Θετικά τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν και επιπλέον περιθώρια βελτίωσης για να επιλυθούν οριστικά οι διακρίσεις σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, επιμένοντας στη δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γι' αυτά τα ζευγάρια.

Η πλειονότητα των φορέων τόνισαν με θετικό τρόπο την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια, καθώς, όπως όλοι τόνισαν, μέχρι τώρα τα παιδιά αυτά στην Ελλάδα είναι δεύτερης κατηγορίας και ο νόμος θα τους δώσει ίσα δικαιώματα.

Τι υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ

«Να μην υπάρχουν αόρατα παιδιά» ήταν το μήνυμα που εστάλη, ενώ τόσο η Ελένη Μαραβέλια, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΛΟΑΤΚΙ Οικογενειών, όσο και η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος των Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, ζήτησαν τη δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως γίνεται με τα ετερόφυλα.

"Καμία ψυχική διαταραχή δεν σχετίζεται με το μεγάλωμα παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια"

Για το θέμα της προστασίας των παιδιών ο  Βασίλειος Μποζίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει ότι το μεγάλωμα των παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια σχετίζεται με κάποια ψυχική διαταραχή και πως αν υπάρχει αγάπη και φροντίδα τα παιδιά αυτά θα αναπτυχθούν κανονικά. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι «η παραμονή σε ίδρυμα είναι κακοποίηση, μη στερούμε το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά να ζουν σε μια οικογένεια».

"Τομή για τα ανθρώπινα δικαιώματα το νομοσχέδιο"

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EGalite από το Βέλγιο Σταμάτης Άνθης έφερε το δικό του παράδειγμα, καθώς ζει στις Βρυξέλλες με τον σύζυγό του έχοντας δύο παιδιά, που στην Ελλάδα όμως δεν μπορούν να αναγνωριστούν και με τον νόμο που θα ψηφιστεί θα επιτραπεί να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.

«Χαιρετίζουμε τον νόμο, είναι τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα», τόνισε και σημείωσε ότι χρειάζεται πρόσβαση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, διότι η έλλειψη αυτή έχει ως συνέπεια τη μη υιοθεσία από τον μη βιολογικό γονέα. «Τι θα συμβεί αν ο βιολογικός γονέας πεθάνει μέχρι να ολοκληρωθεί η υιοθεσία;» αναρωτήθηκε ο κ. Άνθης.

"Το νομοσχέδιο παρουσιάζεται με ημίμετρα και αποκλεισμούς"

«Ισότητα σημαίνει ισότητα. Δεν είναι εμβληματικό το νομοσχέδιο, εφόσον παρουσιάζεται με ημίμετρα και αποκλεισμούς», είπε η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη από το Σωματείο Ψυχικής Υγείας των ΛΟΑΤΚΙ ORLANDO LGBT, ζητώντας να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα σε σχέση με την εκμετάλλευση της γυναίκας, ωστόσο να μην αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια.

"Θα νοικιάζονται παρένθετες μητέρες"

Μοναδική αρνητική στάση στο νομοσχέδιο κράτησε η πρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, Χριστίνα Σκαλούμπακα, υποστηρίζοντας ότι στρώνει τον δρόμο για την εμπορευματοποίηση της γυναίκας, καθώς με τις πλάτες του νόμου θα «νοικιάζονται παρένθετες μητέρες», κάνοντας λόγο για βάναυση εκμετάλλευση της γυναίκας. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η 3η συνεδρίαση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και την επόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής.