Μεγάλη νίκη της παράταξης που πρόσκειται στη Ν∆ αναµένεται στις σηµερινές εκλογές της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συµβουλίου της για την περίοδο 2024-2028. Ο Λάζαρος Κυρίζογλου µε το ψηφοδέλτιο «Σύγχρονοι Ισχυροί ∆ήµοι» αναµένεται να καταλάβει τις 20 από τις 31 έδρες του διοικητικού συµβουλίου καταγράφοντας θριαµβευτική επικράτηση. Το ψηφοδέλτιο του κ. Κυρίζογλου απαρτίζεται από 44 υποψήφιους, εκ των οποίων οι 29 είναι δήµαρχοι και 15 δηµοτικοί σύµβουλοι.

Εκλογές ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα του Κυρίζογλου η ισότιµη αντιµετώπιση των ζητηµάτων όλων των δήµων

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου αποδεικνύει πως προτεραιότητα του κ. Κυρίζογλου αποτελεί η ισότιµη αντιµετώπιση των ζητηµάτων όλων των δήµων ανεξαρτήτως µεγέθους, µε έµφαση στη στήριξη του έργου και της προσπάθειας των νέων αιρετών διοικήσεων των µικρών δήµων της χώρας, που έχουν και τα µεγαλύτερα προβλήµατα. «Ενώνουµε δυνάµεις για να πάµε την Αυτοδιοίκηση ακόµη πιο ψηλά. Αντιµετωπίζουµε ισότιµα όλους τους δήµους ανεξαρτήτως µεγέθους», δηλώνει ο δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Στο ψηφοδέλτιο συµµετέχει µεταξύ άλλων έµπειρων αυτοδιοικητικών και ο Γιάννης Μουράτογλου, το παλαιότερο, ίσως, στέλεχος της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδος και πρόεδρος επί σειρά ετών της Επιτροπής Οικονοµικών. Η αντίπαλη παράταξη του Χάρη ∆ούκα «Αυτοδιοίκηση Τώρα» είναι, ίσως, το πρόπλασµα της κεντροαριστερής συµµαχίας και αποτελεί σύµπραξη του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναµένεται να καταλάβει 9-10 έδρες, εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις την τελευταία στιγµή, µε πολλαπλές διαρροές.

Διαβάστε ακόμα: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τις εκλογές ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ και ΠΕΔΑ: Στον Λ.Κυρίζογλου το χρίσμα της ΝΔ - Ανοιχτό ενδεχόμενο για υποψηφιότητα Χ.Δούκα

Αρνήσεις

Να σηµειωθεί πάντως ότι Χάρης ∆ούκας συνάντησε την άρνηση πολλών δηµάρχων που κατέβηκαν µε τη «σηµαία» του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ να είναι µαζί του υποψήφιοι και αυτό βέβαια έχει τη σηµασία του σε µια φάση κατά την οποία γίνεται πολύς λόγος για συνένωση δυνάµεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το ψηφοδέλτιο που έδωσε στη δηµοσιότητα ο κ. ∆ούκας δείχνει πολύ «αδύναµο» και περιλαµβάνει µόνο 17 δηµάρχους και 15 δηµοτικούς συµβούλους. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, στο ψηφοδέλτιο του κ. ∆ούκα συµµετέχει η δήµαρχος Ζωγράφου, Τίνα Καφατσάκη. Έδρα διεκδικεί, πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία διαθέτει 15 εκλέκτορες και αναζητεί 3 ακόµα προκειµένου να συµπληρώσει το εκλογικό µέτρο που είναι 18 ψήφοι για να καταλάβει µια έδρα στο ∆Σ της ΚΕ∆Ε.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) έχει επικεφαλής τον δήµαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη. Αν τελικά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν καταφέρει να εκλέξει έδρα, τότε η έδρα αυτή θα προστεθεί στο άθροισµα των εδρών της παράταξης του Λάζαρου Κυρίζογλου. Όσον αφορά την παράταξη «Συντονισµός Αιρετών» που συσπειρώνει δυνάµεις από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και ανεξάρτητους υποψηφίους γενικότερα κατεβαίνει µε υποψήφια πρόεδρο τη δήµαρχο της Γαύδου, Λ. Στεφανάκη.

Η Γενική Συνέλευση της ΚΕ∆Ε αποτελείται συνολικά από 535 εκλέκτορες-µέλη. Συµµετέχουν οι 332 δήµαρχοι της χώρας, καθώς και τα 25 πρώην µέλη του διοικητικού συµβουλίου και εποπτικού συµβουλίου της ΚΕ∆Ε, της περιόδου 2019-2023, εφόσον έχουν εκλεγεί δηµοτικοί σύµβουλοι στις πρόσφατες δηµοτικές εκλογές και διατηρούν αυτή την ιδιότητα. Τον συνολικό αριθµό των εκλεκτόρων συµπληρώνουν οι 178 δηµοτικοί σύµβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι από τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις ∆ήµων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕ∆Ε. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί ∆ήµοι» η οποία πρόσκειται στη Ν∆ έχει εξασφαλίσει 310-320 εκλέκτορες. ∆ΙΑΡΡΟΕΣ Η σύµπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την προτίµηση 160-170 περίπου εκλεκτόρων, ωστόσο δεν αποκλείεται ορισµένοι από αυτούς να επιλέξουν τελικά να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του Λάζαρου Κυρίζογλου, όπως άλλωστε συνέβη και στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης ∆ήµων Αττικής (ΠΕ∆Α), όπου αρκετοί δήµαρχοι και δηµοτικοί σύµβουλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς παράταξης Γιώργο Μαρκόπουλο, δήµαρχο Γαλατσίου.

Ας σηµειωθεί ότι ο Λάζαρος Κυρίζογλου θα είναι ο µοναδικός δήµαρχος από την Κεντρική Μακεδονία ο οποίος θα εκλεγεί δεύτερη φορά πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, µετά την πρώτη φορά που αναδείχτηκε στο ύπατο αξίωµα του προέδρου της, τον Ιούλιο του 2023, λόγω της υπουργοποίησης του µέχρι τότε προέδρου της και δηµάρχου Τρικάλων, ∆ηµήτρη Παπαστεργίου. Με την επανεκλογή του κ. Κυρίζογλου, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Κεντρική Μακεδονία θα διατηρήσουν τα «πρωτεία» στα δύο ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επανεξελέγη πρόσφατα, µε ποσοστό 78%, πρόεδρος στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).