Λεπτομέρειες για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, κος Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Μάριος Θεμιστοκλέους για κόστος απογευματινών χειρουργείων

Αναφορικά με το μέτρο των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε: «Απογευματινά ιατρεία λειτουργούν στο ΕΣΥ περισσότερο από είκοσι χρόνια, τα απογευματινά χειρουργεία είναι ακριβώς η ίδια φιλοσοφία. Σε όλα τα συστήματα της ΕΕ τα οποία είναι εθνικά συστήματα υγείας έχουμε απογευματινά ιατρεία και μάλιστα υπάρχουν και πιο προχωρημένα συστήματα υγείας που έχουν και ιδιωτικές πτέρυγες εντός των δημοσίων νοσοκομείων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό.

Δυνατότητα απογευματινών χειρουργείων δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη θα δυσκολευτεί να αναπτύξει απογευματινά χειρουργεία. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία, οι γιατροί δηλαδή θα δουν αν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία ή όχι. Κάποια νοσοκομεία της χώρας, με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις, πιστεύουμε ότι μπορούν. 

Η λίστα χειρουργείου υπάρχει σε όλα τα συστήματα. 5,8 εκατομμύρια πολίτες στην Αγγλία  περιμέναν να χειρουργηθούν το 2021 λόγω του covid έχουν αυξηθεί στα 7,6 εκατομμύρια πολίτες.

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σίγουρα λιγότερο από το κόστος που απαιτείται από έναν πολίτη να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο».

Το προσωπικό των νοσοκομείων

Ερωτηθείς αν θα αντέχει το προσωπικό των νοσοκομείων που θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία να κάνει και την πρωινή βάρδια ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Όπως αντέχουν στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και για αυτό υπάρχει και ένα στοιχείο που οι ίδιοι γιατροί θα αποφασίσουν αν θέλουν να συμμετάσχουν ή όχι στα απογευματινά χειρουργεία. Αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί και θα υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να μην διακυβεύεται κάτι για την ασφάλεια των ασθενών.  Θα εφαρμοστούν στα νοσοκομεία τα οποία έχουν το προσωπικό να το κάνουν αυτό» 

Για τα κρούσματα ιλαράς

Σχετικά με τα κρούσματα ιλαράς ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε:  «Χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά όχι μεγάλη ανησυχία».

 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους  στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα "Εκείνη και εγώ" 5-02-2024