Το Κάιρο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Κυριακή (17/03) με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Alexander De Croo, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni.

Στόχος της επίσκεψης του κλιμακίου των Ευρωπαίων ηγετών είναι η έμπρακτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο για την αποσυμπίεση της χώρας από τις μεταναστευτικές ροές. Όπως αναφέραν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, φοβούμενη ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Στο τραπέζι θα τεθεί η αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο στο επίπεδο της στρατηγικής σχέσης, ενώ αναμένεται η υπογραφή πακέτου στήριξης άνω των 7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στις 13:15 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.

Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.