«Πυρά» με στόχο τον Στέφανο Κασσελάκη, στον οποίο και χρεώνει «λανθασμένες πρωτοβουλίες», εξαπέλυσε μέσω τοποθέτησής του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και αυτό είναι η κακή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος», ανέφερε αρχικά και προχώρησε στην απαρίθμηση συγκεκριμένων ενεργειών από μέρος του προέδρου του κόμματος, που το «πλήγωσαν» σύμφωνα με τον Γιάννη Ραγκούση. Σε σχέση, δε, με τα όσα εισηγήθηκε μέσω ερωτηματολογίου, είπε χαρακτηριστικά πως η τοποθέτηση αυτών των θεμάτων μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου «ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών».

Αναλυτικά, τα σημεία τοποθέτησης του Γιάννη Ραγκούση στην Πολιτική Γραμματεία:

1. Υπάρχει ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Κι αυτός δεν είναι ούτε το ερωτηματολόγιο ούτε το συνέδριο. Είναι η συνεχής υποχώρηση της κοινωνικής και δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος. Κι επειδή με αυτήν την επιστολή, πιθανότατα ξεκίνησε ένα πρόωρο blame game ενόψει ευρωεκλογών, θα πω καθαρά ότι για την κακή δημοσκοπική εικόνα, υπεύθυνη δεν είναι η Πολιτική Γραμματεία. Ευθύνη έχουν μια σειρά από λανθασμένες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν από τον Πρόεδρο και τους άμεσους συνεργάτες του, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Πολιτική Γραμματεία ποια ευθύνη είχε για την αρνητική δημοσιότητα που προκαλέσαμε, για παράδειγμα:

-με δηλώσεις περί «άρρωστης αξιωματικής αντιπολίτευσης»,

-με το δάνειο Προέδρου στο κόμμα,

-με την πρόταση υπουργοποίησης του Στ.Κασσελάκη.

-με την διαφοροποίηση βουλευτών από την κομματική γραμμή για την ισότητα στο γάμο, που τελικά εξελίχθηκε εντελώς άδικα για 34 βουλευτές μας που ανέλαβαν το πολιτικό κόστος και έμειναν πιστοί στις αρχές μας.

2. Συμφωνώ με το ερωτηματολόγιο και με τη δυνατότητα τα μέλη να εκφραστούν και να πουν τη γνώμη τους για σειρά θεμάτων που πρέπει να τίθενται όμως με το σωστό επιστημονικά τρόπο.

3. Διαφωνώ με τον Πρόεδρο που ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των όσων απαντήσουν τα μέλη. Αυτό θα είναι βαρύτατη προσβολή στα μέλη του κόμματος που θα συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

4. Ωστόσο, το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή των μελών του κόμματος. Το συνέδριο είναι ώρα των μελών. Και δυστυχώς το ερωτηματολόγιο με τα συγκεκριμένα ταυτοτικά ερωτήματα που θέτει, εκ των πραγμάτων, έληξε το συνέδριο θέσεων πριν καν αυτό ξεκινήσει. Με άλλα λόγια το συνέδριο αναβλήθηκε ήδη.

Και υπό αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να θέσει αυτά τα θέματα μετά το τέλος του προσυνεδριακού διαλόγου και Οχι στην αρχή του, ακυρώνει την κορυφαία στιγμή των μελών. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι έχει πια νόημα να συζητάς για τα δευτερεύοντα θέματα σε ένα κόμμα που δεν ξέρεις πως ονομάζεται, που πηγαίνει κοκ. Άρα η πρωτοβουλία του Προέδρου ακύρωσε το συνέδριο των μελών και μαζί και την τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξή μας ενόψει ευρωεκλογών.