Η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για στις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα ανεργίας μέσα από την επιδίωξη του υπουργείου για αύξηση της ανταποδοτικότητας και της δικαιοσύνης, με το επίδομα να αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων.

Επιπλέον, το υπουργείο εργάζεται για ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας, ενώ το αυξημένο επίδομα θα δοθεί κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας εντός του 2024.

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο MEGA, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (02/07) στο υπουργείο Εργασίας. Η υπουργός ανέφερε πως οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν μεγάλες, ενώ τόνισε πως η Αστυνομία και η Αντιτρομοκρατική ερευνούν το ζήτημα.

«Το σαββατοκύριακο βρισκόμασταν εκεί ώστε να βοηθήσουμε, γιατί η ζημιά ήταν μεγάλη. Η γ.γ. του υπουργείου είχε φύγει μισή ώρα πριν την έκρηξη. Θα μπορούσε να ήταν κόσμος μέσα. Ήμουν εκεί από την πρώτη στιγμή να δω ποιες ήταν οι ζημιές, πώς θα ανοίγαμε την Δευτέρα. Ήταν σχεδόν 24 ώρες οι εργασίες. Ήταν πολύ εύκολο να υπάρχει κάποιο θύμα, όλοι οι Αθηναίοι ήταν σε κίνδυνο», είπε.

Για το επίδομα ανεργίας

Στη συνέχεια η υπουργός ανέφερε πως το επίδομα ανεργίας αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές των εργαζομένων.

«Αυτό ξεκινάει από μία αδικία. Ένας πολίτης μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με ένα μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με κατώτατο μισθό. Είναι λογικό το επίδομα να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδλη να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύεις και που εισφέρεις στο ταμείο».

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα και η δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, καθώς και να υπάρξει ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας. Όπως τόνισε η κα Μιχαηλίδου, το υπουργείο εργάζεται στο να δοθεί εντός του 2024 το αυξημένο επίδομα ανεργίας κλιμακωτά σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyyltwl25p8x)

Αυξάνονται οι γιατροί στα ΚΕΠΑ

Όπως δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου στο MEGA, η ταλαιπωργία των πολιτών στα ΚΕΠΑ είναι μεγάλη, ενώ από το 2010 – όταν και ιδρύθηκαν – δεν έχουν προστεθεί γιατροί στο σώμα. Για τον λόγο αυτό, οι γιατροί στα ΚΕΠΑ θα αυξηθούν, καθώς και ο μισθός τους.

«Βγάλαμε απόφαση όπου οι γιατροί θα υπερδιπλασιαστούν, δηλαδή από 500 γίνονται 1.200. Αυξάνουμε και τις ειδικότητες, καθώς δεν υπήρχαν ειδικότητες παιδιάτρων, όπως αναπτυξιολόγοι και παιδοψυχολόγοι».

Για τις αναπηρικές συντάξεις

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα μπορούν να εργάζονται έστω και με τηλεργασία.

«Στο μέτρο των συντάξεων, όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να εργάζονται με το 100% της σύνταξής τους, μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Κάποιος που παίρνει το αναπηρικό επίδομα και την αναπηρική σύνταξη μπορεί να εργάζεται, καθώς δουλεύουμε όσο μπορούμε το επίπεδο προσβασιμότητας».

Τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε πως μέσα σε 28 μήνες εκκαθαρίστηκαν πάνω από 750.000 συντάξεις. Συγκεκριμένα, πλέον εκκρεμούν 24.000 κύριες συντάξεις, 35.000 επικουρικές συντάξεις και περίπου 18.000 εφάπαξ.