Στιγμές τρόμου και πανικού για την ελληνική κυβερνητική αποστολή στην Οδησσό από την επίθεση των Ρώσων με βαλλιστικούς πυραύλους, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία, έγινε υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφάλειας, ωστόσο η συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκιάστηκε από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός στην ελληνική κυβερνητική αποστολή.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό, στο πλαίσιο της περιοδείας του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ. 

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό: Καρέ καρέ η ρωσική επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο κοντά στην ελληνική αποστολή

Στιγμές τρόμου στην Οδησσό

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία όμως στιγματίστηκε από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, πολύ κοντά απ’ το σημείο της συνάντησης των δύο ηγετών, με τις πρώτες περιγραφές να κάνουν λόγο για στιγμές τρόμου. Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στην Οδησσό, περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης, τονίζοντας πως «ετοιμαζόμασταν να μπούμε στο βαν. Όταν ακούσαμε την έκρηξη, ένα μπουμ και είδαμε μαύρο καπνό. Με το ωστικό κύμα, καταλάβαμε πως είναι πολύ κοντά. Αμέσως επικοινωνήσαμε με τις οικογένειές μας».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmwydxndy7d)

Από την πλευρά της, η απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Ουκρανία, Γεωργία Σκιτζή, τόνισε πως η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση άνω των 200 μέτρων από το σημείο όπου βρισκόταν η ελληνική αποστολή. «Η αγωνία και η ένταση ήταν μεγάλη εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, κινήθηκαν γρήγορα και ακολούθησαν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Γρήγορα επιβιβασθήκαμε στα οχήματα, προκειμένου να είμαστε σε κίνηση». Η ίδια πρόσθεσε ότι «κατά την ξενάγηση στο λιμάνι της Οδησσού, ξαφνικά ακούσθηκαν εκρήξεις και ένας δυνατός κρότος. Τότε, μάθαμε ότι ήταν η έκρηξη του βαλλιστικού πυραύλου. Ήταν μία πολύ δύσκολη στιγμή. Γρήγορα έσπευσε όλη η αποστολή στα αυτοκίνητα, ώστε να συνεχίσουμε στον επόμενο σταθμό», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «Ακολουθήσαμε όλα τα πρωτόκολλα και απομακρυνθήκαμε από το σημείο».

Ήχησαν σειρήνες – Ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα

Μετά την έκρηξη, στην περιοχή ήχησαν σειρήνες, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ενώ ενεργοποιήθηκε άμεσα η αεράμυνα. Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές καθώς φυγαδεύτηκαν τα μέλη της κυβερνητικής και δημοσιογραφικής αποστολής, τα οποία είναι καλά στην υγεία ενώ δεν τίθεται θέμα για την ασφάλειά τους. Κάτι που επιβεβαίωσαν και κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια του πρωθυπουργού και της αποστολής του».

 «Ακούσαμε ξαφνικά τις σειρήνες να ηχούν, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξε πυραυλικό χτύπημα για το οποίο ακολούθησαν αντίμετρα, δυστυχώς υπάρχουν τρεις νεκροί», είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmv5kglpm1l)

Στα καταφύγια οι κάτοικοι της πόλης

Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Oleg Kiper, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να πάνε σε καταφύγια. Το ουκρανικό δημοσίευμα του Strana αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να βρισκόταν στην Οδησσό όταν σημειώθηκε εκεί η έκρηξη.

Το δημοσίευμα αναφέρει: «Σήμερα, 6 Μαρτίου, ακούστηκε έκρηξη στην Οδησσό. Ουκρανικά κανάλια παρακολούθησης γράφουν ότι το χτύπημα ήταν από ένα συστοιχία πυραύλων Iskander. Τοπικοί δημόσιοι λογαριασμοί αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα μπορούσε να βρισκόταν στην πόλη εκείνη τη στιγμή, καθώς αυτόπτες μάρτυρες είδαν την αυτοκινητοπομπή του. Την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Οδησσό επιβεβαιώνουν και τα ελληνικά ΜΜΕ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmv6vbzi5vt)

Σαφής η στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτεροι στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», επεσήμανε μεταξύ άλλων. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ευρισκόμενος έξω από έναν ναό που έχει δεχθεί πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνες καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο όπου διεξαγόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας.

Αναφορικά με τη ρώσικη επίθεση στην Οδησσό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μας έκαναν μία ξενάγηση στο λιμάνι. Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητα, ακούσαμε μία μεγάλη έκρηξη. Για εμάς, είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czmwhmotv2bt)

Φόρος τιμής στο σημείο που σκοτώθηκαν 12 άμαχοι

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτισαν φόρο τιμής στο σημείο όπου έγινε ο βομβαρδισμός πολυκατοικίας και έχασαν τη ζωή του 12 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά.

Όση ώρα βρίσκονταν στο σημείο η συγκίνηση ήταν μεγάλη με τις μνήμες του βομβαρδισμού να έρχονται στο μυαλό πολλών που βρέθηκαν στο σημείο. Οι δύο ηγέτες εναπόθεσαν άνθη, λουλούδια και λούτρινα ενώ στάθηκαν σιωπηλοί για λίγη ώρα.

Διεθνής κατακραυγή για τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Την επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό τη στιγμή της συνάντησης των δύο ηγετών στηλίτευσαν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 «Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογράμμισε επίσης ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας». Και πρόσθεσε: «Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Αντίστοιχα, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μέσω ανάρτησης στα social media ανέφερε ότι «η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της άνανδρης τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Συμπλήρωσε πως «αυτό είναι κατακριτέο. Η πλήρης υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον γενναίο λαό της δεν θα αμφιταλαντευτεί».