Προβληματική περιέγραψε ο Γιάννης Οικονόμου την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στο ότι οι θέσεις, οι αντιλήψεις και ο τρόπος με τον οποίον εκφράζονται τα στελέχη της «πήραν διαζύγιο από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να μετατραπεί σε συστημικό πρόβλημα της πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν πρέπει τα εσωτερικά ζητήματα των κομμάτων να μετατραπούν σε συστημικό πρόβλημα της πολιτικής. Όταν στην Αντιπολίτευση υπάρχει μια εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, αυτό εγκυμονεί κινδύνους να μετατραπεί σε συστημικό πρόβλημα της πολιτικής. Δεν φτάνουν τυχαία τα κόμματα σε τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις και δεν είναι θέμα μόνο προσώπων. Τα κόμματα φτάνουν σε τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις -κάτι το οποίο δεν είναι καλό για το πολιτικό σύστημα, εγώ δεν είμαι ευτυχής- όταν οι θέσεις, οι αντιλήψεις και ο τρόπος με τον οποίον εκφράζονται παίρνουν διαζύγιο με από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».

Τέλος, ο Γιάννης Οικονόμου συνέχισε λέγοντας: «Ανεξαρτήτως από την κατάσταση που βρίσκεται η αντιπολίτευση, το καθήκον και η αποστολή της Κυβέρνησης είναι να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και να λύνει τα προβλήματά τους. Το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη απόσταση εκλογικής επιρροής από την Αντιπολίτευση, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε συναίσθηση ότι για μεγάλες κοινωνικές ομάδες τα πράγματα είναι δύσκολα. Δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο πήχης είναι ψηλά, ότι δεν καταλαβαίνουμε πως κοινωνικές ομάδες που ζορίζονται δεν έχουν που αλλού να κοιτάξουν. Πού να κοιτάξουν; Προς τη Νέα Δημοκρατία, προς την Κυβέρνηση κοιτούν. Βλέπω μια Αντιπολίτευση που εκπέμπει ένα βουητό ακατανόητο, πολλές φορές αντιφατικό σε μια σειρά από ζητήματα. Δείτε τη στάση των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά στο Νομοσχέδιο που έρχεται για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Έχουμε ένα Νομοσχέδιο που το 70% των άρθρων του αφορά την ενδυνάμωση του δημοσίου πανεπιστημίου, την ενίσχυση και ανάπτυξη του Δημοκριτείου, πολλαπλάσια κονδύλια για έρευνα, για υποδομές, εξοπλισμό και μια διεθνή πραγματικότητα -τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων- είναι σαν να σκιαμαχεί με το παρελθόν».