Στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας μας, ενισχύοντας την πολιτική προστασία, προχωρά η κυβέρνηση και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για τον σκοπό αυτόν η κυβέρνηση εξασφάλισε κονδύλια, τα οποία θα φτάσουν σταδιακά έως και τα 2,1 δισ. ευρώ, για υποδομές, εξοπλισμό και αναβαθμίσεις, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών που δίνουν μάχη με τις φυσικές καταστροφές.

Σε πρώτη φάση, πρόκειται για το πρόγραμμα-μαμούθ «Αιγίς», με το οποίο η κυβέρνηση «φιλοδοξεί» να εξοπλίσει τις αρμόδιες Αρχές με εναέρια μέσα, νέα, σύγχρονα συντονιστικά κέντρα διαχείρισης κρίσεων, drones, αεροσκάφη, πυροσβεστικά οχήματα κ.ά. Η ενίσχυση αυτή και η αλλαγή των πολιτικών βάσει των αναγκών που προκύπτουν γίνονται απαραίτητες, αφού η κλιματική κρίση έχει δείξει στη χώρα μας το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πυροσβεστικά οχήματα

Οι προμήθειες από το πρόγραμμα «Αιγίς» έχουν δρομολογηθεί και χρηματοδοτούνται από το ΤΑΙΠΕΔ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη, έχουν δημοπρατηθεί έργα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προκηρύξεις ύψους 700 εκατ. βγήκαν «στον αέρα» το τελευταίο 6μηνο του 2023. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2024 να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για όλο το πρόγραμμα «Αιγίς». Drones, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πυροσβεστικά οχήματα, κάψουλες απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών είναι μόνο μερικά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αιγίς».

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας συνολικά θα αποκτήσει 23 γέφυρες τύπου Bailey, οι οποίες χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τέτοιου τύπου γέφυρα είχε χρησιμοποιηθεί και στις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας για την επανασύνδεση του οδικού δικτύου. Το συνολικό κόστος της προμήθειας αυτής ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δρομολογείται η προμήθεια 13 κινητών επιχειρησιακών κέντρων για τις 13 περιφέρειες της χώρας, έργο προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma

Το πρόγραμμα «Αιγίς» προβλέπει ακόμα την αναβάθμιση συνολικά τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma, καθώς και την προμήθεια 10 πυροσβεστικών ελικοπτέρων βαρέος φορτίου. Η προμήθειά τους χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, η οποία τα περασμένα καλοκαίρια είχε πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές, που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου πρασίνου, αποτελεί και η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης που θα εγκατασταθούν σε 22 αρχαιολογικούς χώρους και θα κοστίσουν 10 εκατ. ευρώ. Με τη συμβολή 740 πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μέσων ενισχύεται το Πυροσβεστικό Σώμα, έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα κοστίσει 102 εκατ. ευρώ, ενώ σε επόμενη φάση θα έρθουν ακόμα 418 οχήματα μέσω του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα κοστίσουν 145,5 εκατ. ευρώ. Αναβαθμισμένα θα ριχτούν στη μάχη του δύσκολου έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών επτά αεροσκάφη Canadair CL-415, ενώ στη μάχη αυτή θα συμβάλλουν και τα 25 αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, στο κομμάτι της πρόληψης εντάσσονται 97 drones διαφόρων τύπων. Μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα δημιουργηθούν και νοσοκομεία πεδίου, τα οποία στήνονται σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, με τον προϋπολογισμό της προμήθειας αυτής να ανέρχεται στα 18,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το φιλόδοξο πρόγραμμα «Αιγίς» έχει καταρτιστεί και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά