Απάντηση στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, απέστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά έσπασε μια παράδοση δεκαετιών και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα εορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη Αθηνών, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, ενώ είχαν σταλεί οι προσκλήσεις για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και στο υπουργείο Παιδείας, καθώς και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, σήμερα, μετά την απόφαση της ΔΙΣ αίρονται πίσω οι προσκλήσεις αυτές, προκειμένου να μην παραστεί ούτε στην Ιερά Μονή Πετράκη η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου και γενικότερα εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Σημαντικό, επίσης, είναι να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη λειτουργία δεν θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος απλά θα παραστεί. Παράλληλα, μετά την απόφαση της ΔΙΣ, τα μέλη της Ιεραρχίας - για πρώτη φορά στα χρονικά - δεν θα παραστούν στην καθιερωμένη δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κάτι που εκ των πραγμάτων οδηγεί στην ματαίωση της.

«Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.