Επαφές με στελέχη ξένων υπηρεσιών έχουν αξιωματούχοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να βρουν κάθε δυνατή βοήθεια και να φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες της νέας τρομοκρατικής επίθεσης με στόχο το Υπουργείο Εργασίας. Η συνεργασία ελληνικών και ξένων υπηρεσιών στο παρελθόν, μετά το χτύπημα στον Βρετανό στρατιωτικό και διπλωμάτη Στίβεν Σόντερς, έφερε το τέλος της 17Ν, της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε εμφανιστεί στη χώρα, και δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου συνεργασία ώστε να κλείσει εν τη γενέσει του ο κύκλος της νεοτρομοκρατίας.

Για τους αστυνομικούς, ωστόσο, της Αντιτρομοκρατικής δεν υπάρχει μόνο «φρέσκο αίμα» τρομοκρατών, αφού θεωρείται δεδομένο πως υπάρχουν παλιοί οι οποίοι κλήθηκαν να χαράξουν την πορεία πάνω στην οποία βαδίζουν νέοι, «ορεξάτοι» αντιεξουσιαστές. Οι δύο πρόσφατες επιθέσεις, τον Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ και το Σάββατο στο Υπουργείο Εργασίας, δεν αποκλείεται να έχουν πραγματοποιηθεί από τα ίδια πρόσωπα, αλλά χρησιμοποίησαν διαφορετικά ονόματα ώστε να δημιουργήσουν την εντύπωση μαζικού ξεσηκωμού.

Βόμβα στο Υπουργείο Εργασίας: Δύο τηλεφωνήματα

Στην περίπτωση πάντως της τελευταίας επίθεσης, ο άνδρας που τηλεφώνησε και ενημέρωσε για το επικείμενο χτύπημα κάλεσε εκ νέου λίγο αργότερα, διευκρινίζοντας πως η βόμβα ήταν τοποθετημένη απέναντι από το υπουργείο, στα κάγκελα μιας τράπεζας. «Ήταν ξεκάθαρα θέμα βιασύνης να κλείσει το τηλέφωνο, ωστόσο φαίνεται ότι ξανασκέφτηκαν τις ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες και γι' αυτόν τον λόγο κάλεσε εκ νέου δίνοντας ακριβές στίγμα της τοποθεσίας της βόμβας», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ.

Ο αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός, κατ’ εκτίμηση των ειδικών πυροτεχνουργών, περιείχε περίπου 3-5 κιλά ισχυρής εκρηκτικής ύλης. Η έκρηξη της βόμβας στη 01:29 τα ξημερώματα του Σαββάτου προξένησε σοβαρές ζημιές σε τζαμαρίες, ακόμη και στον 7ο όροφο του υπουργείου και των διπλανών κτιρίων.

Από την ανάλυση των πρώτων κυκλωμάτων από κάμερες ασφαλείας, οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει τη σιλουέτα του άνδρα που τοποθετεί τη βόμβα στα κάγκελα της τράπεζας και στη συνέχεια κινείται επί της οδού Σταδίου, όπου φαίνεται ότι επιβιβάζεται σε μοτοσικλέτα που οδηγεί συνεργός του. Κάποια πρώτα συμπεράσματα φαίνεται πως έχουν εξαχθεί από τα λίγα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cywd2w4io0cx)


Νεαρής ηλικίας το μέλος της πρωτοεμφανιζόμενης Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας

Το μέλος της πρωτοεμφανιζόμενης Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας, που τοποθέτησε τη βόμβα, φαίνεται να είναι νεαρής ηλικίας, από τον σωματότυπο και τον τρόπο βαδίσματος. Κάποια ευρήματα που υπάρχουν αρχίζουν και συμπληρώνουν το παζλ της υπόθεσης, με τους αστυνομικούς να ζητούν πίστωση χρόνου, αφού η ανάλυση των δεκάδων οπτικών υλικών που συγκεντρώθηκαν απαιτεί πολλές, πολλές εργατοώρες. Την ίδια ώρα, εξετάζεται εάν η επίθεση έχει παρεμφερή χαρακτηριστικά με αυτή στην οποία τοποθέτησαν βόμβα στα ΜΑΤ τα μέλη της, επίσης πρωτοεμφανιζόμενης, Ένοπλης Προλεταριακής Δικαιοσύνης.

Οι αστυνομικοί θέλουν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν κοινά σημεία και ομοιότητες στους σωματότυπους των τρομοκρατών. Οι μηχανισμοί, εκ πρώτης όψεως, δεν δείχνουν να έχουν ομοιότητες, κάτι που όμως θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες μόλις ολοκληρωθούν οι αναλύσεις στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας έχει βρεθεί ξανά στο στόχαστρο τρομοκρατών, το 2016, όταν τρομοκράτες έδεσαν σε κάγκελα επί της οδού Σταδίου με αλυσίδα μηχανής τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Το χτύπημα του Σαββάτου προκάλεσε έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει προχωρήσει σε άρση απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας σε πολλούς ύποπτους για τέτοιες επιθέσεις, ενώ αναμένεται να κληθούν για κατάθεση πρόσωπα «υψηλού ενδιαφέροντος», μόλις παραδοθούν οι πρώτες αναλύσεις σε κλήσεις και μηνύματα.


Αντίδραση Χρυσοχοΐδη

«Δεν θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να γκριζάρουν τη δημοκρατία μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα με στόχο το Υπουργείο Εργασίας. Σε δηλώσεις του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε πως οι δράστες που κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου «είναι θρασείς και επικίνδυνοι».

Η Αστυνομία με όλα τα μέσα που διαθέτει αναζητεί τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει τουλάχιστον τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και νέων παιδιών, σε περίπτωση που ο μηχανισμός είχε εκραγεί νωρίτερα. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να αναβιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δράστες τέτοιων εγκληματικών ενεργειών να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και να τιμωρούνται», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που εμφανίστηκε πεπεισμένος πως οι Αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο για να αντιμετωπιστεί το «φάντασμα» της τρομοκρατίας.