Το χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο που ανοίγουν τα γήπεδα παρουσίασαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης σχετικά με την επανέναρξη της παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων σε αγώνες ποδοσφαίρου, και για τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

Στις 13 Φεβρουαρίου τα γήπεδα ανοίγουν και πάλι με το στόχο για την κυβέρνηση να είναι η πλήρης αλλαγή του τοπίου και η σε βάθος καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Από εκεί και πέρα, άλλες κομβικές ημερομηνίες είναι η 7η Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση καμερών στα γήπεδα της Super League και της Basket League, ενώ από τις 9 Απριλίου θα πρέπει να εφαροστεί η ταυτοπροσωπία προκειμένου οι θεατές να εισέρχονται στα γήπεδα.

"Μου ανατέθηκε η εντολή για να κάνω την πρώτη ενημέρωση πριν από 2 μήνες μετά από ένα τραγικό γεγονός... ήταν μέτρα δυσάρεστα και δόθηκε ένα περιθώριο δύο μηνών στους υπουργούς και τις ομάδες για να προσαρμοσθούν", ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ.Μαρινάκης δίνοντας το λόγο στον κ. Βρούτση.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyysqwukggx5)

Βρούτσης: Θα κλείνει το γήπεδο χωρίς δεύτερη σκέψη - Δέσμια η αρμοδιότητα της ΔΕΑΒ

Ο υπουργός Αθλητισμού στάθηκε αρχικά στο ζήτημα της συγκρότησης της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ). "Τα γήπεδα ανοίγουν σε ένα νέο περιβάλλον, η νέα ΔΕΑΒ θα επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις. Αν πέσει κροτίδα, πυρσός κλπ. στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς δεύτερη σκέψη θα κλείνει στο γήπεδο", είπε ο κύριος Βρούτσης. "Δεν επηρεάζουμε το πρωτάθλημα, σεβάμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά η Πολιτεία διασφαλίζει την ασφάλεια του φιλάθλου, για αυτό και θα κλείνουμε τα γήπεδα", είπε ο ίδιος, αναφερόμενος ότι οι ποινές θα αφορούν τη διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές, χωρίς να υπάρχει ποινή αφαίρεσης βαθμών.

"Η νομοθέτηση προβλέπει δέσμια αρμοδιότητα: Έρχεται στη ΔΕΑΒ το Φ.Α.του διαιτητή ή η έκθεση της Αστυνομίας και επιβάλλεται το κλείσιμο των γηπέδων. Αν δεν τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος, τότε το γήπεδο θα κλείνει την επόμενη Κυριακή", ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Μέσα στην ημέρα το ΦΕΚ για τις κάμερες

"Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα εκδοθεί και το ΦΕΚ για τις κάμερες", είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού. "Έτσι, αύριο σε ραντεβού με τον πρόεδρο της Superleague 1 και της Basket League θα δοθεί το ΦΕΚ για να «τρέξει» ο νόμος όπως έχει καθορισθεί. Δόθηκε αρκετός χρόνος σε όλους... Στις 9 Απριλίου θα εφαρμοστεί η μεγάλη αλλαγή που λέγεται ταυτοπροσωπία των ανθρώπων που πηγαίνει στο γήπεδο και θα εξηγήσει ο κ. Παπαστεργίου Πρώτη φορά μια κυβέρνηση δείχνει τέτοια θέληση για να αλλάξει το τοπίο στο κομμάτι της αθλητικής βίας... Υπάρχουν και άλλα που έχουμε κάνει... Μία λέσχη ανά έμβλημα, ρήτρες παραβατικότητας, ένας νέος θεσμός που έχει να κάνει με την παρακράτηση πόρων από τα χρήματα του στοιχήματος από τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, να πέφτουν σε οριστική παραβατική συμπεριφορά και θα αξιοποιούνται για αθλητικές υποδομές", πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

6106365
6106374
6106395
6106396
6106397
6106410

Βρούτσης: Στις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες

"Ο αθλητισμός ενώνει κι αυτή είναι η φιλοσοφία του νέου αθλητικού νόμου και είναι πολύ θετικό ότι ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία... Είχε προηγηθεί μια συμμαχία με τους παράγοντες του αθλητισμού... Είχαμε μαζέψε στο ΟΑΚΑ όλες τις ΠΑΕ και τις ενημερώσαμε, ενώ μετά συναντηθήκαμε με τις επαγγελματικές λίγκες και την ΕΠΟ κι έτσι προχωρήσαμε στη νομοθέτηση... Μπροστά μας έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες ορόσημο... Στις 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα σε ένα νέο περιβάλλον... Υπάρχει η ΔΕΑΒ που επιβάλλει πλέον αυστηρές κυρώσεις... Εάν πέσει επικίνδυνο αντικείμενο στο γήπεδο, κλείνει αμέσως το γήπεδο από την επόμενη αγωνιστική Δεν επηρρέαζουμε το πρωτάθλημα, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια... Η ποινή είναι συγκεκριμένη σε κάθε περίπτωση και προβλέπεται στο νέο νόμο... Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα γήπεδο, αλλά αν δεν τηρούνται αυτά που προβλέπει ο νόμος οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές. Στις 6 Μαρτίου ξεκινά μια νέα διαδικασία κι από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες", τόνισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cyyr8q1u0hex)

