Ακριβώς τέσσερα χρόνια ως ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου συµπληρώνει αυτές τις µέρες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η πενταετής θητεία της ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2025 και το ερώτηµα που ήδη κυκλοφορεί στα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία είναι αν ο πρωθυπουργός θα ανανεώσει τη θητεία της για άλλα πέντε χρόνια. Με βάση όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, η συνεργασία τους είναι άψογη και σε καµία φάση αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν προέκυψε κάποια ένταση στη σχέση των δύο κορυφαίων πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων της χώρας.

Η κ. Σακελλαροπούλου κινήθηκε µε απόλυτο σεβασµό στον θεσµικό ρόλο της, γνωρίζοντας άλλωστε, ως πρώην κορυφαία δικαστική λειτουργός, τόσο το γράµµα όσα και το πνεύµα του νόµου που διέπει τις αρµοδιότητες αλλά και τα όρια των παρεµβάσεών της. Πολιτεύτηκε ως Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας µιας φιλελεύθερης χώρας, που κοιτάει σταθερά προς την Ευρώπη, που οικοδοµεί συµµαχίες, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώµατα και τις ελευθερίες. Και κυρίως, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίµου, ουδέποτε έπαιξε πολιτικά παιχνίδια ούτε και εξυπηρέτησε κάποιο προσωπικό σχέδιο.

∆ιαφορετικοί όροι

H σχετική συζήτηση και κατ’ επέκταση η επιλογή ενδεχοµένως να γίνει µε διαφορετικούς όρους απ’ ό,τι γινόταν από τη µεταπολίτευση και εντεύθεν. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άλλαξε τη φιλοσοφία του Συντάγµατος του 1975, που έφερε την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραµανλή, και η οποία συνέδεε την εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας µε ευρύτερες κοινοβουλευτικές συναινέσεις, αλλά και µε διάλυση της Βουλής αν αυτές δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν.

Πλέον δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για να υπάρξει εκλογή Προέδρου της ∆ηµοκρατίας και πολύ περισσότερο δεν συνδέεται η εκλογή µε πρόωρες εκλογές και πτώση της κυβέρνησης. Απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών, που σηµαίνει ότι ο (όποιος) πρωθυπουργός µπορεί να κάνει την επιλογή που επιθυµεί χωρίς καµία συνεννόηση µε άλλα κόµµατα.

Υπενθυµίζεται, για παράδειγµα, πως το 2014 είχαν προκηρυχθεί πρόωρες εκλογές, καθώς ο Σταύρος ∆ήµας, που ήταν η πρόταση της κυβέρνησης του κ. Σαµαρά για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει σε καµία από τις τρεις ψηφοφορίες που προέβλεπε το Σύνταγµα τις 180 ψήφους. Κατά συνέπεια -και µε βάση την προαναφερθείσα συνταγµατική αλλαγή- κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την επιλογή του για τον/ την ένοικο της Ηρώδου Αττικού µε αµιγώς κοµµατικούς όρους και συµφέροντος για την παράταξη της Ν.∆., από τη στιγµή που δεν χρειάζονται οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ.

Ισχυρίζονται πως έχει µια καλή ευκαιρία µε την προεδρική εκλογή να κλείσει ενδεχοµένως διάφορα εσωτερικά µέτωπα, στη δε περίπτωση που τo πράξει θα ενισχυθεί ακόµα περισσότερο η κυριαρχία του. Συν τοις άλλοις, υποστηρίζουν πως θα πρέπει το πρόσωπο που θα επιλεγεί να είναι και µε το βλέµµα στραµµένο στα δεξιά της Ν.∆., εκεί όπου πλέον υπάρχει µια σηµαντική διαρροή ψηφοφόρων. Στο πλαίσιο αυτό, µε επιθέσεις και δηµοσιεύµατα παρουσιάζουν την κ. Σακελλαροπούλου σαν κόκκινο πανί για την Εκκλησία, αλλά και για ένα σηµαντικό τµήµα των δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων. Κρίσιµο γεγονός για την εξέλιξη αυτή αποτέλεσε η παρουσία της Προέδρου της ∆ηµοκρατίας σε wine bar, συµµετέχοντας σε «πανηγυρική βραδιά» εκπροσώπων της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ µετά την πρόσφατη φήφιση του νόµου για τη θεσµοθέτηση του πολιτικού γάµου οµοφύλων.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται τα ονόµατα των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Ν.∆., του Κώστα Καραµανλή και του Αντώνη Σαµαρά. Οι κύκλοι που ρίχνουν στο τραπέζι τα ονόµατα αυτά είναι βεβαίως διαφορετικοί, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως δεν µπορεί να συνδέονται. ∆ιότι µπορεί να εµφανίζονται πως το κάνουν για το καλό της παράταξης, ωστόσο είναι εµφανές πως µε τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Μητσοτάκης και τις επιλογές προσώπων που έχει κάνει για τη στελέχωση της κυβέρνησής του αισθάνονται πως τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει µεγάλο µέρος της πολιτικής τους επιρροής και παρέµβασης.

Ιδίως η πλευρά του κ. Καραµανλή, µετά την προσωπική του απόφαση να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και µε την κοµβική προσωπικού χαρακτήρα επιλογή του κ. Μητσοτάκη να µην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. ∆εδοµένου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει µοιραστεί τις σκέψεις του, ουδείς µπορεί να πει µε ασφάλεια ποιες είναι οι διαθέσεις του. Άλλωστε υπάρχει χρόνος έως τον ∆εκέµβριο, όταν και θα πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Με βάση τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις και τις περιορισµένες διαρροές που υπάρχουν από το Μέγαρο Μαξίµου, δεν έχει κανέναν λόγο να µην ανανεώσει τη θητεία της κ. Σακελλαροπούλου. Από την άλλη, λένε ή εύχονται κάποιοι, µπορεί να προκύψουν λόγοι από το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό γεγονός που να ενισχύσει το σενάριο επιλογής των πρώην πρωθυπουργών της Κεντροδεξιάς.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής