Τη δυνατότητα επιστολής ψήφου εντός και εκτός Ελλάδος από τις ερχόμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάθε Έλληνας που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί από την περιφέρεια που μένει. Το μέτρο θα ισχύει για τους αποδήμους αλλά και εντός της επικράτειας, για όσους δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους με φυσική παρουσία.

Επίσης, γνωστοποίησε πως για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, ενώ δεν θα υπάρξει διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες.

@parapolitika Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιστολική ψήφο #parapolitikagr #analysis #vote #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr
Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου θα φέρει τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ΕΕ και θα αναγράφει τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 - Φάκελος Επιστολικής ψήφου».

Οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο θα γίνονται και μέσω του gov.gr 40 ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ 20 ημέρες πριν τις εκλογές θα αποσταλλούν οι φάκελοι στους αιτούντες ψηφοφόρους.

Το εκλογικό υλικό θα σταλεί πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό και θα περιέχει:

  • τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
  • τον φάκελο ψηφοφορίας,
  • το ψηφοδέλτιο,
  • έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
  • έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Στην πρώτη όψη θα περιέχονται τα κόμματα και οι συνδυασμοί που είναι υποψήφια όπου θα βάζουν σταυρό, ενώ στην δεύτερη σελίδα θα υπάρχει ένα μεγάλο τετράγωνο με 42 συνδυασμούς όπου ο εκλογές θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει με τον αριθμό του.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.