Τριπλή τροπολογία για τη χορήγηση τον Απρίλιο της αναδρομικής αύξησης από το 2023 (400- 1.500 ευρώ) του επιδόματος γέννησης, τη θέσπιση προκαταβολής (2.000 ευρώ) στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και 3.000 επιπλέον vouchers για απασχόληση ΑμεΑ, προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μαζί με μία έκπληξη για την επέκταση των βοηθημάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνες αγρότισσες και όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Το θέμα της επέκτασης των βοηθημάτων στις αγρότισσες ανακοίνωσε την Κυριακή (18/02) η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ενώ η σχετική κυβερνητική τροπολογία που συζητήθηκε την Δευτέρα (19/02) στη Βουλή αφορά μεταξύ άλλων:

  1. ∆ΙΕΥΡΥΝΣΗ

Το μέτρο για το επίδομα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ κοστολογείται σε περίπου 80.000.000-90.000.000 ευρώ. Το νέο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων κάθε οικογένειας με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών.

Θεσπίζεται αύξηση 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φτάνοντας το επιπλέον ποσό των 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν από τη γέννηση. Προβλέπεται δε αναδρομική εφαρμογή του μέτρου για κάθε παιδί που γεννήθηκε από την 1/1/2023.

  1. ΕΠΙ∆ΟΤΗΣΕΙΣ

Θεσπίζεται πρόβλεψη για προκαταβολή μέρους της επιδότησης, ενώ αλλάζει και το ύψος στο ποσοστό της συνιδιοκτησίας. Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η βέλτιστη δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων. Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας / επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας. Με τη ρύθμιση το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50.000.000 €. Το «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000 ευρώ. Μέρος της επιδότησης, έως του 50%, μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή.

  1. ΚΟΥΠΟΝΙΑ

Προβλέπεται η χρηματοδότηση συμπληρωματικά παροχών που απευθύνονται σε δικαιούχους ΑμεΑ και αφορούν την πρόσβαση σε δομές Κέντρων ∆ημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία, λόγω εξάντλησης των λοιπών πηγών χρηματοδότησης. Θα διατεθεί επιπλέον ποσό 18.500 ευρώ που αντιστοιχεί σε 3.000 vouchers.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή