Δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκαναν οι ηγέτες της ΕΕ, προσερχόμενοι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας την ανάγκη τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία ως προς την οικονομική υποστήριξη προς τη δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Μεταξύ των ηγετών που έκαναν δηλώσεις ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπυργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, καθώς και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία

«Το σημερινό έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο λαμβάνει χώρα για έναν και μόνο λόγο, διότι στο περασμένο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια χώρα, η Ουγγαρία, δεν μας επέτρεψε να επιτύχουμε την απαραίτητη ομοφωνία προκειμένου να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και στην χορήγηση μιας σημαντικής οικονομικής υποστήριξης προς την δοκιμαζόμενή Ουκρανία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για αγρότες: ''Υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης''

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε και να αποδεσμεύσουμε τους πρόσθετους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υποστηρίξουμε εκείνες τις χώρες που δοκιμάζονται από προσφυγική κρίση αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη χρηματοδότηση για την Ουκρανία η οποία δίνει έναν υπαρξιακό αγώνα για την ελευθερία της. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να βρούμε σήμερα μία λύση», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θέλω επίσης να σταθώ σύντομα στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες όπως έχετε αντιληφθεί δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μέτρo του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

Όλαφ Σολτς: Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ζήτησε σήμερα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ' ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Θα εργασθώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27», επισήμανε.


Ντόναλντ Τουσκ: Ο Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να αποφασίσει αν είναι μέρος της κοινότητάς μας

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, που την μπλοκάρει, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

«Δεν μπορώ να δεχτώ το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Ορμπάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με κούραση για την Ουκρανία. Έχουμε την κούραση με τον Ορμπάν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στην Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ.


Μαρκ Ρούτε: Είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του Βίκτορ Ορμπάν

Με τη σειρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει ένα τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είναι απαραίτητο για να πεισθεί ο Ορμπάν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του» Ούγγρου ηγέτη.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια λύση, επειδή «κάθε άλλη λύση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι 27 να συμφωνήσουν σ' αυτό», σύμφωνα με τον Ρούτε.


Αλεξάντερ Ντε Κρο: Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές

«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό και να μετέχουν στις συζητήσεις», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο διοικητικός φόρτος που έχουν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια» και τόνισε ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για παρέκκλιση κατά ένα έτος από την αγρανάπαυση «δίνουν λίγο περισσότερο οξυγόνο» στους αγρότες.

«Σήμερα έχουμε ένα μόνο στόχο, να φτάσουμε σε συμφωνία των 27», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής που είναι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ (2021-2027) που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», μακροοικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των «27». Υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των «26», η οποία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και σήμερα «είναι κρίσιμης σημασίας να φτάσουμε σε συμφωνία με τα 27 κράτη-μέλη». Υπογράμμισε ότι «φυσικά και είναι ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα ξοδεύονται σωστά - είναι ένα θεμιτό ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί».

Καταλήγοντας ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» διότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ που προβλέπει χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές γειτονίας και άλλες σημαντικές δράσεις της ΕΕ.