Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα «Των Νέων» για παρ’ ολίγον «νέα Τέμπη» στις Αχαρνές.

«Περιμένουμε το πόρισμα για να δούμε ακριβώς τι έγινε», επισήμανε.

«Απαιτείται ενίσχυση ασφαλείας σε όλες τις μεταφορές και συνεχώς αυτό κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

*Διαβάστε εδώ: Παρ' oλίγον "νέα Τέμπη" στις Αχαρνές: Δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή - "Με ουρλιαχτά" αποφεύχθηκε η σύγκρουση


Το δημοσίευμα για παρ' ολίγον «νέα Τέμπη»

Υπενθυμίζεται ότι νέες αποκαλύψεις έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Τα Νέα» «για ένα σοβαρό συμβάν που σημειώθηκε παραμονές των Χριστουγέννων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Αττικής, με δύο τρένα να γλιτώνουν τη σύγκρουση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έναν χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το συμβάν, που σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 2023, στις 12:19, θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση την εμπέδωση της ασφαλούς λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Διαβάστε: Τέμπη: Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για τη νύχτα της τραγωδίας – Η απόλυτη ασυνεννοησία λίγα λεπτά μετά τη φρίκη


Οι αποκαλύψεις για νέο συμβάν στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Το σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε στον σταθμό του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών και αφορά την παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε σύγκρουση δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες της Hellenic Train. Επρόκειτο για τις αμαξοστοιχίες 1313, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο-Πειραιάς, και 51 (Ασημένιο Βέλος), η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των εργαζομένων του ΣΚΑ, η αμαξοστοιχία 1313 παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη και λίγο έλειψε να πέσει πάνω στην αμαξοστοιχία 51, με τη σύγκρουση να αποφεύγεται κυριολεκτικά στο πάρα πέντε. Αυτό έγινε χάρη στην ετοιμότητα του υπευθύνου της τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ, ο οποίος κυριολεκτικά ούρλιαζε στον ασύρματο, καλώντας τον μηχανοδηγό της 1313 αμαξοστοιχίας να σταματήσει, κάτι που ευτυχώς συνέβη, προτού οι δύο αμαξοστοιχίες έρθουν «αντιμέτωπες» στη γραμμή 102.


Τι έγινε με τον μηχανοδηγό

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται μάλιστα ότι εκείνη την ώρα στην καμπίνα μηχανοδήγησης επέβαινε παρατύπως και μαθητευόμενος μηχανοδηγός, δεδομένου ότι ο κανονικός μηχανοδηγός δεν έχει την ιδιότητα του εκπαιδευτή. Ο μηχανοδηγός ισχυρίστηκε ότι έγινε «υπέρβαση σήματος», δηλαδή δεν ακινητοποιήθηκε εγκαίρως το τρένο στο ερυθρό φωτόσημο, λόγω ολίσθησης των γραμμών-τροχών.


Για ολισθηρότητα των γραμμών έκανε λόγο η Hellenic Train

Ο ΟΣΕ, ως διαχειριστής της υποδομής, προχώρησε αμέσως στην καταγραφή του σοβαρού συμβάντος, ενώ από την πλευρά της Hellenic Train επιχειρήθηκε αρχικά η υποβάθμισή του, με τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας να υποστηρίζουν και αυτοί από την πλευρά τους ότι για το περιστατικό δεν ευθύνεται ο μηχανοδηγός, αλλά η ολισθηρότητα των γραμμών. Η εταιρεία δεν προέβη σε άλλη επίσημη εκτίμηση ή ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος δήλωσε το περιστατικό, λόγω της σοβαρότητάς του, στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ενώ προκειμένου να συντάξει το δικό του πόρισμα, ζήτησε από την Hellenic Train την ταινία του ταχογράφου, για να φανεί αν υπήρξε ολίσθηση στις ράγες. Η παράδοση δεν έχει γίνει ακόμη.

Η ΡΑΣ ζητεί την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού και καλεί όλους τους εμπλεκομένους να της παραδώσουν τα πορίσματά τους.


Η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Με αφορμή την αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» για την παρ’ ολίγο σύγκρουση δυο επιβατικών αμαξοστοιχιών στις 23 Δεκεμβρίου, είπε: «Είναι αληθές το δημοσίευμα. Είναι μια επιστολή που έχει σταλεί προς την Hellenic Train και τον ΟΣΕ όπως όφειλε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων μετά από έγγραφο που απέστειλε ο ΟΣΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σχετικά με ένα συμβάν το οποίο έγινε στις 23/12/23. Είμαστε σε αναμονή πορίσματος και έχω ζητήσει και εγώ όσο γίνεται πιο γρήγορα να έχουμε το πόρισμα. Δούλεψε η τηλεδιοίκηση, έχουμε τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση σε όλο τον σιδηροδρομικό άξονα από Αθήνα μέχρι Θεσσαλονίκη πλέον, εκτός του τμήματος που έχει καταστραφεί από τον Daniel, και ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό τα τρένα ήταν σε συγκλίνουσες γραμμές, όχι μετωπικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμίζουμε το οποιοδήποτε περιστατικό».

«Ευθύνη μου και ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι να ενισχύουμε την ασφάλεια των μεταφορών και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Και εγώ κινούμαι με τρένο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε αυτές τις συνθήκες. Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του ’23 η σύμβαση 717 για σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση εκτός του τμήματος που μετά την ολοκλήρωση καταστράφηκε από τον Daniel. Ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του ’23 η σύμβαση για την εγκατάσταση του ETCS, το level 1. Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του ’23 η τοποθέτηση 300 καμερών συνεχούς παρακολούθησης των συρμών σε σήραγγες. Ενισχύθηκε οικονομικά ο ΟΣΕ από φέτος από τα 45 εκ.€ στα 75 εκ.€ για λειτουργικές ανάγκες και έργα συντήρησης. Είμαστε στη φάση υλοποίησης και ανάθεσης μιας σειράς από εργολαβίες, συντήρησης υποδομών που αφορούν την επιδομή, τα συστήματα και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων ειδικά με τη χρήση drones. Έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών γιατί οφείλουμε να αξιολογούμε την κάθε καταγγελία που έρχεται ή την κάθε εικόνα που βλέπουμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουμε στείλει επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΣΕ ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στις ισόπεδες διαβάσεις. Έχουμε στείλει από χθες, εγώ προσωπικά, προς την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων να αξιολογηθεί η κατάσταση και του τροχαίου υλικού της Hellenic Train γιατί έχουμε διάφορα περιστατικά ως προς το τροχαίο υλικό τους τελευταίους 11 μήνες», επισήμανε.

«Δεν υποβαθμίζω το οποιοδήποτε περιστατικό σε κάθε περίπτωση αναμένουμε το πόρισμα το οποίο θα βγει και με βάση το πόρισμα να προταθούνε μέτρα συστάσεις για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στα λιμάνια και στα αεροπλάνα, απάντησε: «Απαιτείται ενίσχυση της ασφάλειας στις μεταφορές, αυτό δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα παγκόσμιο είναι το φαινόμενο. Τους τελευταίους έξι μήνες με βάση τους ελέγχους που έχουν γίνει από τον ευρωπαϊκό φορέα και τον παγκόσμιο φορέα έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια στα αεροδρόμια της χώρας σε ποσοστό πλέον υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου και σίγουρα του παγκόσμιου».

Για τα λεωφορεία, είπε: «Έχουμε 400 λεωφορεία ηλικίας περίπου 22 ετών στην Αθήνα όταν ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 13 χρόνια στην Ευρώπη και το 39% του στόλου στην Αθήνα δεν μπορεί να έχουν προσβασιμότητα τα ΑΜΕΑ. Όσο παλιότερο είναι ένα όχημα τόσο περισσότερες δυσκολίες έχει να εξυπηρετήσει τους πολίτες και περισσότερες βλάβες. Συνεπώς όπως έχουμε δεσμευτεί τέλος Απριλίου γιατί διαβάζω δημοσιεύματα ότι ήρθαν τα λεωφορεία αλλά δεν ήρθαν οι φορτιστές, φορτιστές έχουν έρθει και είναι για να εγκατασταθούν, στην Θεσσαλονίκη γίνονται οι σχετικές εργασίες για να εγκατασταθούν, στην Αθήνα έχουμε λύσεις παρά ταύτα περιμένουμε και μια απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου για κάποια επιπλέον στοιχεία που ζήτησε από την ΟΣΥ. Τέλος Απριλίου περίπου θα έχουμε 250 λεωφορεία ηλεκτρικά σε κίνηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και μέχρι το τέλος του ’25 άλλα 300 λεωφορεία φυσικού αερίου στους δρόμους της Αθήνας. Συνεπώς 550 λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το τέλος του ’25 και ταυτόχρονα τρέχει ήδη διαγωνισμός στην Αθήνα που τα ΚΤΕΛ και τα τουριστικά λεωφορεία πήραν κομμάτι μεταφορικού έργου στην Αττική και αντίστοιχος διαγωνισμός θα τρέξει και στη Θεσσαλονίκη».

Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επισήμανε: «Σήμερα θα πιστωθούν σε 695 ωφελούμενους, σε 717 οχήματα δηλαδή 2,8 εκατομμύρια € από την ηλεκτροκίνηση δηλαδή από το ‘κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙ’».

O Χρήστος Σταϊκούρας στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή           | Parapolitika