Ραγδαίες εξελίξεις έφερε η απόσυρση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Το θέμα με τη διαρροή των mail αποδήμων, παράλληλα με την έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών, εξετάστηκε και από το Μαξίμου, θέλοντας το επιτελείο του πρωθυπουργού να μη μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λίστα η ευρωβουλευτής την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκου Θεοδωρόπουλου. Αυτό είχε ως αποτελέσμα την αποπομπή του κ. Σταυριανουδάκη από τη θέση του -κατέθεσε την παραίτησή του στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως- και παράλληλα την απομάκρυνση του κ. Θεοδωρόπουλου από την κομματική θέση της Ν.Δ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, απ' όταν ήρθαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες για τα μαζικά mails από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα-Μισελ Ασημακοπούλου, παράλληλα με αυτές της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη το Μαξίμου και ο ίδιος, έκαναν τη δική τους «έρευνα» για το τι έχει συμβεί.

Όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» Δικαιοσύνης στο Μαξίμου και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο και ενημερωνόταν συνεχώς.

Τελικά, όπως προέκυψε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023) η κ. Ασημακοπούλου την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, μέσω του Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Όπως αποδεικνύεται, σε καμία περίπτωση η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται επ' ουδενί χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, γιατί ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

"Ο Μητσοτάκης ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση"

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως έλεγαν από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, κινούμενος πάντα με βάση τις δικές του αξίες, ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και γι' αυτό η μεν Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο που σήμερα είναι γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εξέλιξη αυτή αδικεί την εν γένει παρουσία της Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.