Τη δροµολόγηση σε τελικό στάδιο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραµµα των F-35 σηµατοδότησαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, µε τη γνωστοποίηση της σχετικής δέσµευσης που είχε διατυπωθεί από την πλευρά του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο σπίτι της οικογένειας του Ελληνα πρωθυπουργού στα Χανιά.

Η προµήθεια του πλέον εξελιγµένου µαχητικού αεροσκάφους των καιρών µας συνιστά µιας άκρως σηµαντική, από επιχειρησιακής άποψης, αναβάθµιση των δυνατοτήτων της Πολεµικής Αεροπορίας, που µετά τα Raphale και τα αναβαθµισµένα F-16 (project που εισήλθε σε φάση υλοποίησης πολύ πριν υπάρξει καν ουσιαστική συζήτηση για τις αντίστοιχες ενέργειες σε ό,τι αφορά τον αντίστοιχο τουρκικό στόλο αεροσκαφών) ενισχύεται ακόµα περισσότερο τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και εντυπώσεων.


Οι ισορροποίες

Παρότι η αµερικανική ηγεσία ήταν από την αρχή θετική για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, η διαδικασία είχε καθυστερήσει σηµαντικά από την προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς την Τουρκία και το παζάρι που βρισκόταν σε εξέλιξη για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αγορά F-16 από την Αγκυρα.

*Διαβάστε εδώ: Μαχητικά F-35: Η συμφωνία - αναβάθμιση της διπλωματικής της θέσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

Τελικώς φαίνεται πως το τετ-α-τετ στη γενέτειρα και την οικεία των Μητσοτάκηδων ξεκλείδωσε για τα καλά το πρακτικό και το θεσµικό κοµµάτι για την ολοκλήρωση του deal, ενώ δεν είναι τυχαίο πως έπειτα από αυτή τη συνάντηση η ελληνική πλευρά διεµήνυε ότι «δεν µπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράµµατα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συµµάχου µε προσφορά στο ΝΑΤΟ, µε προγράµµατα άλλων χωρών». Μάλιστα, διπλωµατικές πηγές προσέθεταν µε χαρακτηριστική βεβαιότητα πως «η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύµµαχος θα λάβει αυτά που έχουν συµφωνηθεί».

Στο πακέτο για το οποίο είχαν συζητήσει Μητσοτάκης και Μπλίνκεν ποβλέφθηκε και η παράµετρος της δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας, που ανακοινώθηκε και χθες, με την επιστολή του κ. Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά, το πρώτο F-35 αναµένεται να παραδοθεί στη χώρα, βάσει σχεδιασµού, το 2028 και µέχρι το 2033 -σύµφωνα πάντα µε τον προγραµµατισµό- η Ελλάδα θα διαθέτει τα πρώτα 20 «αόρατα» και υπερσύγχρονα µαχητικά 5ης γενιάς. Ως εκ τούτου, η χώρα µας θα καταστεί η πρώτη, µετά το Ισραήλ, στην ευρύτερη γεωστρατηγική µας ζώνη που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα µαχητικά πέµπτης γενιάς.

Πέραν της ξεχωριστής σηµασίας των τελευταίων εξελίξεων σε ό,τι έχει να κάνει µε την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεµικής Αεροπορίας, αλλά και την ενδυνάµωση του διεθνούς προφίλ της χώρας, δεδοµένου ότι η συµφωνία αυτή έρχεται ως επιστέγασµα των επιτυχηµένων διπλωµατικών χειρισµών της Αθήνας έναντι των κρίσιµων εξελίξεων στην περιοχή µας, αλλά και της σταθερά προσανατολισµένης προς τη ∆ύση εξωτερική πολιτική, η είδηση για τα F-35 έχει άµεσο αντίκτυπο και στο εσωτερικό πολιτικό µέτωπο.

Με δεδοµένο ότι µε τον τρόπο αυτό ενισχύεται η εικόνα της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός κι εκτός συνόρων, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να επενδύσει περαιτέρω στο πρόσωπό του, εν είδει µοναδικού εγγυητή της γενικότερης πορείας της χώρας σε αυτή την κρίσιµη συγκυρία. Επιπλέον, είναι σαφές πως πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αποτελεσµατικό αντίδοτο έναντι του κινδύνου µερικής αποσυσπείρωσης της λεγόµενης παραδοσιακής δεξιάς βάσης του κόµµατος, µε φόντο την αναταραχή που έχει προκαλέσει στους κόλπους του κυβερνώντος κόµµατος κυρίως το νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών, αλλά και η ρύθµιση για το Μεταναστευτικό λίγο καιρό πριν.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά