Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταθέσει το ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και σε κάθε άρθρο του σχεδίου νόμου, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας κατά την ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία που προωθεί τον άκρατο αυτοπροσδιορισμό. «Πρόοδος είναι η πλήρης απελευθέρωση της συμβίωσης και όχι η επέκτασή της και στα ομόφυλα ζευγάρια», είπε.

Το ΚΚΕ τοποθετείται εδώ, με κύριο γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Προβλήματα σχετικά μπορούν να λυθούν και με το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση φέρνει αλλαγές για εμπορευματοποίηση της γονικής μέριμνας.

Δεν συμφωνούμε στην προώθηση ανορθολογικών θεωριών άρνησης του βιολογικού φύλου, όπως επιχειρείται μέσω της εκπαίδευσης, των Μέσων Ενημέρωσης, των κοινωνικών δικτύων, στο όνομα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προστασία και στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη στελέχωση των απαραίτητων δημόσιων υποδομών. Δεν μπορείτε να αφήνεται το παιδί στην τύχη της ατομικής επιλογής των ανάδοχων ή θετών γονέων. Ο αστικός γάμος είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός, όπως επιβεβαιώνει και η τάση μείωσης των μορφών συμβίωσης αλλά και η αύξηση των διαζυγίων.

Ως κόμμα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις σχέσεις συμβίωσης, μονογονεϊκές, διαζευγμένοι με παιδιά από δεύτερο γάμο. Αυτά τα ζητήματα δεν τα επιλύει το νομοσχέδιο της Ν.Δ. Η ξεκάθαρη καταψήφιση από το κόμμα μας δεν έχει σχέση με τη σεξουαλικότητα του καθενός.

Η καταψήφιση παλαιότερα του συμφώνου συμβίωσης δεν αφορούσε τη μεταξύ τους σχέση, αλλά θεωρούσαμε ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει τον προθάλαμο για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων. Ο γάμος αυτομάτως παράγει τη γονική μέριμνα όσο κι αν χτυπιέται ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν θα υπάρχει 1 και 2 γονέας, μιλάμε για γενικευμένη χρησιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας.

Ο πιο σοβαρός λόγος της άρνησής μας είναι η μεγάλη εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, τόνισε ο Κ. Κουτσούμπας.

Δικαίωμα της γυναίκας να τεκνοποιήσει και εκτός γάμου υφίσταται, εφόσον υπάρχει σύντροφος που συναινεί. Το υπό υιοθεσία παιδί με τα δικά του δικαιώματα. Έρχεται η δημιουργία νέου δικαιώματος εκεί που δεν υπάρχει. Αυτό που υπερισχύει είναι τα δικαιώματα ενός παιδιού και όχι τα δικαιώματα του ζευγαριού.

Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής, όχι κατά σε άρθρα, σε κάποια άλλα άρθρα θα ψηφίσουμε υπέρ ή αποχή και θα καταθέσουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου.

Σκέρτσος: Επί 42 λεπτά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κύριος Κουτσούμπας

Στον γ.γ. του ΚΚΕ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λέγοντας πως επειδή είναι ιστορική αυτή η ψηφοφορία και δυστυχώς λυπάμαι που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων. Επί 42 λεπτά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα o κύριος Κουτσούμπας. Το κόμμα σας μάχεται για μια πάλη ιδεών και αποφάσισε να μείνει εκτός της σημαντικής θεσμικής κατάκτησης».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη στάση του Περισσού «μονολιθική και απολιθωμένη», σχολιάζοντας πως ουδέποτε καταδίκασε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ομόφυλων στην Κούβα. «Να τον χαίρεστε αυτόν τον προοδευτισμό, αυτό είναι οπορτουνισμός και τυχοδιωκτισμός. Πρέπει να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο», απάντησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.