευκαιριακή συναίνεση, λέγοντας πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι προϊόν τακτισμού. Αυτά είναι μεγάλα πολιτικά ζητήματα. 

Το μείζον είναι η βασική επιλογή οι πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου. Είδαν η υπουργός και ο υπουργός τη στάση των κομμάτων αφού υπάρχει στρατηγική σύγκλιση να επεκτείνουμε το πεδίο της εφαρμογής και στις εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε και συνέχισε «Πού είναι το σοκαριστικό; Καταθέτει η κυβέρνηση μια τροπολογία. Τη συναίνεση λοιπόν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τη δώσατε όταν ήταν αχρείαστη, γιατί κακά τα ψέματα δεν σας χρειάζεται για να νομοθετήσει για τις ευρωεκλογές και εκεί που χρειάζεστε και είστε αναγκαίοι δεν θέλετε να ψηφίσετε;

Είστε πολύ στενοχωρημένοι για την κατάθεση της τροπολογίας για το μείζον ζήτημα;

Όταν κάποιος θα διαβάζει πώς νομοθετήθηκε αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, θα διαβάσει ποιοι τη στήριξαν μέχρι την επιτροπή, αλλά μετά την τροπολογία που δεν τους άρεσε δεν τη στήριξαν. Μην ψηφίσετε την τροπολογία. Εσείς πήγατε και αλλάξατε την αρχική σας θέση. Μήπως δεν το θέλατε από την αρχή, μήπως με την καρδιά σας θέλατε να την καταψηφίσετε;».

 Ο κ. Βορίδης ασκώντας κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Στα μεγάλα ζητήματα δεν χωρούν τεχνάσματα και τακτικισμοί.

Το εκπρόθεσμο ή όχι δεν μπορεί να αποτελεί φερετζέ για έναν τόσο σοβαρό θέμα όπως η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές. Μένετε έκθετοι σε αυτήν την κριτική. Προσχηματική ήταν η στάση σας και δείξατε την πραγματική σας θέληση και τον  πραγματικό σας εαυτό».

Απάντηση Δουδωνή σε Βορίδη

Στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής χαρακτηρίζοντας παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που κάνει ο Μάκης Βορίδης.

«Υπουργός που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης έρχεται και μας κάνει μάθημα, μας εγκαλείτε  και κατηγορείτε την αντιπολίτευση που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Παγκοσμίως πρωτοτυπήσατε. Μπράβο σας. Αφού θα την επαναφέρετε την τροπολογία, γιατί δεν την αποσύρετε;», συμπλήρωσε ο κ. Δουδωνής.