Για την ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, μίλησε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

*Διαβάστε εδώ: Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα επεισόδια έξω από τον κινηματογράφο "Ολύμπιον" και τον προπηλακισμό Κασσελάκη

«Αυτοί που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη είναι αυτοί που θέλουν να διχάσουν, κυνηγάνε ανθρώπους και δεν θέλουν να έχει ο καθένας το δικαίωμα στην ευτυχία και τη ζωή. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να ξεριζωθούν», είπε αρχικά ο κ. Θεοχάρης, με αφορμή τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις επιχειρήσεις που φέρεται να έχει στο εξωτερικό, είπε: «Τον νόμο για το τι επιτρέπεται και τι όχι τον αυστηροποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πλήξει τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Αν αποποιείται τους νόμους του, να το πει».

Για το αν πρέπει να αλλάξει ο νόμος, επισήμανε: «Ο νόμος δεν είναι αποτελεσματικός, είναι δύσκολο να αλλάξει, όμως σε επίπεδο τεχνοκρατικό ο νόμος πρέπει να βελτιωθεί».

Όσον αφορά στην τραγωδία στα Τέμπη, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι θα παίξει τον ρόλο της στην κάλπη, ενώ επισήμανε ότι το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας πρέπει να ληφθεί υπόψιν.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του


Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που λεει ότι με τη σύμβαση 717 θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα των Τεμπών: Ξέρουμε όλοι ότι η σύμβαση 717 είναι μια πολύπαθη σύμβαση που θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για το ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί, δεν υπάρχει 100% και κανένα σύστημα αλλά σίγουρα θα ήταν μειωμένες οι πιθανότητες, και αυτά τα ανθρώπινα λάθη τα οποία ενοχοποιούνται για τα Τέμπη δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γίνουν όμως με δεδομένη την κατάσταση που υπήρχε είναι προφανές ότι τα ανθρώπινα λάθη έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επηρεάσει τη ΝΔ στις ευρωεκλογές η αντίληψη του κόσμου ότι υπήρχε συγκάλυψη: Όλο το πολιτικό πεδίο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το έχει μπροστά του ο κάθε ψηφοφόρος και αποφασίζει με τα κριτήριά του. Είναι προφανές ότι στην Ευρώπη τα διακυβεύματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι είναι στις εθνικές εκλογές και έχω την αίσθηση ότι ένα ζήτημα σαν τα Τέμπη θα παίξει το ρόλο του αλλά θα παίξει ένα μειωμένο ρόλο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι πραγματικές ευθύνες θα έρθουν από τις κινήσεις της Δικαιοσύνης και ακριβώς εδώ είναι που χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία της, την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητά της και νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί γρήγορα και έχει κινηθεί αποφασιστικά.

ΔΗΜ: Και η ευρωπαϊκή Εισαγγελία Δικαιοσύνη δεν είναι;

Είναι προφανές, εγώ δεν ήρθα να αξιολογήσω ως λανθασμένο το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ίσα-ίσα που σας είπα πως και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Για τα POS

Η επέκταση στους 35 κλάδους της λιανικής που δεν είχαν POS νομίζω ότι είναι πια αδήριτη ανάγκη ο κόσμος που συναλλάσσεται να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει και με κάρτα. Θέλουμε να διευκολύνουμε αυτού του είδους τις συναλλαγές...Πλησιάζουμε τις 100 χιλιάδες διασυνδέσεις POS με ταμειακές μηχανές. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Κληθείς να σχολιάσει το ρατσιστικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη

Στην ομιλία μου για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα μίλησα για τις δύο Ελλαδες που μας χωρίζουν, και δεν είναι η Ελλάδα αυτών που ήταν υπέρ με την Ελλάδα αυτών που ήταν κατά αλλά την Ελλάδα όσων από την μια μεριά διχάζουν είτε διχάζουν θεωρώντας κάποιους αναχρονιστικούς ή κάποιους «παρά φύση» το ονόμασαν στη Βουλή και από την άλλη μεριά αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να ενώσουν, και εν πάση περιπτώσει έχουν τις διαφωνίες τους αλλά δεν δαιμονοποιούν την απέναντι πλευρά. Υπάρχουν και στη μια άποψη και στην άλλη τέτοιοι ανθρωποι αυτό το νήμα πρέπει να προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε. Αυτοί που έκαναν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη είναι αυτοί οι οποίοι κυνηγάνε ανθρώπους απέναντι ως δαίμονες, ότι δεν έχουν δικαίωμα στην ευτυχία, δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή ενδεχομένως, αυτού του είδους τα φαινόμενα είναι φαινόμενα που πρέπει να ξεριζωθούν. Η ελληνική κοινωνία παραδοσιακά και για αιώνες είναι μια ανεκτική κοινωνία η οποία ζει σε ένα σταυροδρόμι λαών δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα τώρα στον 21ο αιώνα.

Αναφορικά με τον κ. Κασσελάκη και τις επιχειρήσεις που φέρεται να έχει στο εξωτερικό: Τους νόμους για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται δεν τους αυστηροποιήσε η ΝΔ, τους αυστηροποιήσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να διαμονοποιήσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού και ξέρετε ότι ήταν φωτογραφικές διατάξεις. Τώρα αν κ. Κασσελάκης αποποιείται πέρα από τα σύμβολα, πέρα από τα ονόματα, πέρα από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργού με τον οποίο φαίνεται ότι δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων αποποιείται και των νόμων που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά να μας το πει.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον κ. Χρυσόγονο που λεει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντί-κοινοτικός: Πραγματικά είναι ένα ερωτηματικό αν είναι και αποτελεσματικός τελικά αυτός ο νόμος.

ΔΗΜ.: Για τις απλές επιχειρήσεις θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος;

Εγώ θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να βλέπουμε την πραγματικότητα και την αποτελεσματικότητα ξέρετε όμως ότι όλα αυτά έχουν και μια ειδική σημασία συνεπώς δεν μπορώ να το κρίνω από πλευράς πολιτικήw. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει από την πολιτική σκοπιά, από τη τεχνοκρατική σκοπιά είναι προφανές ότι δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα.


O Χάρης Θεοχάρης  στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή                             | Parapolitika