Αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το Κίνηµα θα καταψηφίσει το νοµοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα µη κρατικά-µη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

Κι αυτό, γιατί εκλαµβάνεται ως κίνηση προειδοποιητική του κ. Ανδρουλάκη για να προκαταλάβει δηλώσεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών που εµφανίζονται υπέρ αρκετών διατάξεων του σχετικού νοµοσχεδίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, µε άλλα λόγια, έστειλε ουσιαστικά µήνυµα στους διαφωνούντες να συµµορφωθούν µε την επίσηµη γραµµή, φοβούµενος προφανώς κύµα διαφορετικών απόψεων σαν αυτό που καταγράφηκε κατά την ψήφιση του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, που οδήγησε έντεκα βουλευτές στην αποχή.

Η θέση της Γιαννακοπούλου

Υπενθυµίζεται πως µόλις πριν από µερικές ηµέρες, πάντως, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου είχε αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόµενο υπερψήφισης, απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις του βουλευτή Στ. Παραστατίδη, µε τον οποίο είχε θερµό επεισόδιο. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χθες ότι το κόµµα του δεν θα ψηφίσει το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια. «Είχαµε πει όταν ρωτηθήκαµε για την Πανεπιστηµιακή Αστυνοµία πως είναι ένα µέτρο “της πλάκας’’ και δεν θα κάνει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε σηµαία του. Έτσι λοιπόν το ίδιο πράγµα γίνεται και τώρα µε τα µη κρατικά πανεπιστήµια. Τι λέµε ως ΠΑΣΟΚ: ∆εν απαγορεύουµε να υπάρχει κάτι, αλλά ρυθµίζουµε. Αυτό είναι η σοσιαλδηµοκρατία, “ρυθµίζει, αλλά δεν απαγορεύει’’. Ρυθµίζει να υπάρχει ισχυρό δηµόσιο πανεπιστήµιο σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να το ενισχύσουµε µε πόρους, εξοπλισµό, προσωπικό και έρευνα», είπε και εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι στο νοµοσχέδιο.

«Είµαστε πολύ πίσω στην έρευνα και παράλληλα πρέπει να υπάρξουν και κάποια µη κρατικά-µη κερδοσκοπικά πανεπιστήµια, µε ακαδηµαϊκά, οικονοµικά και γεωγραφικά κριτήρια. ∆εν µπορεί να γίνει ένας νόµος και να έρθουν όλα τα µη κρατικά κερδοσκοπικά πανεπιστήµια στο Λεκανοπέδιο. Τον νόµο αυτόν που προτείνει ο κύριος Πιερρακάκης τον ήξεραν εκ των προτέρων οι επιχειρηµατίες και έχουν αγοράσει την Αθήνα. Γιατί; Να µη ρυθµίζει η αγορά το ακαδηµαϊκό επίπεδο».

Αντίδραση Μαρινάκη

Η κατηγορηµατική άρνηση Ανδρουλάκη προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, µε δεδοµένο ότι η αρχική στάση του ΠΑΣΟΚ ήταν πως δεν θα στεκόταν εµπόδιο στην ίδρυση παραρτηµάτων ξένων πανεπιστηµίων στη χώρα. Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι µόνο στα λόγια προοδευτικός, ενώ στην πράξη είναι «εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισµού» που ψάχνει «ασόβαρες» δικαιολογίες. «Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι είναι µια από τα ίδια, ένα κράµα παθογενειών που ασκεί στείρα αντιπολίτευση. ∆εν προσπαθεί να φέρει τις προτάσεις του ρεαλιστικά, αλλά λέει ότι θα το καταψηφίσει. Εµείς θα προχωρήσουµε, ήταν διαχρονικά στο πρόγραµµά µας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.