Προσκλητήριο συμπόρευσης με τη Νέα Αριστερά και στις "εγκλωβισμένες" στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις, απηύθυνε η Έφη Αχτσιόγλου, στον απόηχο του συνεδρίου- παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ.

Kληθείσα να σχολιάσει (Action24 και στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη) τα όσα έγιναν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως είναι «σε εξέλιξη μια κρίση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και καιρό» και «αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι βρίσκεται σε μία πορεία μετάλλαξης ένα κόμμα που κάποτε έπαιζε ρόλο στα πολιτικά πράγματα».

Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει πολιτική


Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου, «αυτή τη στιγμή είναι ένα κόμμα που δεν παράγει πολιτική, δεν είναι το θέμα ότι παράγει μια πολιτική πιο δεξιά ή καθόλου αριστερή πολιτική, δεν παράγει καθόλου πολιτική, είναι μια διαρκής κατάσταση αντιμαχόμενων μηχανισμών, μ’ έναν πρόεδρο ο οποίος το μόνο που τον νοιάζει είναι μια επικοινωνία χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο και διαρκώς ευτελίζεται και ευτελίζει όλη την πορεία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, τόνισε σε αυτό το σημείο, «νομίζω πως είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να απεγκλωβιστούν δυνάμεις απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι υπάρχουν εγκλωβισμένες δυνάμεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρόσωπα, αναφέρομαι και σε κοινωνικές δυνάμεις. Να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από μία κατάσταση η οποία διαρκώς εκφυλίζεται. Θα επαναλάβω τη φράση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη περί “μαύρης τρύπας”».

Και πρόσθεσε: «Να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από εκεί και να ενισχύσουν τη Νέα Αριστερά που είναι μια ελπιδοφόρα προσπάθεια και παράγει πολιτική για τις αγωνίες των προοδευτικών ανθρώπων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czewecp2gevt)

Αχτσιόγλου: "Ουδέποτε ζήτησα κάποια εκδικητική δικαίωση"



Η Έφη Αχτσιόγλου σε ερώτηση για το αν το κάλεσμα απευθύνεται και σε πρόσωπα, όπως για παράδειγμα η κ. Γεροβασίλη, απάντησε: «Απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς και τους προοδευτικούς ανθρώπους και τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένοι σε ένα χώρο που δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα των προοδευτικών πολιτών.

Δεν θα ονοματίσω πρόσωπα, προφανώς όποιος αποδέχεται το πλαίσιο που θέτει η Νέα Αριστερά και βεβαίως δεν έχει εμπλακεί σε χυδαίες ύβρεις κατά των στελεχών της, υπάρχει χώρος για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε μαζί για να κάνουμε πολιτική».

«Ουδέποτε ζήτησα κάποια εκδικητική δικαίωση» τόνισε στη συνέχεια, αλλά εδώ «βλέπουμε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού, να αναγνωρίζουν μία κατάσταση την οποία εμείς είχαμε διαγνώσει εδώ και καιρό. Ετεροχρονισμένα αναγνωρίζονται όλα αυτά που έλεγα το καλοκαίρι, ότι εδώ κατέρχεται ένα πρόσωπο που επενδύει μόνο στην επικοινωνία χωρίς περιεχόμενο, κανείς δεν γνωρίζει τη στρατηγική του, τι θέλει να κάνει, εκφράζει ένα σύνθημα “θα τ’ αλλάξω όλα”». Πρόσθεσε πως και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αναγνωρίζει όλα αυτά τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν πια εγγεγραμμένα, είναι αυτά τα δομικά προβλήματα που οδήγησαν κι εμάς σε μια επιλογή συνείδησης κι αξιοπρέπειας».

Αχτσιόγλου: Κοινή πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε τον Κασσελάκη

Στο ερώτημα αν ο Τσίπρας έκανε λάθος που στήριξε τον Στ. Κασσελάκη εμφανίστηκε ιδιαιτέρως δηκτική λέγοντας πως «ο πρώην πρόεδρος αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή, τα προβλήματα, τα δομικά προβλήματα τα οποία ξαναλέω είχαμε διαγνώσει, ότι θα επισυμβούν. Ο ίδιος επέλεξε το καλοκαίρι, και είναι κοινή πεποίθηση, με τον τρόπο του είτε να ανεχτεί μια ευθεία εργαλειοποίηση που του έκανε ο κ. Κασσελάκης και μάλιστα βάλλοντας κατά εμού κυρίως, που ήμουν η βασική του (σ.σ. του Α. Τσίπρα) συνεργάτιδα και είχαμε μια σχέση εμπιστοσύνης πολλά χρόνια, το επέτρεψε αυτό, το ανέχτηκε αυτό, και είναι κοινή πεποίθηση ότι με τον τρόπο αυτό στήριξε μια πολιτική που ευνόησε τον κ. Κασσελάκη. Δεν γνωρίζω γιατί ο ίδιος τώρα αποφάσισε να πει αυτά τα οποία ήταν προφανή σε μένα από την αρχή. Όπως και να ‘χει είναι μια όψιμη αναγνώριση αυτή, που δεν αλλάζει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czex2svz1jc9)

Απέρριψε επίσης το επιχείρημα ότι η τωρινή στάση του Αλέξη Τσίπρα τον απαλλάσσει πλέον από τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ: «δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ιδρυτής στο κόμμα αυτό, νιώθει ότι δεν μπορεί να έχει κάποια σχέση. Αν είσαι σε ένα κόμμα είσαι σε ένα κόμμα. Έχεις σχέση με όσα γίνονται, έχεις ευθύνη για όσα γίνονται έχεις λόγο για όσα γίνονται. Αν δεν είσαι ή είσαι σε κάποιο άλλο κόμμα τότε παίρνεις μια διακριτή θέση».

Αχτσιόγλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες


Το πολιτικό δια ταύτα, είπε, «είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, υπάρχουν δυνάμεις εγκλωβισμένες, εσείς βλέπετε πρόσωπα, την κ. Γεροβασίλη, πίσω από τα πρόσωπα υπάρχουν μια σειρά από δυνάμεις, κοινωνικές δυνάμεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικά στελέχη οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση που δεν μπορούν να παράξουν πολιτική», αυτό δεν έχει κανένα νόημα, να κάθονται να στοιχίζονται σε στρατόπεδα.

Όσο για την πολιτική επιρροή της Νέας Αριστεράς με βάση και την δημοσκοπική καταγραφή της είπε πως «η Νέα Αριστερά είναι μια καινούρια προσπάθεια, δεν έχουν περάσει καν δυο μήνες ολοκληρωμένοι» επομένως «η πραγματική κοινωνική απεύθυνση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό που δείχνουν τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα και αυτό σταδιακά θα αρχίσει να αποτυπώνεται». Μάλιστα σημείωσε ότι δεν αρνείται τις δημοσκοπήσεις, τις κοιτάω «και πάντα τις κοιτούσα», δείχνοντας την διαφωνία της με τη γραμμή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοσκοπήσεις επί Τσίπρα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czex49fj4xx5)

Αχτσιόγλου: Είναι πολύ πιο τίμιο να πεις ότι εγώ δεν βλέπω περιθώρια συμβίωσης, παρά να μένω σε έναν πόλεμο φθοράς ή υπονόμευσης 



Κληθείσα επίσης να εκτιμήσει για ποιο λόγο δεν έχουν έρθει άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Αριστερά και αν αυτό συμβαίνει γιατί της χρεώνουν τη διάσπαση και όσα γίνονται αυτή τη στιγμή είπε:

«Θα ήταν τίμιο να μένουν κάποιοι άνθρωποι σε ένα κόμμα, στελέχη, πρώην υπουργοί, που δεν το πιστεύουν, δεν θεωρούν ότι έχει δυνατότητες να εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο, δεν θεωρούν ότι παράγει αριστερή πολιτική, δεν αποδέχονται τις πρακτικές που υιοθετεί και απλά να μένουν εκεί γιατί θα περιμένουν τη στιγμή που θα τους δοθεί η δυνατότητα να ανατρέψουν τον αρχηγό του, να ανατρέψουν την ηγεσία;».

Για μένα αυτή η θέση δεν είναι τίμια. Είναι πολύ πιο τίμιο να πεις ότι εγώ δεν βλέπω περιθώρια συμβίωσης, αποχωρώ και αν υπάρχουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνατότητες προχωρώ με έναν άλλο φορέα, αν δεν υπάρχουν ιδιωτεύω, εμείς είδαμε ότι υπήρχαν οι δυνατότητες, παρά να μένω σε έναν πόλεμο φθοράς ή υπονόμευσης, ή να περιμένω την στιγμή της στραβής για να προσπαθήσω να ανακάμψω, δεν θεωρώ πως είναι τίμια σχέση αυτή».