Στο επίκεντρο του συνεδρίου East Macedonia & Thrace Forum II, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται ο γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο πλαίσιο συζήτησης στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στη μετατροπή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

*Διαβάστε εδώ: Παπαθανάσης: Έτοιμη η Ελλάδα να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων τον Απρίλιο και το 5ο το φθινόπωρο στο Ταμείο Ανάκαμψης


Γιώργος Γεραπετρίτης: Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να παρέχει ασφάλεια για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

«Αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε είναι ότι η Αλεξανδρούπολη σήμερα μπορεί να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά μπορεί να παρέχει ασφάλεια για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική για δεύτερο FSRU (Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) Θράκης, «το οποίο ελπίζουμε ότι θα ενεργοποιήσουμε».

«Άρα από τη μια πλευρά έχουμε τους αγωγούς, οι οποίοι κάνουν την επαναεριοποίηση, έχουμε όμως ταυτοχρόνως και ηλεκτροπαραγωγή, τη συνδυασμένη ηλεκτροπαραγωγή, η οποία όχι μόνο χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, αλλά έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να χρησιμοποιεί και υδρογόνο, έχουμε τους δύο αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό καυσίμων του ΝΑΤΟ», σημείωσε.


Ανάδρομη ενεργειακή πορεία με τη Βουλγαρία

«Νομίζω χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το πώς ενόσω η Ελλάδα ουσιαστικά είχε έμμεση εξάρτηση από τη Βουλγαρία για το φυσικό αέριο λόγω των συνδυασμένων αγωγών, ουσιαστικά μετά τον διακόπτη που κατέβασε η Ρωσία στη Βουλγαρία, η Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία παρείχε στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να μπορέσει να επιβιώσει. Άρα, αυτή τη στιγμή έχουμε μια ανάδρομη πορεία. Ενόσω είχαμε τον Άξονα, ο οποίος έφερνε από τη Βόρεια Ευρώπη μέσω ΤΑΡ στην Ελλάδα, αλλά είχαμε και τον ανατολικό άξονα μέσω του Belt and Road από την Κίνα, σήμερα ουσιαστικά η δική μας φιλοδοξία μέσω της Αλεξανδρούπολης είναι να καταστήσουμε την περιοχή ουσιαστικά ένα ανάδρομο ενεργειακό πόλο», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cztd8or8bl7l)