Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή για την υπόθεση Novartis, µε τον πρώην υπουργό ∆ικαιοσύνης να «βγάζει στη σέντρα» τον Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», ο κ. Κοντονής υποστηρίζει πως υπήρχε ένα παρασύστηµα «που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού» και κάνει λόγο για «διαπλεκόµενη ηγεσία».

*Διαβάστε εδώ: Σταύρος Κοντονής στην "Απογευματινή της Κυριακής": Υπήρξε παρασύστηµα για την υπόθεση Novartis

Μέσα από την παρέµβαση του Αλ. Τσίπρα σχετικά µε τους χειρισµούς στην υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο η ύπαρξη παρασυστήµατος, που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του».

Σηµειώνει δε ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να «αποτινάξει “καταστάσεις” που σκιαγραφούν µε µαύρο χρώµα πτυχές της διακυβέρνησης ’15-’19, παριστάνοντας την “αθώα περιστερά”», αλλά και «να υπονοµεύσει την προεδρία Κασσελάκη και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών».

Αναφέρει επίσης ότι «προφανώς» και υπάρχουν πολιτικά στελέχη που έχουν ευθύνες, ενώ σε άλλο σηµείο της συνέντευξής του δηλώνει ότι «η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν µόνο όσα απαράδεκτα υλοποιούσε η “διαπλεκόµενη ηγεσία” του, ήταν και τα επιτεύγµατα εκείνης της πενταετίας».

Το σχέδιο που υπήρχε σχετικά µε τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε στον πρώην υπουργό από τη δικογραφία που έλαβε. «Όταν εστάλη στο γραφείο µου η δικογραφία και είδα τα ονόµατα των εµπλεκοµένων διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί εξ αυτών ήταν αδύνατον να υπέχουν οποιασδήποτε ευθύνης», λέει χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όµως παρουσιάζει και το σηµείο που ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης αναφέρεται στα όσα ακολούθησαν µε τους ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.

Όπως λέει, αφού έλαβε τη δικογραφία «το χειρότερο ήταν ότι, αφενός µεν, την ίδια ηµέρα στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας είχε επισκεφθεί κατά τρόπο θεσµικά απαράδεκτο, που πιστοποιούσε την ύπαρξη παρασυστήµατος και παραϋπουργείου, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την εν λόγω υπόθεση, αφετέρου δε, την εποµένη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δήλωσε σε δηµοσιογράφους ότι γνωρίζει τα ονόµατα των προστατευόµενων µαρτύρων».


Αστακοκάραβα

Την ίδια ώρα, φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ η νέα εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη, στην κατοχή της οποίας ανήκουν δύο «αστακοκάραβα», όπως ο ίδιος τα έχει αποκαλέσει.

Ο Παύλος Μαρινάκης ρωτά πόσα ακόμη δεν ξέρουμε για την επιχειρηματική δραστηριότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά ότι είναι καθαρός και δεν τον κρατάει κανείς.

Τα αστακοκάραβα στα οποία αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», είναι τα «Debbie Ann» και «Timothy Michael», που ανήκουν στην εταιρεία ΤΜ Lobstering LLC. Πρόκειται δηλαδή για ακόμη μία αλλοδαπή εταιρεία, κάτι που απαγορεύεται με βάση τον νόμο Τσίπρα του 2016 όπως και με την περίπτωση της Osios LLC. Η TM Lobstering LLC, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, έχει επίσης έδρα το Ντελαγουέρ και ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2020, εν μέσω πανδημίας, καθώς επρόκειτο για μεγάλη επενδυτική ευκαιρία λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων και της κρίσης στον κλάδο της αλιείας.

Ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο για την TM Lobstering LLC του κ. Κασσελάκη είναι ότι η εταιρεία εμφανίζεται να υπάγεται στους φορολογικούς νόμους του Ντελαγουέρ και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση να καταθέτει ετήσιες εκθέσεις για τη δραστηριότητά της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει ποιες είναι οι ακριβείς δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη. Την ανακοίνωση έσπευσαν να σχολιάσουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ειρωνευόμενοι πως ο κ. Μαρινάκης έκανε «μια… συγκλονιστική ανακάλυψη». «Έμαθε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι επιχειρηματίας. Δεν μας κάνει εντύπωση η καθυστέρηση με την οποία αντιλαμβάνονται τα πράγματα στο Μαξίμου. Η ικανότητά τους περιορίζεται στο να “συγκαλύπτουν” το πώς απέκτησε offshore εταιρείες η οικογένεια Μητσοτάκη», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.