Την απάντηση της Αθήνας έφεραν οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο χθες σε δείπνο που παρέθεσε στο προσωπικό του 4ου Σώματος Στρατού στην Άγκυρα πως «ίσως αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρεται στα γεγονότα του 1974 και τη δραματική εισβολή της Άγκυρας στην Μεγαλόνησο.

Διπλωματικές πηγές: Οι δηλώσεις Ερντογάν συνιστούν στρέβλωση της ιστορικής αλήθεας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων


«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνονται σε χρόνο κατά τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», σημείωσαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές, απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν σημείωσε τα εξής:

«Οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν στο χείλος της γενοκτονίας μόλις πριν από μισό αιώνα. Στην "Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974", 498 στρατιώτες μας και από τις τέσσερις γωνιές της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, θυσιάστηκαν. Παρ' όλες τις πιέσεις (σ.σ. που δεχτήκαμε), αν δεν υπήρχε η επέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ίσως μάλιστα αν είχαμε πιέσει προς τον Νότο, το λέω αυτό με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπήρχε πλέον Νότος-Βορράς, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας».

Σχολιάζοντας τα ανωτέρω, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή "Μπρα ντε φερ" με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, είπε χαρακτηριστικά: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν που βλάπτουν το καλό κλίμα που θέλουμε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών».

ΚΚΕ: Προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν - Το "καλό κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λειτουργεί ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας 


Σε σχόλιό του για όσα ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, το ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «Οι νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το "καλό κλίμα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του "ψευδοκράτους" στη Βόρεια Κύπρο».

Το ΚΚΕ τονίζει καταλήγοντας: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες».

Λοβέρδος: Ο Ερντογάν δεν εννοεί όσα υποστηρίζει για μια νέα ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκράτες», Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του για όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο αποδεικνύουν όχι απλώς πως είναι αμετανόητος, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοεί όσα υποστηρίζει για τη νέα ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».