Ο Γιώργος Παπανδρέου από το συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια Μετά»* όπου ήταν καλεσμένος, σχολίασε τον διορισμό του γιου του, Ανδρέα Παπανδρέου τζούνιορ, στον Εθνική Κήπο από τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με τη Σία Κοσιώνη, ενώ στη συζήτηση που έγινε αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησής του, στην είσοδο της χώρας στα μνημόνια και όλες τις ενέργειες που έγιναν πριν ακόμη εκλεγεί πρωθυπουργός, αλλά και αμέσως μετά στην κρίση που προέκυψε.

Ωστόσο, δεδομένου του ντόρου που έχει γίνει από χθες με την αποκάλυψη ότι ο γιος του διορίστηκε στο ΔΣ του Εθνικού Κήπου, η Σία Κοσιώνη τον ρώτησε σχετικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι τον στενοχωρεί και τον εξαγριώνει αυτό που γίνεται και έκανε λόγο για μια άδικη επίθεση. «Ο Ανδρέας οικειοθελώς θέλει να βοηθήσει» είπε, συμπληρώνοντας ότι ο γιος του ακολουθεί έναν δρόμο ολιστικό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά για τον διορισμό του γιου του Ανδρέα Παπανδρέου τζούνιορ, στον Εθνικό Κήπο

Σία Κοσιώνη: Είναι λίγο άβολο αυτό για εμένα, ξέρετε τη δημοσιογραφική μου ποιότητα, αλλά επειδή δεν θέλω να αφήσουμε κανέναν ελέφαντα να κυκλοφορεί στο δωμάτιο και επειδή είστε ένας άνθρωπος που σας αρέσει να μιλάτε, αλλά και πιστεύετε στα θέματα της αξιοκρατίας κ.λπ... Υπάρχει μία έντονη συζήτηση από χθες, φαντάζομαι την έχετε παρακολουθήσει, κυρίως στα social media, αλλά είδα και μία διάψευση πριν από λίγο σε σχέση με συγγενικό σας πρόσωπο και το διορισμό του σε μία δημόσια θέση. Το λέω με όλη τη λεπτότητα και την ευγένεια, αλλά θα ήταν υποκριτικό από την πλευρά μου να μη σας ρωτήσω στο πλαίσιο μία τέτοιας συζήτησης αλλά και από τη δική σας πλευρά να μην τοποθετηθείτε.

Γιώργος Παπανδρέου: Καλά κάνετε και το ρωτάτε, γιατί όχι μόνο με στεναχωρεί, αλλά και με εξαγριώνει. Και πάλι γίνεται μία άδικη επίθεση απέναντι σε ένα μέλος της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή είναι ο γιος μου. Προτρέχουν και υπάρχει και απάντηση. Ο Ανδρέας οικειοθελώς θέλει να βοηθήσει. Ο Ανδρέας, παρά τις σπουδές του, έχει ακολουθήσει έναν δρόμο θα έλεγα αντισυμβατικό, αυτός το λέει «ολιστικό». Πήγε Κίνα έμαθε βελονισμούς, έφτιαξε μελίσσια, δουλεύει με τη φύση, αγαπάει τη φύση και έχει καλές ιδέες. Θα κριθεί και αυτός όπως όλοι, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια έχει χτυπηθεί. Νομίζω η οικογένεια Παπανδρέου είμαστε από τις οικογένειες που έχουμε χτυπηθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι ίσως επειδή συγκρουστήκαμε πάρα πολύ και με κατεστημένα και με αντιλήψεις.

Θυμάμαι με τη λίστα Λαγκάρντ που λέγανε, είχαν βγάλει ότι η μητέρα μου είχε 400 εκατομμύρια. Τελικά, ήταν ενός Μυωνή... Ναι, αλλά εγώ περπατούσα στους δρόμους και με έβριζε ο κόσμος, «εσύ μας κόβεις τους μισθούς και η μητέρα σου έχει 400 εκατομμύρια»... Καημένη, ούτε σύνταξη δεν παίρνει, εγώ τη ζω. Ούτε περιουσίες φτιάξαμε... Προσπαθούμε να υπηρετούμε, άνθρωποι είμαστε, τις καλύτερες αξίες, τις δημοκρατικές. 

papandreou-sia-1
papandreou-sia-2
papandreou-sia-3

Γιώργος Παπανδρέου: «Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια, εμείς είπαμε τις αλήθειες»

Θέτοντας το πλαίσιο της συζήτησης, η κ. Κοσιώνη μοιράστηκε τον προβληματισμό της για ένα από τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Pulse RC που παρουσιάστηκε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Ερωτώμενοι οι πολίτες για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, εκείνοι που βίωσαν τη Μεταπολίτευση απάντησαν γενικώς θετικά, όμως δεν είχαν την ίδια άποψη οι νεότερες γενιές, που δεν είχαν ζήσει όσα προηγήθηκαν. «Έχουμε σήμερα μία στιβαρή δημοκρατία; Γιατί νιώθουν έτσι οι νεότεροι;» αναρωτήθηκε.

