Kοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρμένιο ομόλογό του, Νικόλ Πασινιάν. Μάλιστα, το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό του διεθνούς δικαίου έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας του κάθε κράτους»

Ακόμη, για ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι με τον κ. Πασινιάν συζητήθηκε και το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. «Είμαστε πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας του κάθε κράτους. Οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της Αρμενίας για τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Και συνέχισε: «Οι 100.000 πρόσφυγες του Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια διπλωματικής λύσης με το Αζερμπαϊτζάν. Μόνο μια βιώσιμη συμφωνία μπορεί να ανοίξει το μέλλον για τον Καύκασο».

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Πασινιάν

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan

«Μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία και τεχνολογία στην ανοικοδόμηση της νέας αυτής φιλελεύθερης δημοκρατίας και να βοηθήσει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας».

«Τέλος υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε μια διμερή συμφωνία απασχόλησης Αρμένιων στην Ελλάδα. Η χώρα διαθέτει έμψυχο διαθέσιμο δυναμικό σε αρκετούς τομείς απασχόλησης» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «οι Αρμένιοι στην Ελλάδα είναι ίσως ο πιο γόνιμος κρίκος συνεργασίας και αλληλεγγύης που συνδέει Ελλάδα και Αρμενία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Υποδέχομαι με ξεχωριστή χαρά σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Πρωθυπουργό της Αρμενίας, σε μια επίσκεψη η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Είναι σχέσεις που έρχονται από αιώνες, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικές ενώπιον των κοινών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Ιδίως τώρα που η Αρμενία, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκτά σταθερές και διαφανείς δομές, οι οποίες και θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη συνέχεια τη διμερή μας συνεργασία σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η σύγχρονη τεχνολογία, μία συνεργασία η οποία ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει ήδη υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της «Enterprise Greece» και της «Enterprise Armenia».

Συμπράττουμε επίσης και στον αμυντικό τομέα, έχοντας συνάψει ειδική συμφωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ με τον κ. Πρωθυπουργό συζητούμε για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε και ευρύτερα τις εμπορικές μας σχέσεις.

Συζητήσαμε επίσης για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, διαπιστώνοντας ότι και εδώ οι θέσεις μας είναι κοινές: και οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και οποιαδήποτε χρήση βίας.

Είμαστε πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κάθε κράτους, πιστεύουμε στον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η Αρμενία, άλλωστε, μετά τον πόλεμο του 2023 κατανοεί καλύτερα από τον καθένα την αξία της ειρήνης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czft33twaqah)

Και οι αποφάσεις που καλείστε να λάβετε τώρα, αγαπητέ Nikol, θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της χώρας σας για τα επόμενα χρόνια. Άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ιδέες σας και το όραμά σας για το πώς σκοπεύετε να πορευθείτε στο νέο στρατηγικό περιβάλλον.

Πράγματι, είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε: οι 100.000 και πλέον πρόσφυγες του Ορεινού Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν. Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν.

Και επιμένω ότι μόνο μία βιώσιμη συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο στον Νότιο Καύκασο. Γι’ αυτό και η Ελλάδα -το συζητήσαμε- υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Σταυροδρόμια της Ειρήνης», την οποία ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε η ευρύτερη περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο που θα συνδέει τον Εύξεινο Πόντο, τον Περσικό Κόλπο, τη Μεσόγειο θάλασσα. Γιατί τελικά μόνο η κοινή ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν και μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών.

Με τον κ. Πρωθυπουργό συζητήσαμε ακόμη τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί με στόχο, τον οποίο στηρίζουμε απόλυτα, τον προσανατολισμό της Αρμενίας προς τη Δύση. Είναι φυσικό, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας να είναι έτοιμη να συμβάλλει με τεχνογνωσία και εμπειρία στην οικοδόμηση αυτής της νέας φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Όπως δίπλα στην ιστορική Αρμενία θα είμαστε πάντα και στον αγώνα της να προστατευτεί η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά, σε ζώνες όπως το Ορεινό Καραμπάχ. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προώθηση της οποίας δραστηριοποιείται ενεργά και με διεθνείς πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της UNESCO.

Τέλος, υπάρχουν και όλες οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σύντομα και σε μια διμερή συμφωνία που θα αφορά τη μετανάστευση και την απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα. Η φίλη χώρα διαθέτει έμψυχο δυναμικό με ξεχωριστές δεξιότητες σε όλα τα πεδία εργασίας. Ενώ, από την άλλη πλευρά, τα πολλά που συνδέουν τους λαούς μας θα κάνουν και πιο εύκολη την ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

Είναι κάτι το οποίο γνωρίζω προσωπικά, έχω πολλούς Αρμενίους φίλους. Και γι’ αυτό, αγαπητέ Nikol, θέλω να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου σήμερα στην Αθήνα, αλλά να τιμήσω και στο πρόσωπό σου τη μεγάλη κοινότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα. Όλες και όλους εκείνους που χρόνια τώρα αποτελούν ένα υπόδειγμα προκοπής, αρμονικής συμβίωσης, προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Είναι ίσως ο πιο ισχυρός, ο πιο ζωντανός, ο πιο γόνιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας που θα ενώνει πάντα τις χώρες μας αλλά και τους λαούς μας.

Και πάλι, αγαπητέ Nikol, καλωσόρισες στην Ελλάδα».

Οι δηλώσεις Πασινιάν

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Είναι μια σημαντική επίσκεψη για εμάς, να συζητήσουμε το διμερές πλαίσιο συνεργασίας και τις προοπτικές εμβάθυνσης της σχέσης της χώρας μου με την ΕΕ».

«Έχουμε ένα σημαντικό ιστορικό συνεργασίας. Οι δύο χώρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα.

Ευχαριστώ την Ελλάδα για τη στήριξή της και την ανάπτυξη συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γνωρίζετε ότι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Αρμενία η ΕΕ είναι ο σημαντικός παράγοντας που μας βοηθάει και ήδη έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα.

6130875
6130886
6130887

Κάναμε ειδική αναφορά στα θέματα των εκτοπισμένων Αρμενίων και στις ανάγκες τους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ενημέρωσα τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουμε. Είναι σημαντικό να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην Αρμενία».

«Ενημέρωσα τον κ. Μητσοτάκη για τις προσπάθεις ειρήνευσης με το Αζερμπαϊτζάν και τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο ΥΠΕΞ των δύο χωρών. ΕΛπίζω ότι σε αυτή θα καταγράψουμε πρόοδο» συμπλήρωσε.

Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Αρμενία έχουμε σημαντική οικονομική πρόοδο και θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε την οικονομική συνεργασία. Το διμερές εμπόριο δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων.