Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιµένουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη νέα παρέµβαση του Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο, στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθηµερινή», από κοινού µε το Μορφωτικό Ίδρυµα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Φόρουµ των ∆ελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics (LSE) στην Εθνική Πινακοθήκη, µε θέµα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια µετά».


Αλέξης Τσίπρας: Τι αναμένεται να πει στην παρέμβασή του στο συνέδριο

Η νέα παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού, µία εβδοµάδα µετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα που υπέστη ο ίδιος σε αυτό, καθώς δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή του για νέες εσωκοµµατικές εκλογές, έχει τη σηµασία της σε αυτή τη φάση, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι µε έµµεσο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στείλει νέο µήνυµα σχετικά µε τα όσα συµβαίνουν στο κόµµα του.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι στην εκδήλωση της «Καθηµερινής» θα διατυπωθούν σε υψηλό επίπεδο από όλους τους προσκεκληµένους οι σκέψεις τους για το παρόν και το µέλλον της χώρας. Συνεπώς, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς αντιλαµβάνεται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του κόµµατός του στα πολιτικά πράγµατα.


Ποιοι θα συμμετάσχουν στο συνέδριο

Στην εκδήλωση θα συµµετάσχουν, επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά.


ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση ανασκευασμού της εικόνας Τσίπρα και στο βάθος Κεντρική Επιτροπή

Εν τω µεταξύ τα στελέχη της πρώην προεδρικής οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζονται να επιχειρούν να ανασκευάσουν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα µετά την ήττα του στο συνέδριο.

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά µε το µέλλον του πρώην πρωθυπουργού δεν απέκλεισε ένα comeback στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. «Προσωπικά, όχι µόνο δεν το αποκλείω, το εύχοµαι και νοµίζω το εύχεται και πολύς κόσµος, αλλά δεν αφορά το τώρα σε κάθε περίπτωση. Αφορά το µέλλον», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σε αυτό το πνεύµα συµπλήρωσε. «Είναι ένα µεγάλο κεφάλαιο συνολικά για τη δηµοκρατική παράταξη, όχι µόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον εµπιστεύεται και αναφέρεται σε αυτόν πολύς κόσµος, όχι µόνο µέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, νοµίζω από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και µε αυτή την έννοια κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει».

Κι όλα αυτά ενώ η οµάδα Κασσελάκη επιχειρεί να πείσει τόσο τα µέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κοινή γνώµη ότι ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε µια και καλή από το εσωκοµµατικό παιχνίδι µετά την απόρριψη της πρότασής του στο συνέδριο.

Την ίδια στιγµή, ο Κώστας Ζαχαριάδης αναφερόµενος στο ζήτηµα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι πρόεδρος υπό προθεσµία και ο στόχος είναι στις ευρωεκλογές να κριθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τελειώνει η αλαζονεία του 41%. Υπάρχει µια κοινωνική πίεση, η οποία στην κάλπη πρέπει να µεταφραστεί ως κοινωνική απονοµιµοποίηση, και την επόµενη ηµέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρός, να πάρει πρωτοβουλίες ανάταξης του ευρύτερου χώρου. Συντρέχουν όλοι οι κοινωνικοί όροι και οι προϋποθέσεις να έχουµε ένα αποτέλεσµα το οποίο να είναι κοντά στο αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που έχουµε περάσει και βάζω τον πήχυ σε ένα ύψος στο 17% και να είµαστε δεύτερο κόµµα»,
είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Σε ό,τι αφορά τον εσωκοµµατικό ανασχηµατισµό την Κυριακή ενδέχεται να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή προκειµένου να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.