Παπαστεργίου: Μέσω gov.gr η αγορά του εισιτηρίου - Η ύπαρξη black list και τι ισχύι για τα εισιτήρια διαρκείας

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, που τόνισε πως «οφείλουμε όλοι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βρεθούν οι οικογένειες στο γήπεδο... Μέχρι σήμερα υπήρχε ηλεκτρονικό εισιτήριο... Όμως δεν γινόταν έλεγχος ταυτοπροσωπίας και δεν μπορούσε να γίνει αυτός ο έλεγχος από την αστυνομία και η λύση έρχεται από την τεχνολογία και το κινητό μας. Η αγορά του εισιτηρίου γίνεται με τον ίδιο τρόπο αλλά εδώ θα μπει το gov wallet που χρησιμοποιούν ήδη 4 εκατ. Έλληνες...», είπε ο κ. Παπαστεργίου, που έδειξε πώς ακριβώς χρησιμοποιείται η εφαρμογή και η αλήθεια είναι ότι σε 30 δευτερόλεπτα το εισιτήριο έχει καταχωρηθεί στο gov wallet. Επίσης, έδειξε πώς θα γίνει η διαδικασία για ένα παιδί και για έναν μη Έλληνα πολίτη. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα για την εγγραφή ηλεκτρονικών εισιτηρίων θα εγγράφονται άτομα ηλικίας από 15 ετών και άνω. "Θα πάμε στη διαδικασία του NFC, αλλά αρχικά θα εφαρμοστεί σκανάρισμα του QR Code", σημείωσε αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας ο κ. Παπαστεργίου.

eisitirio-gov-gr

Παράλληλα, σημείωσε πως "δημιουργούμε μια μαύρη λίστα με ΑΦΜ και προσωπικό αριθμό για τα άτομα που δεν θα δικαούνται να μπουν".

eisitirio-gov-gr_3_

*Διαβάστε ακόμα: Παπαστεργίου: Μέσω taxis θα γίνεται η αγορά του εισιτηρίου - Δημιουργείται black list για όσους δεν θα μπορούν να μπουν στα γήπεδα


Για τα εισιτήρια διαρκείας, ανέφερε πως "μπορούμε να τα μεταβιβάζουμε", λέγοντας πως αυτό «είναι κάτι που συζητάμε με την Super League. Τεχνικά μπορούμε να βάλουμε τα διαρκείας και να τα μεταβιβάζουμε σε τρίτο πρόσωπο, εάν αυτό συμφωνηθεί. Είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κλείσουμε τις μέρες αυτές».

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Παύλος Μαρινάκης, που είπε πως η έρευνα για την οπαδική βία είναι εν εξελίξει, ξεκίνησε μετά από ένα τραγικό περιστατικό. Περιμένουμε την πορεία των ερευνών της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και Αρχών.

Βρούτσης: "Για τις κάμερες ο έλεγχος θα γίνεται τρεις μέρες πριν και ανήμερα του αγώνα - Η δαπάνη αφορά τις ΠΑΕ και ΚΑΕ"

Στις ερωτήσεις, οι αρμόδιοι υπουργοί τοποθετήθηκαν σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν στα μέτρα. "Για τις κάμερες θα υπάρχει έλεγχος τρεις ημέρες πριν από κάθε αγώνα, η ΔΕΑΒ μέσα σε 48 ώρες θα βγάζει απόφαση... Η ταυτοπροσωπία επίσης θα εφαρμόζεται μέσω του κινητού...", είπε ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ερωτηθείς για τους ηλικιωμένους που δεν γνωρίζουν να χρησιμοποιούν smartphone και για το πώς θα μπαίνουν στο γήπεδο, είπε πως «είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει... Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες διακρίσεις, αλλά θα δούμε μήπως μπορούμε να ορίσουμε κάποια θύρα σε κάποιο γήπεδο... Δεν προκύπτει κανένα θέμα με τα προσωπικά δεδομένα».

Ο κ. Βρούτσης ερωτηθείς για την εφαρμογή της βιντεοσκόπησης, είπε: "Ο μέγιστος χρόνος βιντεοσκόπησης από τις κάμερες είναι 7 ώρες. Η διαπίστωση που θα έρθει στη ΔΕΑΒ θα κλείσει το γήπεδο την επόμενη Κυριακή, χωρίς να χρειάζεται κάποια σύλληψη. Είμαστε δίπλα στους παράγοντες των ομάδων. Θα δοκιμαστούμε στην πράξη στις κρίσιμες ημερομηνίες".

