Με ταχείς ρυθµούς υλοποιεί η κυβέρνηση το πρωτοποριακό για την Ελλάδα σύστηµα παροχής έξτρα µπόνους παραγωγικότητας για τους εργατικούς δηµόσιους υπαλλήλους οι οποίοι επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Την ερχόµενη εβδοµάδα αναµένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συµβούλιο το σχετικό νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα επεκτείνει την απόδοση του µπόνους σε όλο τον δηµόσιο τοµέα.

Η πιλοτική εφαρµογή της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε να εφαρµόζεται το 2022 µε τον νόµο 4940 για δηµόσιους υπαλλήλους πρώτης γραµµής (Ταµείο Ανάκαµψης, κατάρτιση σχεδίων δράσης υπουργείων, επίτευξη δηµοσιονοµικών στόχων) µε προϋπολογισµό 35.000.000 € κρίθηκε επιτυχηµένη και πλέον η αρµόδια υπουργός Νίκη Κεραµέως, σε συνεργασία µε τον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, προωθεί την επέκτασή του σε όλο το ∆ηµόσιο και τους επιµέρους φορείς του. Στόχος των κινήτρων απόδοσης είναι να βελτιωθούν οι παρεχόµενες υπηρεσίες από το ∆ηµόσιο αλλά και να επιταχυνθούν.

«Θέλουµε να εισάγουµε υγιή κίνητρα για τους δηµόσιους υπαλλήλους. Αυτοί που είναι πιο αποδοτικοί και καλύτεροι στη δουλειά τους να αµείβονται περισσότερο», δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραµέως. Σύµφωνα µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα µπόνους θα επεκταθούν αρχικά στους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονοµικών και Ανάπτυξης. Θα ακολουθήσουν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και όσα έχουν σχέση µε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, δηλαδή την Υγεία, την ασφάλεια και την Παιδεία.

Οι εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι από τους συναρµόδιους υπουργούς είναι τα µπόνους να αφορούν έναν δύο ετήσιους επιπλέον µισθούς, ανάλογα µε τις προσφερόµενες υπηρεσίες και τους στόχους. Ήδη υπάρχει σχετική εισήγηση για την πληρωµή µπόνους σε όσους υπαλλήλους εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του Ενοποιηµένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, για τη δράση των υπουργείων.

Πως θα χορηγείται

Το µπόνους σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α»:
  • Θα αφορά µόνο υπαλλήλους και όχι ολόκληρες τις διευθύνσεις ή τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται.
  • Το ποσό θα δίδεται για µια υπηρεσία µε την επίτευξη του στόχου που έχει προαποφασιστεί και τεθεί σε επίπεδο υπουργού. Κατόπιν ο προϊστάµενος θα αναλαµβάνει να κατανείµει το ποσό ανάλογα µε την αξιολόγηση της απόδοσης κάθε υπαλλήλου.
  • ∆εν θα υπάρξουν αλλαγές στα µισθολογικά κλιµάκια των δηµοσίων υπαλλήλων, ούτε στο ύψος του µισθού που λαµβάνει ο καθένας.
  • Το µπόνους δεν θα παρέχεται οριζόντια σε όλους τους δηµόσιους υπαλλήλους, ακόµη και αν ενεπλάκησαν µε στόχο που η επίτευξή του έχει σχετιστεί µε το µπόνους.
  • Ο προϊστάµενος της µονάδας καθορίζεται ως υπεύθυνος για την παροχή των ανταµοιβών που έχουν άµεση σχέση µε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του καθενός από τους υπαλλήλους.
  • Θα υπάρξει συγκεκριµένος µηχανισµός κινήτρων, ο οποίος θα συνδέεται άµεσα µε τη στοχοθεσία που τίθεται σε κάθε µονάδα.
  • Το µπόνους θα έχει τρεις κατηγορίες στόχων: όσους αναφέρονται στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων, όσους αποφασίζει ο κάθε υπουργός και τους στόχους που θα θέσει στους υφιστάµενους ο γενικός διευθυντής.
  • Θα προηγείται αξιολόγηση και προτεραιοποίηση των στόχων από τον αρµόδιο υπουργό και το µπόνους θα αφορά κάθε έτος τις διευθύνσεις που έχουν σχέση µε την επίτευξη των σηµαντικών στόχων που έχουν τεθεί.
  • Θα προβλέπονται δικλίδες ασφαλείας ώστε τα ποσά να κατανέµονται δίκαια και µόνο στους υπαλλήλους που ξεχώρισαν.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή