«Η διαφωνία μου είναι αρχής, αξιών και συνείδησης και όχι ομοφοβικού παραληρήματoς, όπως ακουσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα», είπε ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε και σε όσους αναφέρθηκαν στο όνομά του λέγοντας πως απέχει, αλλά καταδικάζοντας και τα όσα είχε πει χθες ο Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με το «ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι βουλευτές», σημειώνοντας επί του ζητήματος: «Υπάρχει αρχηγός κόμματος που ζητάει οι βουλευτές να δηλώσουν ποιοι είναι ομοφυλόφιλοι και βάσει αυτού να ψηφίσουμε». Συνέχισε, δε, λέγοντας:

«Θέλω να μπορώ να αντικρίσω αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους διαφωνώ αλλά τους σέβομαι. Δεν διαφωνώ με την ισότητα στον γάμο και την τεκνοθεσία. Διαφωνώ στην αλλαγή του προτύπου της οικογένειας και του γάμου».

Σχετικά με τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «δεν προκύπτει συνταγματικό θέμα όντως. Το ότι προστατεύεται συνταγματικά ο γάμος των ετερόφυλων δεν σημαίνει ότι δεν προστατεύεται και ο γάμος των ομοφυλόφιλων. Θέμα ισότητας υπό την έννοια ότι παραβιάζεται κάποιος κανόνας δικαίου δεν υπάρχει. Υπάρχουν και άλλες χώρες που δεν το έχουν υιοθετήσει. Δεν μου αρέσει η ωριμότητα της ολλανδικής κοινωνίας.

«Το νομοσχέδιο δεν πάει να υιοθετήσει τον άκρατο δικαιωματισμό», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, λέγοντας:

«Για τη Ν.Δ. είναι σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι σημαντικό να διαφωνούμε. Έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δίνει το δικαίωμα σε ένα θέμα που υπάρχουν άλλες φωνές που δεν συμφωνούν να ακουστούν».

Ο κ. Πλεύρης κλείνοντας είπε πως «η ένστασή μου δεν είναι ομοφοβικής προσέγγισης. Η Ν.Δ. δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο σέβεται τις διαφωνίες. Ακούμε για το ΠΑΣΟΚ ότι 10 βουλευτές διαφωνούν και δεν τους έχουμε ακούσει», είπε και δήλωσε πως «δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις, αλλά θα επιλέξω μια στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανένα να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους».