Εκεχειρία λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές αποφάσισαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και πρωτοκλασάτα στελέχη.

Η απόφαση να πέσουν οι τόνοι πάρθηκε έπειτα από μια μαραθώνια επαναληπτική συνεδρίαση, κατά τη οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε με προσφυγή τη βάση του κόμματος αν δεν δεσμευτούν τα στελέχη ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Ο Κασσελάκης ζήτησε να του δώσουν χώρο και χρόνο ως τις εκλογές. Oι κορυφαίοι τού απάντησαν πως λευκή επιταγή δεν δίνουν και ο Τεμπονέρας τού έριξε το γάντι, να ζητήσει αν το θέλει επιβεβαίωση της ηγεσίας του.

Πρακτικά μπήκε θέμα νέας ηγεσίας. Η επιστολή Κασσελάκη απεσύρθη, ενώ άλλοι θα πουν πως εμπλουτίζεται.



Η ταλάντευση Τσίπρα για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο προβληματισμός του πρώην πρωθυπουργού είναι έκδηλος, δεδομένου ότι γνωρίζει τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικότερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς η όποια απόφαση λάβει. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ακόμα και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει αποφασίσει αν θα πάει. Είναι σαφές πως έχουν πυκνώσει οι εισηγήσεις για να μη νομιμοποιήσει διά της παρουσίας του τα εκφυλιστικά φαινόμενα που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που έχει αποκλείσει κατηγορηματικά είναι να παρευρεθεί στο συνέδριο και να μην τοποθετηθεί.

Στην περίπτωση που μιλήσει, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα κάνει μια αρκετά σκληρή τοποθέτηση για τα όσα διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Με βάση, λοιπόν, τις εκτιμήσεις των πιο κοντινών του ανθρώπων, ο πρώην πρωθυπουργός θα αποφασίσει το πρωί της Πέμπτης αναφορικά με το αν θα πάει ή όχι στο συνέδριο. Όπως έλεγε και ο Χαρίλαος Φλωράκης, «θα πάρω τις αποφάσεις με το μαξιλάρι μου». Όσο περνούν, πάντως, οι ώρες αρχίζουν να αυξάνονται οι πιθανότητες να μη δώσει το «παρών».

Οι νέες εστίες έντασης του τέταρτου συνεδρίου

Το νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» του ΣΥΡΙΖΑ, η ψηφοφορία για τον πρόεδρο του Συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ υπήρξε εμπλοκή, καθώς είχαν κατατεθεί τρεις διαφορετικές προτάσεις. Οι γραμματείς του κόμματος, Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδης, πρότειναν για Πρόεδρο του Συνεδρίου τον Π. Ρήγα, ο Χρήστος Σπίρτζης το μέλος της Κ.Ε του κόμματος Νίκο Μαδεμλή, ενώ στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Δ. Τεμπονέρα επιχείρησαν να γεφυρώσουν το χάσμα, προτείνοντας για Πρόεδρο του Συνεδρίου τον Χάρη Τσιόκα.

Πρόεδρος του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει την Πέμπτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή, θα είναι ο Παναγιώτης Ρήγας, καθώς επικράτησε στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών της ΚεντρικήςΟργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου(ΚΟΕΣ) με 24 ψήφους έναντι 14 του Νίκου Μαδεμλή.

Στελέχη μαζεύουν υπογραφές

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 15 στελέχη που συμμετέχουν στο συνέδριο συγκεντρώνουν υπογραφές για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας. Τα εν λόγω στελέχη ζητούν, μάλιστα, οι εκλογές να γίνουν από τη βάση και ηλεκτρονικά δύο εβδομάδες μετά το συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση διακινείται μεταξύ των στελεχών, προκειμένου να συγκεντρωθούν 500 υπογραφές που χρειάζονται για να κατατεθεί το κείμενο. 

Ωστόσο, η Κουμουνδούρου διαψεύδει ότι πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης.