Από τις 6 έως και τις 9 Ιουνίου, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου με την ψήφο τους, ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει ξανά στις κάλπες, λίγους μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.


@parapolitika

Μόλις χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επισκέφθηκε την Ελλάδα υπενθυμίζοντας την πρόσκληση στην ευρω-κάλπες στις 9 Ιουνίου. Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία εν όψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας. #parapolitikagr ευρωεκλογες #euroelections2024 #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr


Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία εν όψει της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η μόνη απευθείας εκλεγμένη διακρατική συνέλευση στον κόσμο. Τα μέλη του εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνει:


  • Συμμετοχή στη νομοθετική διαδικασία,
  • κατάρτιση και έγκριση του κοινοτικού προϋπολογισμού και άσκηση του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στη δράση των κοινοτικών οργάνων, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Κάθε 5 χρόνια, οι ψηφοφόροι επιλέγουν πάνω από 700 ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν περισσότερους από 450 εκ. Ευρωπαίους. Ο ελάχιστος αριθμός από οποιαδήποτε χώρα είναι 6 και ο μέγιστος 96, που καθορίζεται από την πληθυσμιακό μέγεθος των κρατών - μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από 21 ευρωβουλευτές.

Μετά την εκλογή τους, οι βουλευτές χωρίζονται σε πολιτικές ομάδες ευρωπαϊκού χαρακτήρα, καθώς τα περισσότερα εθνικά κόμματα είναι συνδεδεμένα με ένα πανευρωπαϊκό κόμμα. Ορισμένοι εξ'αυτών δεν ανήκουν σε καμία πολιτική ομάδα και στην περίπτωση αυτή κατατάσσονται στους μη εγγεγραμμένους βουλευτές. Σήμερα υπάρχουν 7 πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κατέχει τις περισσότερες έδρες και τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες να ακολουθούν με 141, ενώ ακολουθεί η ομάδα Renew, οι Πράσινοι, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, η Ταυτότητα και Δημοκρατία και η Αριστερά.

Σημειώνεται ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, οι Έλληνες πολίτες εντός και εκτός Επικράτειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την επιστολική ψήφο.