Σε επιφυλακή παραµένουν οι αστυνοµικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα µετά την τροµοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή από την πρωτοεµφανιζόµενη οργάνωση «Ενοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη». Η βοµβιστική επίθεση µπορεί να απέτυχε, πλην όµως οι τροµοκράτες, µέσω της προκήρυξης που απέστειλαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, προανήγγειλαν και άλλα χτυπήµατα σε βάρος αστυνοµικών, θέτοντας σε µόνιµη επιφυλακή τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι έρευνες για τον εντοπισµό των τροµοκρατών βρίσκονται ακόµη σε πρώιµο στάδιο, µε τους αστυνοµικούς να συνεχίζουν τις αναλύσεις του οπτικού υλικού που συγκεντρώθηκε από την ευρύτερη περιοχή, ενώ στα χέρια των Αρχών βρίσκονται και οι άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου.

Οι αστυνοµικοί εκτιµούν πως µέσω των κινητών τηλεφώνων ενδεχοµένως να µπορέσουν να καταλήξουν σε κάποιο συµπέρασµα ως προς τις κινήσεις των τροµοκρατών πριν και µετά την επίθεση, ενώ ήδη έχουν «ξεσκονιστεί» συγκεκριµένοι φάκελοι παλαιών υπόπτων για συµµετοχή σε συγκεκριµένες τροµοκρατικές οργανώσεις. Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού οι αστυνοµικοί της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας θεωρούν βέβαιο πως κάποιος ή κάποιοι εκ των τροµοκρατών της πρωτοεµφανιζόµενης οργάνωσης είναι... φαντάσµατα του παρελθόντος.

Ο τρόπος δράσης και η κατασκευή του εκρηκτικού µηχανισµού παραπέµπουν σε συγκεκριµένη, απενεργοποιηµένη οµάδα τροµοκρατών. Ως προς την εκρηκτική ύλη που χρησιµοποιήθηκε για την επίθεση, το ισχυρό C-4, οι έρευνες των αστυνοµικών συνεχίζονται για να εντοπιστεί ο άνθρωπος που προµήθευσε τους τροµοκράτες. Πρόκειται για ένα είδος ισχυρής εκρηκτικής ύλης, που δεν µπορεί εύκολα να βρει κάποιος στη «µαύρη» αγορά, και χρειάζονται αρκετές «διασυνδέσεις» για να φτάσει στα χέρια των τροµοκρατών. Οι έρευνες δεν περιορίζονται στην Ελλάδα, αλλά εκτείνονται και στο εξωτερικό, κυρίως στα Βαλκάνια.

Ο θεωρητικός της οργάνωσης έχει γράψει ξανά ανάλογα κείµενα, ενώ η προκήρυξη παρουσιάζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά µε αυτές του «Επαναστατικού Αγώνα»


Η ανάλυση της προκήρυξης έχει ολοκληρωθεί, µε τους αστυνοµικούς να έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα πως ο θεωρητικός της οργάνωσης έχει γράψει ξανά στο παρελθόν ανάλογα κείµενα. Παρουσιάζει, δε, αρκετά κοινά χαρακτηριστικά µε προκηρύξεις του «Επαναστατικού Αγώνα».


Κλείνουν οι δρόμοι


∆υστυχώς, η µη λειτουργία του συστήµατος καταγραφής των καµερών ασφαλείας των εγκαταστάσεων των ΜΑΤ καθυστερεί τις έρευνες των αστυνοµικών, που ξεκίνησαν από το µηδέν ως προς τον εντοπισµό των κινήσεων των τροµοκρατών.

Το φάντασµα της τροµοκρατίας φαίνεται να πλανάται εκ νέου, µε τους αστυνοµικούς από διώκτες να µετατρέπονται σε στόχους. Για αυτόν τον λόγο τα µέτρα στα Αστυνοµικά Τµήµατα, κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, όταν οι δρόµοι µπροστά από τα Τµήµατα κλείνουν, ενώ έχουν διατεθεί επιπλέον δυνάµεις για περιπολίες.

Οι αστυνοµικοί έχουν πλέον δύο ανοιχτά µέτωπα, ένα µε την τροµοκρατία και ένα µε τους χούλιγκαν. Η επιλογή του χρόνου πραγµατοποίησης της επίθεσης, ανέφεραν στελέχη που συµµετέχουν στις έρευνες, δεν ήταν τυχαία. Συνήθως οι τροµοκρατικές οργανώσεις πραγµατοποιούν τις επιθέσεις τους αρκετό καιρό έπειτα από περιστατικά βίας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, ο τραυµατισµός 16χρονης κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στο Νέο Ηράκλειο, κατά την οποία αστυνοµικοί φέρονται να χτύπησαν σοβαρά την ανήλικη. Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, παραµένει ανοιχτή, καθώς οι Αρχές αρνούνται πως έχουν οποιαδήποτε εµπλοκή µε τον τραυµατισµό της. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγµή αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές κατηγόρησαν την Αστυνοµία για αυτόν.

Στην προκήρυξη των τροµοκρατών γίνεται, επίσης, εκτενής αναφορά στους πολέµους που µαίνονται στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, ζητώντας τον τερµατισµό των εχθροπραξιών. Κανείς δεν αποκλείει, τονίζουν οι αξιωµατικοί της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας, να υπάρξει κάποιο χτύπηµα σε στόχο ισραηλινού ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι στο πολυσέλιδο κείµενο-προκήρυξη µπαίνουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο της πρωτοεµφανιζόµενης οργάνωσης οι αστυνοµικοί. Τα µέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, εταιρειών και εγκαταστάσεων γενικότερα ισραηλινού ενδιαφέροντος έχουν αυξηθεί σηµαντικά από τη στιγµή που ξέσπασε ο πόλεµος µεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Οι αστυνοµικοί, πάντως, κινούνται αθόρυβα, προσπαθώντας να καταλήξουν στην ταυτότητα των τροµοκρατών. Η διασύνδεση του «νέου αίµατος» µε παλαιούς τροµοκράτες, ο κατασκευαστής της βόµβας και τα στέκια όπου συχνάζουν έχουν µπει στο µικροσκόπιο των Αρχών, που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την επιχειρησιακή οµάδα. Από τις έως τώρα έρευνες, η οµάδα που κινήθηκε στου Γουδή εκτιµάται πως αποτελείτο από τουλάχιστον τρία-έξι άτοµα, συµπεριλαµβανοµένων των τροµοκρατών που βρίσκονταν σε µικρή απόσταση ως οµάδα ασφαλείας, σε περίπτωση που υπήρχε εµπλοκή µε δυνάµεις ασφαλείας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 5 Ιανουαρίου