Η πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη, με πληθυσμό που έχει ξεπεράσει ήδη το 1,4 δις, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και ταυτόχρονα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομικά χώρα την τελευταία διετία, εσχάτως δε και διαστημική δύναμη: Αυτή είναι η Ινδία, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, συνοδεία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη και μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής από την Ελλάδα, που ξεπερνά τις 70 επιχειρήσεις και φορείς που εκπροσωπούνται.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Σήμερα στην Ινδία μαζί με εκπροσώπους 70 ελληνικών επιχειρήσεων - Το άγνωστο σχέδιο για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο στηρίζουν οι ΗΠΑ
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cza7b2ly2bpl)


Στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες επαφές

Λίγο μετά τις 6:00 το πρωί, ώρα Ελλάδoς, υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ θα λάβουν χώρα και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το απόγευμα ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι επίτιμος προσκλεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από την ινδική πλευρά στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αναμένεται να ενισχύσει και να εμβαθύνει περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας», δήλωσε το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως εξάλλου τόνισε χθες σε ομιλία του στο Νέο Δελχί ο κ. Γεραπετρίτης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, και θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα», ανέφερε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz9qccdl86wp)


Οι συναντήσεις και με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι στόχοι

Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Στο οικονομικό και επιχειρηματικό κομμάτι, τα πρώτα ανοίγματα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών εκτιμάται ότι είναι ευρύτατες, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος, πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.


Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί έχει ως εξής:
  • Στις 12:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον κ. Modi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
  • Στις 14:40, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδίας Jagdeep Dhankhar.
  • Στις 18:00, ο Πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».