Σε δυσχερή θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης µετά τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, όχι µόνον γιατί το Κίνηµα εµφανίζεται να χάνει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως λόγω της αποσυσπείρωσης και των διαρροών των «πράσινων» ψηφοφόρων προς όλες τις κατευθύνσεις. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη φάση δείχνει να χάνει κόσµο, που πηγαίνει τόσο προς τη Ν∆ όσο και προς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και βεβαίως στους πρωτοεµφανιζόµενους ∆ηµοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση Euronews / Ipsos για τις ευρωεκλογές: Κυριαρχία της ΝΔ και πολιτικά θρίλερ στην Ελλάδα


Καθοριστικές οι επόµενες 81 µέρες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Μάχη σε 3 μέτωπα

Με αυτά τα δεδοµένα κι ενώ το σενάριο µιας οριακής ισοπαλίας Ανδρουλάκη - Κασσελάκη δεν φαντάζει και τόσο µακρινό, οι επόµενες 81 µέρες θεωρούνται καθοριστικές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που καλείται να δώσει µάχη σε τρία µέτωπα.

Το πρώτο έχει να κάνει µε το «φρενάρισµα» του Ανδρέα Λοβέρδου, που δείχνει να «τσιµπάει» από τα δεξιά του κόµµατος, το δεύτερο έχει να κάνει µε τη διαρροή «πράσινων» ψηφοφόρων προς την έτσι κι αλλιώς µεγάλη δεξαµενή των αναποφάσιστων και το τρίτο και πλέον κρίσιµο είναι πώς θα αυξήσει την κοµµατική συσπείρωση. Μείζον ζήτηµα για το ΠΑΣΟΚ δείχνει η παλινδρόµηση σε πολιτικές θέσεις, που θολώνει το πολιτικό στίγµα, καθώς από τη µία φαίνεται να µη διατυπώνει καθαρές απόψεις και από την άλλη εγκαταλείπει προγραµµατικές, όπως έγινε µε τα µη κρατικά πανεπιστήµια.

Όλα αυτά, ενώ αυξάνεται η δυσφορία στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη κυρίως, γιατί δεν δείχνει να µπορεί να ξεπεράσει το πολιτικό διαµέτρηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά ούτε και να αναµετρηθεί µε τη lifestyle περσόνα του Στέφανου Κασσελάκη…


Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες µετρήσεις (Marc, GPO, Pulse, Interview, Opinion Poll και Alco) τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου δείχνουν να συρρικνώνονται. Στη δηµοσκόπηση της Marc καταγράφηκε απώλεια τριών µονάδων, φέρνοντας και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση.

∆ιαφορά 1,7% υπήρχε και στη µέτρηση της Interview, µε τη Χαριλάου Τρικούπη να αγγίζει το 10,5% και την Κουµουνδούρου το 12,2%. Το κόµµα του Νίκου Ανδρουλάκη κινείται όµως γενικά σε χαµηλά ποσοστά, ακόµα και όταν κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση, νιώθοντας την «ανάσα» του Στέφανου Κασσελάκη.

Alco και Pulse δίνουν διαφορά µίας µονάδας, µε το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 11,5% και 12%.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα ευρήµατα της Opinion Poll, καθώς η διαφορά των δύο κοµµάτων είναι στο 1,5%, µε τη Χαριλάου Τρικούπη να φτάνει το 10,2%.

Στις δύο τελευταίες µετρήσεις της GPO η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι ακόµα µικρότερη, µε 0,3% και 0,9%, και το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 11,7% και 14,4%, αντίστοιχα. Στα ευρήµατα εµφανίζονται επίσης σηµάδια σοβαρής αποσυσπείρωσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κατεύθυνση των διαρροών.

Στη Marc το ΠΑΣΟΚ καταγράφει συσπείρωση 63,9%, έχοντας απώλειες προς τους ∆ηµοκράτες (4%), σε Ν∆ (3,6%) και ΣΥΡΙΖΑ (3,5%), ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 9,5%. Στην Alco το ποσοστό συσπείρωσης φτάνει το 80%, αλλά και πάλι το κόµµα του Ανδρέα Λοβέρδου βγαίνει κερδισµένο κατά 3% και οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 12%.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»