Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όσα προηγήθηκαν αυτής με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν έδωσε το παρών στο συνέδριο, σημαίνει και το οριστικό τέλος των καλών σχέσεων που φημολογούταν ότι διατηρούσαν.

Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη υπήρχαν μόνο 5 ονομαστικές αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, μόνο για το άνοιγμα του κόμματος και την επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται εναντίον του, όπως είχε επιχειρηθεί και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, πάλι σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η επιπλέον αναφορά έγινε για το Κυπριακό μαζί όμως με όσα είπε και για τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρουσία του εκεί.

Αποκαλυπτικό ήταν ωστόσο το κλείσιμο της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη. Εκεί προσπάθησε να απαντήσει στον θόρυβο που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, βάζοντας για τα καλά στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε δύο φορές στην πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι το 2023.

«Οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα υπό την ηγεσία προσώπων, όχι πρόσωπα υπό την τρικλοποδιά του κόμματός τους. Αν ήταν διαφορετικά, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ακόμα στο 32%, όχι στο 18%. Και θα ήταν τώρα εδώ, στη θέση από την οποία σας μιλώ. Ποιος θα ψηφίσει ηγέτη χωρίς κόμμα;» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης για να επανέλθει μετά από λίγο λέγοντας: «Όποιος νομίζει ότι μπορεί να ανορθώσει ένα κόμμα που συνετρίβη και διασπάστηκε δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες, ας έρθει να αναλάβει. Ζητούν να λογοδοτήσω για τις κακές δημοσκοπήσεις όσοι δε λογοδότησαν ποτέ για τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ από το 32 στο 18%.».

Η κριτική του στα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνεται και στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι παρέλαβε. Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «παρηκμασμένο, δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό κόμμα».

Ξεκάθαρη αιχμή για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και η αναφορά του για τους… Μεσσίες. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι αυτά θα τα πετύχω μόνος. Μεσσίες ψάχνουν άλλα κόμματα. Όχι η Αριστερά! Όχι η Προοδευτική παράταξη. Οι Μεσσίες έχουν τελειώσει. Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι τα δημοκρατικά κόμματα που εκλέγουν την ηγεσία τους και την εμπιστεύονται. Ένα κόμμα που τα στελέχη του θα σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις στη δημόσια παρουσία τους.

Σημειώνεται ότι δύο ώρες σχεδόν πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την έκπληξη με ένα κείμενο «βόμβα», μέσα στο οποίο άφηνε αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και τον καλούσε να πάει σε εσωκομματικές εκλογές.


«Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα εντέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς. Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος. Ο νικητής φέρεται να ζητεί λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην έως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις».