Με «όπλο» τη νέα αναβαθμισμένη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ενισχύει τη στρατηγική θέση και τον περιφερειακό ρόλο της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται για ένα «μπαράζ» ταξιδιών και διεθνών επαφών το επόμενο δίμηνο. Όπως μάλιστα αποκάλυψε το powergame.gr και η στήλη Big Mouth, κορωνίδα των επισκέψεων αυτών στο εξωτερικό αποτελεί η μετάβασή του στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν, για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Δέχθηκε ειδική πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν

Συνάντηση που έρχεται ως φυσική συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία-μαμούθ και την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια αεροσκαφών F-35. Η συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο δεν θα έχει τον χαρακτήρα επίσημης επίσκεψης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Με αφορμή την παρουσία του επί αμερικανικού εδάφους ο πρωθυπουργός δέχθηκε την ειδική πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για τα F-35 και τη δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ, με σημείο αναφοράς την επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν. «Η επιστολή αυτή είναι η καλύτερη επισφράγιση του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιβεβαιώνει έμπρακτα ότι μία αξιόπιστη αλλά και δυναμική εξωτερική πολιτική μπορεί να έχει πολύ ουσιαστικό αντίκρισμα για τη μελλοντική θωράκιση της χώρας, ειδικά στον τομέα της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.


Σε Βρυξέλλες, Μόναχο, Ινδία, Βουκουρέστι, Καναδάς, Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεθαύριο, 1η Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου συνέρχεται εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την αναθεώρηση δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού, με σοβαρές ενστάσεις από την Ουγγαρία για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα πιθανότατα από τις 21 ως τις 23 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, όπου η Ελλάδα αναζητά ευκαιρίες εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων. Ο ίδιος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι, που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις των δύο κρατών και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και ο τομέας της τεχνολογίας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης που συντονίζει το εν λόγω ταξίδι, «η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή – η Ινδία αποτελεί δυναμική και ανερχόμενη οικονομία, και οι διμερείς μας σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Είναι προφανές ότι η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, προς αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και συνομιλητή, έχει ενδυναμώσει περαιτέρω τις διαχρονικά καλές σχέσεις Ελλάδας Ινδίας».

Στις 6 και 7 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι, που φιλοξενεί φέτος το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη ρουμανική πρωτεύουσα αναμένεται να δοθεί εκ νέου το χρίσμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας ως επικεφαλής της Κομισιόν, με την ενεργό στήριξη και του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τη φετινή εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τη γιορτάσει μαζί με την πολυπληθή ελληνική ομογένεια του Τορόντο, της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, αφού θα έχει πρώτα επισκεφθεί το Μόντρεαλ και την πρωτεύουσα Οτάβα, όπου θα συναντήσει τον ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Από τον Καναδά αναμένεται να μεταβεί απευθείας στις ΗΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέα επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, συνοδεία του μισού σχεδόν υπουργικού συμβουλίου, για συζητήσεις και συμφωνίες.

Τον Απρίλιο, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει επίσκεψη στην Άγκυρα, για την τέταρτη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε μόλις οκτώ μήνες, καθώς έχουν προηγηθεί αυτές στο Βίλνιους, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να επιδιώκουν τη συνέχιση της σχετικής νηνεμίας που χαρακτηρίζει τον τελευταίο χρόνο τις μέχρι πρότινος ταραγμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.