avatar

Τα ωραία του Ανδρέα
Ανδρέας Μαζαράκης

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές - "Όχι" για τις εθνικές εκλογές

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

158 υπέρ, 135 κατά, 6 "παρών" έλαβε και η τροπολογία που αφορά την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές

kerameos_epistoliki_copy

Πέρασε το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, όχι όμως και η τροπολογία που προϋπέθετε την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές.

Επί της αρχής ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ 158, κατά 135 και έξι «παρών». Ειδικότερα, υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 158 βουλευτές της Ν.Δ., καταψήφισαν 135 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Νέα Αριστερά, ενώ οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών».

Η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές καταψηφίστηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις 200 που απαιτούνταν. Ειδικότερα, σε σύνολο 299 ψήφων συγκέντρωσε συνολικά 158 θετικές ψήφους, την καταψήφισαν 135 βουλευτές και έξι δήλωσαν «παρών». Αντίθετα, η τροποποίηση της διαδικασίας των ευρωεκλογών που επιφέρει το νομοσχέδιο εγκρίνεται με απλή πλειοψηφία 151.

Κεραμέως: Σφοδρή κριτική κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για κυβίστηση, σημειώνοντας πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας τούς φέρνει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό. 

«Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές, εμείς θα είμαστε εδώ να τη φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική», ξεκαθάρισε η ίδια.

Πέραν αυτών η κυρία Κεραμέως υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη είχαν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική στην αρμόδια επιτροπή, αλλά στην πορεία τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε «κυβιστήσεις».

«Ψήφισαν "ναι" επί της αρχής στην επιτροπή ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν με επιστολή στις ευρωεκλογές και όταν τους καλέσαμε να διευρυνθεί η δυνατότητα και στις εθνικές εκλογές, έκαναν κυβίστηση και είπαν "όχι σε όλα"», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο που μόλις πριν από λίγες ημέρες υπερψήφιζε. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ».

Επιμένοντας στη σφοδρή κριτική κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του κ. Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι η στήριξη της επιστολικής ψήφου αποτελεί υποχρέωση της Αριστεράς. Η ίδια επικαλέστηκε και πρακτικά της Βουλής του 2019, όταν το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να καλεί την κυβέρνηση να εισαγάγει την επιστολική για τους εκλογείς εκτός επικράτειας - αυτό δηλαδή που προτείνει η τροπολογία, την οποία όμως το ΠΑΣΟΚ σήμερα καταψηφίζει.

«Τους επόμενους μήνες θα κάνετε περιοδείες ανά τον κόσμο και θα συναντάτε Έλληνες του εξωτερικού που ζητούν αυτή την εξέλιξη που συζητούμε σήμερα. Θα σας ρωτούν γιατί δεν ψηφίσατε για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίζουν με επιστολική; Γιατί δεν ψηφίσατε ενώ αρχικά είχατε ταχθεί υπέρ. Τι θα απαντήσετε; Ότι είχατε πρόβλημα με τη διαδικασία;», είπε.