Στον απόηχο της κρίσης των σαράντα οκτώ ωρών που ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει σήμερα το απόγευμα το συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μέσα  από αυτή την κορυφαία διαδικασία αναμένεται να φανεί κατά πόσον όλες οι πλευρές εννοούν το μορατόριουμ, το οποίο συμφώνησαν την Τρίτη το βράδυ, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει  ένα νέο αιφνιδιασμό από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη,όπως και μία ακραία αντίδραση από την πλευρά των στελεχών που συντάσσονται με τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας .

Είναι χαρακτηριστικό ότι  χθες φήμες έλεγαν  ότι  περισσότερα από 15 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν  να καταθέσουν κείμενο για να εκλεγεί άμεσα νέα ΚΕ και Πολιτική Γραμματεία. Η πρόταση θα ζητά οι εκλογές να γίνουν δύο εβδομάδες μετά το Συνέδριο, από τη βάση υβριδικά  (και με φυσική παρουσία και ηλεκτρονικά), ταυτόχρονα με τις εκλογές για τα Συντονιστικά των Οργανώσεων και για τις Νομαρχιακές.

Το επιχείρημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Επιχείρημα των στελεχών που έχουν αυτή την άποψη είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη της εκλογικής ήττας και παραιτήθηκε,  ενώ κανένα από τα άλλα συλλογικά όργανα του κόμματος δεν έπραξε το ίδιο ενώ  το εκλογικό σώμα άλλαξε τον Σεπτέμβριο του 2023 και προφανώς αυτή η αλλαγή δεν εκφράστηκε και στα συλλογικά όργανα.

Ακόμα υποστηρίζουν ότι μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της πλευράς Αχτσιόγλου, έμειναν κενές θέσεις και στην Κεντρική Επιτροπή και στην Πολιτική Γραμματεία.

Στελέχη πάντως της Κουμουνδούρου  έλεγαν ότι πίσω από αυτή την κίνηση δεν κρύβεται ο Στέφανος Κασσελάκης και ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί  δεν είναι οργανωμένη από το περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Μία τέτοια κίνηση προφανώς θα πυροδοτήσει νέες μεγάλες συγκρούσεις μέσα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κίνηση αυτή θα ερμηνευθεί από τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ως κίνηση απόλυτου  ελέγχου  του κόμματος και εξωστρακιμσού τους στο πυρ το εξώτερο.

Παράλληλα, εάν τελικά κατατεθεί αυτή η πρόταση η διαδικασία της ψηφοφορίας θα αποτελέσει και το πρώτο κρατά τεστ του συνεδρίου για το ποιος ελέγχει το κορυφαίο όργανο του κόμματος, τουλάχιστον αυτή την στιγμή.

Όλα αυτά  τα θέματα αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του συνεδρίου, καθώς παρά τις οποίες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από τις  δύο πλευρές στην Πολιτική Γραμματεία, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ενωμένος για τις ευρωεκλογές.

Τυπικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας να υπαναχωρεί και να παίρνει πίσω την επιστολή που είχε στείλει  την Δευτέρα το μεσημέρι στους συντρόφους του κατηγορώντας τους ότι δεν ασχολούνται με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας αλλά με εσωκομματικά ζητήματα.

Η Ολγα Γεροβασίλη αλλά και αλλά στελέχη είχαν ζητήσει ο πρόεδρος να πάρει πίσω την επιστολή ως απαράδεκτη, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης  είχε διευκρινίσει ότι  το ερωτηματολόγιο για το οποίο ξέσπασε ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ θα χρησίμευε σε άλλο χρόνο, όταν θα άνοιγε η συζήτηση για την καταστατική λειτουργία του κόμματος.

Από την πλευρά των μελών της Πολιτικής Γραμματείας έγινε γνωστό ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελάκη  -ενώ ο ίδιος την ζήτησε από τα στελέχη του με την λογική ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί μέχρι τις εθνικές εκλογές- . Ωστόσο διευκρινίστηκε ότι κανένας δεν τον αμφισβητεί ενώ βγήκε εντελώς από το τραπέζι η σύγκλιση  της ΚΕ και το ενδεχόμενο μομφής κατα του προέδρου.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czazgztbf2dd)

Όπως φαίνεται όλα τα στελέχη έκαναν  την ανάγκη φιλότιμο προκειμένου να βγουν ενωμένοι από την Πολιτική Γραμματεία καθώς η εμμονή των δύο πλευρών στις απόψεις τους θα έφερνε την οριστική ρήξη. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η ανακωχή θα το δείξει ο χρόνος, καθώς ακόμα και το διακύβευμα των ευρωεκλογών μοιάζει να είναι πολύ μακριά.

Εκνευρισμός με τη στάση Τεμπονέρα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η στάση Τεμπονέρα και τα όσα διαρρέονται από το περιβάλλον του, δηλαδή ότι εξ αιτίας της σθεναρής του θέσης υποχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, έχουν εκνευρίσει τους πάντες .

Οι πρώτοι που αντέδρασαν  είναι τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας  καθώς ενοχλήθηκαν από την Ναοπεόντια λογική του γνωστού εργατολόγου.  «Αδικεί τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας οι οποίοι κάναμε μια σκληρή αλλά ουσιαστική συζήτηση με τον Στέφανο Κασσελάκη το να θέλει να παρουσιαστεί ο Διονύσης Τεμπονέρας ως το μοναδικό πρόσωπο που αντιπαρατέθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν μάλιστα  ότι όταν ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα στη συνεδρίαση αναρωτήθηκε  «γιατί με αμφισβητείτε;» ο Διονύσης Τεμπονέρας τον ρώτησε: «Ποιος Πρόεδρε σε αμφισβητεί;».

«Εσύ», του απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον εργατολόγο να του απαντά: «Εγώ πρόεδρε; Όχι δεν σε αμφισβητώ».

Είναι  χαρακτηριστικό άλλωστε ότι  ο Στέφανος Κασσελάκης  στο τέλος  της συνεδρίασης είπε: «Εφόσον βεβαιώνετε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου αποσύρω  την επιστολή , φραστικά για όλους εκτός από σένα».