Σε σχέση με τα συστήματα ταυτοπροσωπίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε πως πλέον θα εφαρμοστούν, γιατί η Αστυνομία δεν θα χρειαζόταν καν να είναι στα γήπεδα

Σε ερώτηση για τον e-Kouros, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Γ. Βρούτσης, είπε πως είναι "η ΕΡΓΑΝΗ του αθλητισμού". "Στις 21/2 είναι η παρουσίαση, αφορά τα στοιχεία του αθλητισμού σε όλη την επικράτεια, που κανείς δεν τα γνωρίζει. Θα είναι μια μεγάλη υλοποίηση ενός θέματος πυο θα λειτουργήσει ως εργαλείο αξιοποίησης, προκειμένου να ξέρουμε τη δυναμική κάθε αθλήματος σε κάθε σημείο της επικράτειας".

Απαντώντας, δε, για το αν θα υπάρξει κάποιος διαγωνισμός για τις κάμερες, είπε πως "αφορά τις ομάδες της Super League 1 και της Basket League. Η δαπάνη αφορά τις ΑΑΕ. Η προμήθεια θα γίνει από την κάθε εταιρία ξεχωριστά". Σε νέα ερώτηση για την ταυτοπροσωπία, ο κ. Παπαστεργίου διευκρίνισε πως "το κλείδωμα είναι στο κινητό, το τουρνικέ θα διαβάζει με QR Code τον Μάρτιο και μελλοντικά με NFC. Αν δώσεις το κινητό σου, είναι δική σου η ευθύνη. "Για τα διαρκείας μπορούμε και να τα μεταβιβάσουμε, αλλά έχει να κάνει με απόφαση της Super League", είπε επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

"Τα μέτρα εφαρμόζονται μόνο για τους εγχώριους αγώνες - Είμαστε πρωτοπόροι στην εφαρμογή των καμερών"

Σε σχέση με το αν ανοίγουν τα γήπεδα με τον ίδιο τρόπο, καθώς δεν εφαρμόζονται άμεσα όλες οι αποφάσεις, ο Γιάννης Βρούτσης είπε πως "εξαιρούμε τους διεθνείς αγώνες, γιατί είναι υπό την ομπρέλα της UEFA. Υπάρχει ένα νέο περιβάλλον, με πολύ αυστηρές κυρώσεις που εύχομαι να μην εφαρμοστούν ποτέ. Προέχει η ασφάλεια φιλάθλων-αθλητών από το να παραμένει ανοικτό το γήπεδο.

Σε σχέση, δε, με τις κάμερες και τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού είπε πως "θα επεκταθούν και στη Super League 2, αλλά θα πάμε βήμα-βήμα". "Η αστυνομία ελέγχει τρεις μέρες πριν τον αγώνα τις κάμερες, η ΠΑΕ πρέπει σε 12 ώρες να διορθώσει τη βλάβη. Αν όχι, κλείνει το γήπεδο. Αν σε έλεγχο την ημέρα του αγώνα από την Αστυνομία υπάρξει πρόβλημα με τις κάμερες, το γήπεδο κλείνει την επόμενη αγωνιστική", διευκρίνισε.

Για το ότι τα play-off ξεκινούν στις 10 Μαρτίου και οι μισοί αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας, ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως "η 12η Φεβρουαρίου είναι το δέντρο, το δάσος είναι το μέλλον. Αν λειτουργούν οι κάμερες, είναι το βήμα. Στις 9/4 θα μπει και η ταυτοπροσωπία. Αυτά που γίνονται σε 3 μήνες δεν είχαν γίνει 20 χρόνια, ας μη μεμψιμοιρούμε για τον έναν μήνα". "Τα συστήματα είναι έτοιμα, η εφαρμογή των μέτρων και σε άλλα αθλήματα είναι απόφαση του Υπουργείου Αθλητισμού", ανέφερε από την πλευρά του για την επέκταση των μέτρων ο Δημήτρης Παπαστεργίου, με τον Γιάννη Βρούτση να σημειώνει σχετικά με τις κάμερες: "Μέσα στο νόμο, ο οποίος είναι ήδη στη Βουλή, περιγράφεται αναλυτικότατα το τι θα βλέπουν οι κάμερες: Εξωτερικοί χώροι, χώροι συνάθροισης, αποδυτήρια, κάθε θύρα ξεχωριστά, με συγκεκριμένο επίπεδο ανάλυσης. Είναι προϊόν των ευρωπαίκών οδηγιών Saint-Denis. Είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό". Σε ερώτηση τέλος, για το αν υπάρχει επάρκεια καμερών, ο αν. υπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως "14 ομάδες είναι, πολλές έχουν ήδη εγκαταστάσεις καμερών, έχουν ενημερωθεί εδώ και καιρό, δεν θα υπάρχει πρόβλημα".