Σε προεκλογικό τέμπο κινείται πλέον η Νέα Δημοκρατία, καθώς απομένουν πια 90 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

*Διαβάστε εδώ: Αγρότες: Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό - Τα θέματα στην ατζέντα

Στην πορεία προς το 15ο -και πανηγυρικό λόγω της επετείου των 50 ετών από την ίδρυσή της- συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, διοργανώνεται σήμερα προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προ ημερών από το Βουκουρέστι και το συνέδριο του ΕΛΚ χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως «μια μάχη που θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης». Οι εργασίες του προσυνεδρίου θα διεξαχθούν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με ώρα έναρξης τις 17:00.

Ήδη από την Παρασκευή, με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ., ορίστηκε η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις προσεχείς ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο.

Η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία και οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές αναμένεται να παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση περί τις 10 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».


Ποιοι θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές

Από τους νυν ευρωβουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και πιθανότατα η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Άλλες υποψηφιότητες που έχουν με μεγάλη βεβαιότητα «κλειδώσει» είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, η πρώην βουλευτής Νόνη Δούνια, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, που είναι σήμερα πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.

Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα συμβολίζει το συστηματικό άνοιγμα στον χώρο του κέντρου, με ονόματα όπως ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας, η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος.

Βέβαιη σχεδόν πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, καθώς και του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά, που είναι γιος του Μανώλη Μητσιά.

Από εκεί και πέρα, πληροφορίες θέλουν υποψήφιους ευρωβουλευτές με τη Ν.Δ. τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον καθηγητή οικονομικών και πρώην υπηρεσιακό υπουργό Ναπολέοντα Μαραβέγια, τον παραολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή στην κολύμβηση Αντώνη Τσαπατάκη, όπως και τον συνάδελφό του στην ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Καλλιακμάνη, που είναι παράλληλα πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής. Ισχυρή είναι επίσης η πιθανότητα να βρεθεί στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος αποστρατεύτηκε πριν από δύο μήνες, ύστερα από τέσσερα χρόνια στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, ένα από τα ονόματα που ακούγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι του Ολυμπιονίκη και πρωταθλητή στην ιστιοπλοΐα Νίκου Κακλαμανάκη, καθώς και της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα.

Παράλληλα δε αναζητώνται ισχυρές υποψηφιότητες από τον απόδημο Ελληνισμό, που θα λειτουργήσουν και ως «μαγνήτης» για τους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα για πρώτη φορά να ψηφίσουν απ' όπου κι αν βρίσκονται, με χρήση της επιστολικής ψήφου.