Στο νέο τμήμα πληροφορικής που ιδρύεται στο στρατό, στην εθελοντική στράτευση γυανικών, αλλά και στο λόγο που η Ελλάδα υιοθετεί το φινλανδικό μοντέλο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Ερωτηθείς αν έχει ιδιαίτερη μεταχείριση ο κ. Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του, είπε: «Όχι βέβαια, ο κ. Κασσελάκης όπως και κάθε Έλληνας πολίτης υπηρετεί τη θητεία του με βάση την κείμενη νομοθεσία. Προφανώς επειδή είναι και πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρα αν χρειαστεί κάτι όσον αφορά την επικοινωνία το επόμενο διάστημα προφανώς θα του γίνει κάποια διευκόλυνση αλλά υπηρετεί σε θάλαμο όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες και κάνει τις υπηρεσίες του. Οφείλω να πω ότι και ο ίδιος δεν ζήτησε το παραμικρό».

Κεφαλογιάννης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής

Αναφορικά με το νέο τμήμα πληροφορικής στο στρατό, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε πως «ιδρύουμε κοινό σώμα πληροφορικής, αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει είναι ότι πρέπει οι σύγχρονοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι γυναίκες και οι άνδρες του στρατού μας, της αεροπορίας και του ναυτικού να μπορούν να εκπαιδεύονται σε ένα κοινό σώμα για αυτό το λόγο στο νομοσχέδιο στο οποίο παρουσιάσαμε προβλέπεται η σύσταση αυτού του σώματος το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορα τμήματα μεταξύ των οποίων και τεχνητή νοημοσύνη. Οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περιλαμβάνουν γνωστικά αντικείμενα τέτοια που να είναι συμβατά με τις σύγχρονες εξελίξεις παγκοσμίως».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής είτε αφορά κυβερνοασφάλεια είτε αφορά τεχνητή νοημοσύνη θα ιδρυθεί ένα κοινό σώμα στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και μέσα από μια τετραετή φοίτηση οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος θα παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο στράτευμα».

Για τα C130, σημείωσε πως «πριν από λίγο χρονικό διάστημα η διαθεσιμότητα των C130 και των C27 ήταν πάρα πολύ μικρή. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ ταχύρυθμο πρόγραμμα ανάταξης που γίνεται στην Ελευσίνα και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του έτους αυτό θα έχει δώσει πολλαπλάσια διαθεσιμότητα».

Αναφορικά με την εθελοντική στράτευση γυναικών, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως: «Εξετάζουμε την εθελοντική στράτευση γυναικών για δόκιμους αξιωματικούς που θα πληρούν συγκεκριμένα τυπικά κριτήρια ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ανάλογα με το επιστημονικό τους υπόβαθρο θα αξιοποιηθούν στο στρατό σε συγκεκριμένες ειδικότητες, αυτή είναι η σκέψη η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξετάζονται από τα επιτελεία όλες οι λεπτομέρειες και τις ανακοινώσεις θα τις κάνει ο κ. υπουργός το επόμενο χρονικό διάστημα. Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα κενό το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει το οποίο λεει ότι έχουμε ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαιο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό θα αφορά γυναίκες και άνδρες σε μια εθελοντική βάση.

Παράλληλα, είπε πως «το επόμενο διάστημα θα πάνε κάποιοι επιτελείς και στη Φινλανδία να εξετάσουν σε βάθος το φινλανδικό μοντέλο. Ο λόγος που εξετάζουμε το μοντέλο αυτό είναι ότι είναι μια χώρα με αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με την Ελλάδα, είναι μια χώρα με μικρότερο πληθυσμό από εμάς αλλά εξ ανατολών έχει και εκείνη μια χώρα αρκετά επιθετική όπως η Ρωσία άρα αντιλαμβάνεστε ότι και στο κομμάτι της εφεδρείας θα πρέπει να δώσουμε μια μεγάλη βαρύτητα γιατί και αυτό είναι μέρος του Φιλανδικού μοντέλου και θεωρώ ότι όλα αυτά τα στοιχεία ταιριάζουν πολύ και στα χαρακτηριστικά της Ελλάδος».