Στις αρχές Μαΐου θα είναι έτοιµη, έπειτα από εκτενή διαβούλευση, η εθνική στρατηγική για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, αποκαλύπτει στα «Π» η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εξηγεί τα µέτρα πρόσθετης στήριξης των νέων γονέων που λαµβάνει η κυβέρνηση.

Πώς καταλήξατε στα συγκεκριµένα µέτρα που ανακοινώσατε την περασµένη ∆ευτέρα για τη στήριξη των οικογενειών; Θεωρείτε ότι είναι επαρκή για να αντιµετωπίσουν, έστω και µερικώς, το πρόβληµα της υπογεννητικότητας στη χώρα µας;

Είναι σηµαντικό να ξεκαθαρίσουµε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Οµάδα της Ν.∆. αποτελείται από κανονικούς ανθρώπους που ζούµε µέσα στην κοινωνία. ∆εν ερχόµαστε αφ’ υψηλού σε επαφή µε τα προβλήµατα των πολιτών. ∆εν ζούµε ούτε σε άλλον πλανήτη ούτε σε άλλη χώρα. Ξέρουµε την πραγµατικότητα και αυτή προσπαθούµε καθηµερινά να βελτιώσουµε. Η γενναία αύξηση του επιδόµατος γέννησης, που ξεκινάει πλέον από τα 2.400 ευρώ και φτάνει στα 3.500 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των παιδιών, φυσικά δεν αντιµετωπίζει την υπογεννητικότητα. Ούτε τα 800 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ήδη ούτε το νέο πακέτο µέτρων ύψους 440 εκατ. ευρώ µόνο για το 2024 θα λύσουν το δηµογραφικό. Στοχεύουν, όµως, και επιτυγχάνουν σε σηµαντικό βαθµό, να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδηµα και να στηρίξουν τις οικογένειες στο αυξηµένο κόστος διαβίωσης λόγω του πληθωρισµού. Η υπογεννητικότητα και το ευρύτερο πρόβληµα του δηµογραφικού είναι ένα σύνθετο πρόβληµα, στο οποίο «συναντώνται» και όλες οι µεγάλες σύγχρονες προκλήσεις για τις κοινωνίες µας.

*Διαβάστε εδώ: Σοφία Ζαχαράκη: Προασπίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών με τη λογική του απόλυτου σεβασμού στην ισότητα

Κατά τη γνώµη σας, ποιες είναι οι βασικές αιτίες της µείωσης των γεννήσεων στη χώρα µας κάθε χρόνο; Είναι η ενσωµάτωση µεταναστών ένα αναγκαίο µέτρο που θα αποτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσµού;

Αρχικά πρέπει να οµολογήσουµε ότι ως χώρα αργήσαµε να αντιληφθούµε το µέγεθος του κινδύνου, καθώς οι γεννήσεις µειώνονται σταθερά από τη δεκαετία του 1980. Οι λόγοι που οι Ελληνες δεν κάνουν παιδιά είναι πολλοί και δεν σχετίζονται αποκλειστικά µε την οικονοµική δυνατότητά τους. Παντού στον δυτικό κόσµο πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι δεν συνδέουν απαραίτητα την ευτυχία και την πληρότητα µε τη δηµιουργία οικογένειας. Αναντίρρητα, όµως, η οικονοµική ασφάλεια, η ποιότητα της καθηµερινότητας, η διευκόλυνση της οικογενειακής ζωής και η αρµονία µε την επαγγελµατική συµβάλλουν αποφασιστικά στην επιλογή να κάνει κάποιος παιδιά. Ως προς το δεύτερο ερώτηµά σας, ξέρουµε ότι ειδικότερα για την πατρίδα µας το δηµογραφικό έχει και µια πολύ ισχυρή εθνική διάσταση, καθώς η πληθυσµιακή συρρίκνωση παρατηρείται πολύ έντονα σε ευαίσθητες περιφέρειες. Η γενική αρχή ότι γενικώς η µετανάστευση µπορεί να στηρίξει δηµογραφικά τη χώρα ενέχει και διαστάσεις που δεν µπορεί να αγνοηθούν. Το πλαίσιο της νόµιµης µετανάστευσης µε δικαιοσύνη και δυνατότητα ενσωµάτωσης µε εκπαίδευση και εργασία είναι σηµαντικές διαστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.