Οπισθοχώρηση στο κράτος δικαίου

«Τα 50 χρόνια σίγουρα έχουμε την πιο ειρηνική και δημοκρατική περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πάντως εξέφρασε την πεποίθηση «ότι έχουν δίκιο οι νέοι». «Υπάρχει μία κόκκινη κάρτα από το Ευρωκοινοβούλιο που μιλά για οπισθοχώρηση στο κράτος δικαίου. Έχουμε οπισθοχώρηση και στο αίσθημα και στους θεσμούς και στη λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι από τα κεντρικά θέματα που φέρνουν τις κρίσεις. Αν οι θεσμοί λειτουργούν, ελέγχουν την κατάχρηση της εξουσίας», εξήγησε. «Καλώς αισθάνεται η νέα γενιά πως υπάρχει κατάχρηση της εξουσίας».

Μόνιμη σύγκρουση δύο πλευρών στην Ελλάδα

Αναφέρθηκε στη μόνιμη σύγκρουση στην Ελλάδα «μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν βαθιές, ριζικές, δημοκρατικές αλλαγές που επιτρέπουν τη συμπερίληψη και των δυνάμεων που θέλουν να μας πάνε πίσω σε μία λογική νομής εξουσίας, μία ελίτ που θέλει να ελέγξει τα πράγματα». Από την πλευρά της, η κ. Κοσιώνη παρατήρησε ότι «τη στιγμή που γινόταν το ΑΣΕΠ, τη στιγμή που γεννιόταν το ΕΣΥ, που όλα αυτά ήταν κολοσσιαίες παρεμβάσεις για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών, την ίδια στιγμή καλλιεργούνταν το πελατειακό κράτος, ένα υπερτροφικό, δυσλειτουργικό δημόσιο και μια κρατικοδίαιτη οικονομία», εντοπίζοντας μια κρίσιμη αντίφαση. «Πώς συμβίωναν αυτές οι δύο πλευρές και πόσο το πληρώσατε εσείς ως πρωθυπουργός;». Ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε ότι η σύγκρουση αυτή ήταν πράγματι μεγάλη, ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Αναδρομή από το 2009 που ανέλαβε την εξουσία: Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μεγάλο πολιτικό βάρος

Έκανε επίσης μια αναδρομή στην ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνησή του το 2009. «Όταν ανέλαβα είχαμε ένα τεράστιο χρέος, αλλά το χειρότερο ήταν η αναξιοπιστία μας λόγω της απάτης με τα στατιστικά στοιχεία. Το 2009 είπαμε την αλήθεια», συνέχισε. «Στη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης, που έπρεπε να υπάρχει πνεύμα ενότητας, εκεί έζησα τον λαϊκισμό. Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν είχαμε υπηρετήσει αυτές, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας». Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε μάλιστα ότι είχε καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά δύο φορές στο τηλέφωνο. «Του είχα πει ότι είμαι διατεθειμένος να φύγω από την καρέκλα, επειδή είχε θέσει αυτόν τον όρο. Του ζήτησα να συναντηθούμε. Με πήραν οι συνεργάτες μου μετά από δέκα λεπτά και μου είπαν ότι είχε βουίξει ο τόπος ότι παραιτούμαι. Μπορεί κανείς να κάνει σοβαρή συζήτηση και σε δέκα λεπτά να λέει “φεύγει ο Παπανδρέου”»;

Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι έχει τεράστια ευθύνη η παράταξη της ΝΔ για όσα συνέβησαν. «Μιλούσαμε για το μέλλον της χώρας και ξεκινήσαμε με κακοπιστία και υπονόμευση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει από τον Κώστα Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία και εκείνος δεν του απάντησε. «Κακώς δεν επέμεινα για το δημοψήφισμα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ σήκωσε ένα μεγάλο πολιτικό βάρος. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η στρατηγική μας απόφαση να κρατήσουμε τη χώρα στην ΟΝΕ και να κάνουμε τα πάντα για να μη φύγει η Ελλάδα από την ΟΝΕ ήταν σωστή».

Για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Τέλος, στο επίκαιρο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό πλαίσιο». «Το νομοσχέδιο αυτό μιλά για ξένα παραρτήματα. Γιατί να μη δώσουμε το ίδιο δικαίωμα, την ίδια ευχέρεια, στα δημόσια πανεπιστήμια;» αναρωτήθηκε.

* Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου