Δεν κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Κεντροαριστεράς στο ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα σταθεί απέναντι στην… κυριαρχία Μητσοτάκη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να βγει «λευκός καπνός». Σημειώνεται ότι την εκδήλωση διοργάνωσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» στο θέατρο «Άλφα Ληναίος - Φωτίου» για το μέλλον της Κεντροαριστεράς με ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και την Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Παρόντες ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χάρης Τσιόκας, ο Σπύρος Κανέλλης. Από την Νέα Αριστερά στο θέατρο Άλφα βρέθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Νίκος Βίτσας, ο Κώστας Πουλάκης. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο Δημήτρης Κουσελάς, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, η Έφη Πάγκαλου. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» επίσης ο Γιάννης Σγουρός, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Δημήτρης Βερβεσός, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Νίκος Φωτόπουλος (ΔΕΗ).

Η απροειδοποίητη εμφάνιση του Στέφανου Κασσσελάκη, αποσυντόνισε τους ομιλητές με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κλέβει τις εντυπώσεις και να προκαλεί, μάλιστα, αντιδράσεις από τους παρευρισκομένους, όπως χειροκροτήματα και γιουχαΐσματα. Η εμφάνιση Κασσελάκη αποτέλεσε έκπληξη καθώς κεντρικά η Κουμουνδούρου είχε προσπαθήσει τα προηγούμενα 24ωρα να υποβαθμίσει την εκδήλωση.

Από την συζήτηση, ωστόσο, δεν προέκυψε κάποιο πολιτικό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει καταλύτη των εξελίξεων στον ευρύτερο χώρο, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της εκδήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, απάντηση για το «ποιος θα είναι απέναντι στον Μητσοτάκη» δεν δόθηκε στην εκδήλωση.

6113907
6113913
6113918
6113924
6113926
6113931

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε πως ήταν θετικό το γεγονός πως υπήρχε μεγάλη συμμετοχή γιατί είναι φανερό πως υπάρχει ανάγκη στην κοινωνία να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και στη Νέα Δημοκρατία. «Οφείλουμε πάνω από τα πρόσωπα να βάλουμε την πολιτική μας, τις θέσεις μας, τις ιδέες μας και οφείλουμε να δώσουμε την μάχη των ιδεών με αυτοπεποίθηση και η μάχη αυτή θα είναι τελικά νικηφόρα», είπε μεταξύ άλλων ενώ τόνισε πως ο αγώνας αυτός οφείλει να λαμβάνει υπόψιν ιστορία, αρχές και αξίες που μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορούν να εκφράσουν και να εκπροσωπήσουν σήμερα. 

Διαβάστε επίσης: Γιούχαραν τον Κασσελάκη κατά την είσοδο του στην εκδήλωση Τεμπονέρα, Χριστοδουλάκη, Αχτσιόγλου για την Κεντροαριστερά

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως η προσέλευση του κόσμου έδειξε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να σταθεί απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η οποία δημιουργεί αδιέξοδα σε μεγάλη μερίδα του κόσμου. Η κυρία Αχτσιόγλου δε σχολίασε την απόφαση του κ. Κασσελάκη να παρευρεθεί. Έκανε δε ειδική μνεία σε μία αναφορά του κ. Τεμπονέρα λέγοντας πως ανοίγει περιθώρια διαλόγου. «Μία τοποθέτηση που να αφορά στην κοινωνική κινητοποίηση και την ανάγκη να υπάρχει γρήγορα και άμεσα η οργάνωση», είπε και συνέχισε αναφέροντας τον κ. Χριστοδουλάκη σχετικά με προγραμματικά ζητήματα στα οποία μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις.

Ο κ. Τεμπονέρας ρωτήθηκε ειδικά για την παρουσία του κ. Κασσελάκη λέγοντας πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί. Όπως έγινε γνωστό, ο Διονύσης Τεμπονέρας έστειλε το πρωί της Τρίτης πρόσκληση στον Στέφανο Κασσελάκη για να παραστεί στην εκδήλωση όπως επίσης και στους δύο γραμματείς της εκδήλωσης Ράνια Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη οι οποίοι δεν παρεβρέθηκαν. Ωστόσο, στη συνέχεια αυτό διαψεύστηκε.

 

6113935
6113936
6113943
6113954
6113956
6113960

«Έχω εδώ εκπρόσωπό μου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που είχε ως κεντρικό θέμα «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση». Όταν ο συντονιστής της συζήτησης  Δημήτρης Τερζής πρότεινε να του δοθεί ο λόγος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έχω τον εκπρόσωπό μου, τον Διονύση».

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης που καθόταν δίπλα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επικρότησε μάλιστα την απόφαση Κασσελάκη λέγοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Σωστά δεν μιλάς».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz444bcztsi9)

Η άφιξη Κασσελάκη με χειροκροτήματα και γιουχαΐσματα

Νωρίτερα, ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα των παρισταμένων όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην εκδήλωση. Κάποιοι τον χειροκρότησαν και άλλοι τον αποδοκίμασαν με τους διοργανωτές να συνιστούν... ψυχραιμία.  Ο συντονιστής της συζήτησης, Δημήτρης Τερζής όπως και η Έφη Αχτσιόγλου που είχε ξεκινήσει την ομιλία της, καλωσόρισαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπαν Αχτσιόγλου - Τεμπονέρας - Χριστοδουλάκης

Με τη διαπίστωση ότι υπάρχει «ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από την πολιτική της ΝΔ» ξεκίνησε την ομιλία της η Ε. Αχτσιόγλου, τονίζοντας όμως ότι αυτό το κενό δεν περιμένει έναν «χαρισματικό ηγέτη» για να το καλύψει.

«Για εμάς προηγείται η κοινωνική απεύθυνση, η ταξική απεύθυνση από τις αόριστες αναφορές σε μια δημοκρατική παράταξη που ερήμην πολιτικών προϋποθέσεων πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά», υπογράμμισε η Ε. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «για να μπορέσουν αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις να συνασπισθούν και να εκφραστούν πολιτικά με συγκροτημένο τρόπο, άρα και με λόγο που μπορεί να γίνει κυρίαρχος, απαιτούνται μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν πρωτίστως την στρατηγική, το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις διεκδικήσεις και δευτερευόντως τα πρόσωπα».

«Αυτός ο πολιτικός χώρος που θα καταφέρει να ενοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται ούτε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ούτε στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν στο «εσωτερικό» των κομμάτων «δυνάμεις » που « μπορούν να κάνουν το βήμα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz43shjw6gt5)

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός χρόνος δεν υπακούει στη λογική του ώριμου φρούτου», σχολιάζοντας ότι «ειδικά αυτή τη στιγμή κάθε παράταση της στασιμότητας οδηγεί στο σάπισμα» και κάνοντας λόγο για «υποχρέωση» όλων να αναλάβουν την «ευθύνη» που τους αναλογεί.

Κλείνοντας την ομιλία της, η Ε. Αχτσιόγλου είπε πως «υπάρχουν ελπιδοφόρα παραδείγματα κοινωνικών συμμαχιών» , όπως το αγροτικό ή το φοιτητικό κίνημα και τάχθηκε υπέρ των «συνεργασιών» και όχι των «συγχωνεύσεων», δηλαδή της διατήρησης της «πολιτικής αυτονομίας» της Αριστεράς.

Ο Μ. Χριστοδουλάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι «υποχρεωμένοι» οι εκπρόσωποι του προοδευτικού κόσμου να «συζητήσουν», αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν δύο κίνδυνοι, αφενός να αφεθεί η «ακροδεξια» να γίνει ο μοναδικός αντίπαλος της «δεξιάς» και αφετέρου να συνεχιστεί η «υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική» που έχει «συγκεκριμένο πρόσημο και προτεραιότητες».

 «Σήμερα δεν είναι απλώς ανάγκη ή ευκαιρία αλλά υποχρέωση του προοδευτικού χώρου να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι για να γίνει αυτό είναι αναγκαία η «ιστορική συνέχεια» που φέρει μόνο η «δημοκρατική παράταξη».

«Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε το κέντρο ούτε την αξιοπρέπεια της μεσαίας τάξης στη ΝΔ», συνέχισε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτή η πολιτική δεν μπορεί να δομηθεί στη λογική του αντί».«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είστε κατά του κ. Μητσοτάκη, ελάτε μαζί μας. Δεν αθροίζουμε αγανακτήσεις, θυμό και απογοήτευση. Οφείλουμε να πούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποια η ιδεολογική μας βάση, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αρχές της σοσιαλδημοκρατία, όπως η «ανοιχτή» και όχι «ελεύθερη» οικονομία, ο «πολιτικός φιλελευθερισμός» και «το κοινωνικό κράτος». 
Δε συζητάμε επουδενί για συνενώσεις κομμάτων και συνεννοήσεις σε κλειστές αίθουσες», είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να επιδιώξουμε συγκλίσεις» σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, κινημάτων, αλλά και προγραμμάτων. «Να έχουμε το θάρρος να βγουμε μπροστά σε αυτά που συμφωνούμε, απέναντι στη ΝΔ να προτάξουμε θέσεις, ιστορία, ιδέες, αρχές, αξίες», σημείωσε, ενώ τόνισε πως αυτό θα γίνει «με το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή».

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνθηκε αρχικά ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας ότι με την παρουσία του στην εκδήλωση, «αποδεικνύει πως δεν μπορεί να γίνεται μια συζήτηση που να αφορά τον προοδευτικό χώρο και να λείπει ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ» και ότι «αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο πρόσωπα αλλά κόμματα».
Ο Δ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε στην «αγωνία της προοδευτικής βάσης» και την ανάγκη «για μια ρεαλιστική διέξοδο», σχολιάζοντας πως γύρω από τον πρωθυπουργό «συσπειρώνεται ένα επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα εξουσίας που χτίζεται με τη λογική ενός ακραίου αντιδραστικού νεοφιλελεύθερου αφηγήματος». 

kentr3

«Ο μεσσιανισμός στη συγκυρία αλλά και ο αλληλοσπαραγαμός του δημοκρατικού κόσμου δεν βοηθά σε μια στρατηγική εξόδου», σημείωσε, τονίζοντας ότι «το ορθό ερώτημα δεν είναι ποιος αλλά πώς απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο δημοκρατίας». Όπως ανέφερε, αυτό θα συγκροτηθεί με τη συμμετοχή της κοινωνίας και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο διατηρώντας την «πολιτική τους αυτοτέλεια και φυσιογνωμία».

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τους «συντρόφους» του που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «χρειαζόμαστε πρόσθεση και όχι αφαίρεση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες ανασύνταξης χωρίς ίχνος μικροκομματικής ιδιοτέλειας», συνέχισε ενώ τόνισε πως «η λύση μπορεί να προέλθει μέσα από έναν κοινωνικά ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ» και ότι ο Στ. Κασσελάκης «έχει την εντολή αλλά και την ευθύνη να φέρει πάλι το ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά». «Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν άμεσα σε συμπράξεις απέναντ στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», είπε και κατέληξε: «δεν θα ψήσουμε να μπει η αριστερά στο περιθώριο».

Οι αφίξεις

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε αναφέρει στις τηλεοπτικές κάμερες: «Είμαστε εδώ να συζητήσουμε δημόσια και στο φως αυτό που συζητάει η κοινωνία. Τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Θέλουμε να θέσουμε το σωστό ερώτημα, όχι απέναντι στον Μητσοτάκη, «ποιος», αλλά «πώς». Είμαστε εδώ για να δώσουμε ελπίδα στον προοδευτικό κόσμο». Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση ότι οι σημερινές συνομιλίες γίνονται με αυτούς που διέσπασαν την Αριστερά απάντησε ότι η ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι διασπάσεις αλλά και οι μεγάλες συνθέσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz43v4sl6xzt)

«Είμαι υπέρ του διαλόγου, της συζήτησης και της αναζήτησης. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα σε πολλά επίπεδα. Εμείς η Νέα Αριστερά θα χτίσουμε τη δική μας ταυτότητα, πάνω στις δικές μας αξίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και δεν θέλω να σχολιάσω τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων ανέφερε στις δηλώσεις της η Έφη Αχτσιόγλου. Πρόσθεσε επίσης ότι το βασικό ζητούμενο είναι να συζητήσουμε για το πως θα υπάρξει απάντηση στις πολιτικές της Δεξιάς που έχουν δημιουργήσει ένα σύνολο αδιεξόδων για μια πολύ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας. «Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε για το πως βλέπουμε τα περιθώρια να υπάρξει μια απάντηση κοινωνική και πολιτική» ανέφερε.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης προσερχόμενος στο θέατρο «Άλφα» δήλωσε: «Προσερχόμαστε με την αυτοπεποίηθηση των ιδεών μας, τη δύναμη των ιδεών του ΠΑΣΟΚ. Δεν συζητάμε για πρόσωπα αλλά για πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύθσεις στις αγωνίες του κόσμου».

Από τη Νέα Αριστερά εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την κα Αχτσιόγλου στην εκδήλωση είναι οι Κώστας Πουλάκης και Ανδρέας Νεφελούδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Δραγασάκης, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας.

  

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz3a1o33fnxt)