Ετοιµάζετε ένα Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το δηµογραφικό. Πότε θα το παρουσιάσετε και σε ποιους άξονες θα κινείται;

Είναι η πρώτη φορά που εκπονείται στη χώρα µια ολοκληρωµένη εθνική στρατηγική µε βασικούς άξονες, πολιτικές και παρεµβάσεις. Η στήριξη της οικογένειας, του εργατικού δυναµικού, η περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, η εναρµόνιση της οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής, η ενεργός γήρανση και το στεγαστικό είναι από τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου. Μετά την εκτενή διαβούλευση, που θα αρχίσει σύντοµα, εκτιµούµε ότι θα το παραδώσουµε στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου. Σας ανησυχούν τα διαρκή περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών; Πώς µπορεί να αντιµετωπιστεί αποτελεσµατικά το φαινόµενο αυτό; Μας ανησυχούν και µας κινητοποιούν στο έπακρο. Οµως, παρά την έκταση του φαινοµένου που αποκαλύπτεται, έχουµε σηµειώσει µια πρώτη µεγάλη νίκη. Που δεν πρέπει να την παραβλέπουµε ή να την υποτιµούµε. Οι γυναίκες που κακοποιούνται στο οικογενειακό ή το εργασιακό περιβάλλον αρχίζουν και µιλάνε. Καταγγέλλουν. ∆ιεκδικούν το δικαίωµα να ζήσουν χωρίς φόβο. Εκείνες και τα παιδιά τους. Εµείς ως Πολιτεία φτιάξαµε και αναβαθµίζουµε δοµές και διαδικασίες ώστε κάθε γυναίκα να µπορεί να µιλήσει, να αντιδράσει, να βρει άµεσα βοήθεια. Η γραµµή SOS 15900 είναι πραγµατικά σωτήρια. Τον περασµένο χρόνο δέχθηκε 8.575 τηλεφωνήµατα, µε τη συντριπτική πλειονότητα των κλήσεων να προέρχεται από το ίδιο το θύµα.

Η Ιερά Σύνοδος, µεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως το νοµοσχέδιο για τον γάµο οµόφυλων ζευγαριών προωθεί «την κατάργηση της πατρότητας και της µητρότητας και τη µετατροπή τους σε ουδέτερη γονεϊκότητα». Πώς απαντάτε σε αυτές τις ανησυχίες, που φαίνεται να συµµερίζονται και αρκετοί βουλευτές της παράταξής σας;

Κατά την άποψή µου, η γονεϊκότητα υπερβαίνει την όποια διάκριση του φύλου. Καλός γονιός δεν είναι εξ ορισµού µόνο η µητέρα ούτε λιγότερο καλός γονιός είναι ο πατέρας. Ειδικά στην εποχή µας, βλέπουµε συγκλονιστικά καλούς µπαµπάδες να µεγαλώνουν παιδιά µε έναν τρόπο που για τις προηγούµενες γενιές ήταν από αδιανόητος µέχρι κατακριτέος. Υπάρχουν πολλές οπτικές για να δούµε τα πράγµατα. Για να µην υπεκφύγω του ερωτήµατος, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά σεβόµαστε την Εκκλησία και τις απόψεις της, όπως σεβόµαστε και τις ανησυχίες κάθε πολίτη. Θέλουµε -και είµαι σίγουρη ότι θα το επιτύχουµε- να έχουµε την Εκκλησία στενό σύµµαχό στη µάχη για τον µεγάλο κοινό στόχο: να στηρίξουµε την ελληνική οικογένεια και να αντιµετωπίσουµε τους κινδύνους που δηµιουργεί για την πατρίδα µας το δηµογραφικό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/01/2024